Презентація "Народжений бути вчителем..." ( До 81-річчя від дня народження О.А. Захаренка)

Про матеріал




















Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександра Антоновича Захаренка До 81-річчя від дня народження вчителя-гуманіста

Номер слайду 2

Олександр Антонович Захаренко народився 2 лютого 1937 року у місті Кам’янка Черкаської області. Він дуже любив своїх батьків – Варвару Вереміївну й Антона Івановича. Вони передали синові щиру любов до простих людей, своєї землі і неба.

Номер слайду 3

Дитинство його минуло в невеличкому містечку, що розкинулося на берегах річки Тясмин. Кам’янка здавна славилася своєю історією. Батьківський заповіт «Люби і знай свій рід і край» став кредом усього життя Олександра Антоновича

Номер слайду 4

Початкову освіту здобув у Кам’янській школі № 3 (тепер там відкрито музей Олександра Антоновича та меморіальну дошку). Ця маленька школа з багатою, більш як сторічною історією, свято береже пам’ять про свого земляка.

Номер слайду 5

Виявляється, Олександр Антонович не мріяв стати вчителем. З дитинства його вабило небо. На леваді недалеко від батьківської хати ще в шкільні роки побудував модель літака і зробив першу спробу її запустити. Тому після закінчення десятирічки вибір був один – військове училище льотчиків-винищувачів. Та глибоких знань і бажання було замало. Лікарі – головні екзаменатори - погасили юнацьку мрію. І, мабуть, саме це захоплення небом окрилювало всі його мрії, думки і вчинки в подальшому житті.

Номер слайду 6

Здібному випускникові запропонували викладати математику, фізику й хімію в школі робітничої молоді в сусідньому селі. А далі було навчання в Черкаському педагогічному інституті імені Богдана Хмельницького на фізико-математичному факультеті.

Номер слайду 7

Отримавши диплом з відзнакою, разом із молодою дружиною приїхав працювати в 1959 році в село Сахнівку. Сахнівка на той час була бригадним селом колгоспу «Маяк», яке загубилося серед бездоріжжя і було віднесене до так званих «неперспективних» сіл, по суті, приречене на вимирання.

Номер слайду 8

З приїздом молодого вчителя розпочалися в селі «сахнівські дива»: то він на побудованому разом з колегою дельтаплані спустився з місцевої гори Пастушка, то зробив спробу на планері перелетіти річку Рось. Потім разом з учнями будував і запускав повітряні кулі, моделі літаків і ракет, які запускали з майданчика із символічною назвою «Сахнівський Байконур».

Номер слайду 9

«Майбутнє Сахнівки – її діти. Отже, треба створювати таку школу, якої ще не було», – так вирішив призначений у грудні 1966 року директором школи Олександр Захаренко. Він поступово змінив і зовнішній вигляд основної шкільної будівлі й інтер’єри школи, і пришкільну ділянку, а основне – ставлення до школи.

Номер слайду 10

У 1964 році в школі силами учнів і вчителів було зроблено клас програмового навчання – прототип сучасного комп’ютерного класу. В 1965 році – створено першу машину Ламарка, яка давала оцінку знань учнів за допомогою тестів.

Номер слайду 11

З 1967 року розпочалося будівництво Музею революційної, бойової та трудової слави. В Сахнівці вчили шанувати батьків і людей старшого віку, пам’ятати тих, хто виніс на собі тягар воєнних років.

Номер слайду 12

Територію школи прикрашає також іменна алея троянд, висаджена на честь 216-ти солдатів-сахнівчан, які захищали рідну Батьківщину від ворогів. Коли закладали алею, у ямки для кущів принесли землю та воду з того двору, звідки воїн пішов захищати рідну Батьківщину. На табличках написані прізвища героїв-сахнівчан.

Номер слайду 13

У 1967 році був відісланий «Лист у майбутнє», який готували учні та учителі цілий рік і який відкриють 2 листопада 2017 року. Відкривши сейф, вони почують слова з минулого і зможуть зрозуміти, якими були учні, учителі, яким був той час. Думки, побажання, осмислення сенсу людського буття вміщуються на чотирьох магнітофонних плівках. Генератори ідеї завбачливо поклали у схованку ще й магнітофон, бо уже зараз важко було б знайти таку раритетну апаратуру.

Номер слайду 14

Біля школи споруджено монумент відважній дівчинці Олі Лисенко, яка рятуючи подругу сама загинула. Дівчинка – випускниця відпочивала з друзями на річці. Коли її подруга почала тонути, не роздумуючи вона кинулася рятувати, хоча сама не вміла плавати. Подругу Оля врятувала, а от сама вибратися з річки не змогла.

Номер слайду 15

У кінці 80-х споруджено «Криницю Совісті» у шкільному дендропарку у пам’ять про 1100 сахнівчан, що загинули у роки Голодомору. Слід відзначити, що це один із перших в Україні пам’ятник жертвам голодомору.

Номер слайду 16

Останні роки свого життя Олександр Антонович часто хворів, але боровся, працював з останніх сил – робота залишалася для нього найкращими ліками. 30 квітня 2002 року – талановитого педагога і просто чудової Людини не стало…

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ppt
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку