Презентація "Насильство. Як вміти себе захистити."

Про матеріал

На допомогу класним керівникам при проведенні виховної години.

Мета: ознайомити учнів з поняттям «насильство», видами насильства, правовими та юридичними аспектами. Показати способи захисту особистості в ситуації насильства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Насильство. Як вміти себе захистити. Виховна година для учнів 7 – 9-х класів Мета: ознайомити учнів з поняттям «насильство», видами насильства, правовими та юридичними аспектами. Показати способи захисту особистості в ситуації насильства. Підготувала практичний психолог Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №52 Шестакова Т.А.

Номер слайду 2

«Як уникнути насильства?» 1. Уникайте спілкування з малознайомими й незнайомими людьми. 2. У разі, коли навіть знайома людина пропонує вам щось «недобре», «таємниче», «заборонене», - відмовтесь! 3. Пам'ятайте! Ніхто не має права вас до чогось насильно примушувати! 4. У разі небезпеки – виказуйте активний супротив - кричіть, бороніться, кусайтеся, бийтеся. Активні дії злякають нападника!

Номер слайду 3

«Як уникнути сексуального насильства?» І.Твоє тіло належить тільки тобі. Ніхто не має права без твоєї згоди навіть торкатися до нього. 2.Якщо хто-небудь доторкнеться до тебе так, що тобі це не сподобається, або попросить тебе доторкнутися до нього, а тобі цього не хочеться робити, не потрібно навіть розмовляти з такою людиною. З.Ти маєш право відповісти такій людині «Ні!» або «Не торкайтеся до мене!». У тебе є також право піти від такої людини. 4.Про те що сталося, потрібно розповісти дорослому, до якого маєш довіру (це можуть бути родичі, друзі батьків, сусіди, вчителі тощо). 5. Жодна доросла людина, за винятком лікаря, який робить це для твого здоров'я, не повинна торкатися твоїх інтимних частин тіла. Якщо хтось проти твоєї волі доторкнеться до тебе і скаже: «Це наша таємниця» - обов'язково треба розповісти про це дорослим, яким ти довіряєш (ніколи, ні за яких обставин не слід зберігати такі таємниці).

Номер слайду 4

6. Жодна людина не має права просити тебе торкатися інтимних частин її тіла. 7.Намагайтеся уникати ситуацій, які можуть призвести до насилля. 8. Якщо ти не хочеш сексу, не треба поводитися провокуюче. 9. Зупиняй усі спроби схилити тебе до сексуальних стосунків. Дій упевнено та наполегливо. Твої впевненість та наполегливість можуть зупинити насильника. 10. У разі застосування до тебе сили - кричи, кусайся, дряпайся, відбивайся, тобто, роби усе, щоб вирватись та втекти. Застосовуй будь-які хитрощі, обман! 11. Будь упевнений, що дорослі, яким ти довіряєш, повірять тому, що ти їм розповіси, та завжди захистять: це не твоя провина!!!

Номер слайду 5

«Як не стати жертвою злочину» Не носи з собою великої суми грошей. Не приймай дарунків від незнайомих людей. Не входь до ліфту або інших безлюдних темних приміщень із незнайомою людиною. Не проводь вільний час у підвалах, біля будівельних майданчиків тощо. Ні за яких обставин не сідай в автомобіль до незнайомих людей. Не ходи сам по вулиці у темну пору доби. Не носи дорогих прикрас. Не вдягай провокуючий одяг.

Номер слайду 6

«Як запобігти інфікуванню інфекціями, які передаються переважно статевим шляхом» Утримуватись від статевих стосунків у підлітковому віці; дотримуватись правил особистої гігієни; усі лікувальні маніпуляції проводити тільки в медичних закладах і стерильним інструментом; мати статеві стосунки з одним партнером; завжди користуватися засобами захисту (презервативом).

Номер слайду 7

«Як поводитись на темній вулиці» 1. Обирай маршрут додому не короткий, а безпечний. 2.Віддавай перевагу освітленим вулицям, уникай пустирів, темних провулків та інших небезпечних місць. 3. Досконало вивчи декілька маршрутів додому, знай на своєму шляху "острівки безпеки", де ти зможеш отримати допомогу (відділення міліції, нічний магазин, стоянка під охороною та ін.). 4. Повертаючись додому темною дорогою, попередь телефонним дзвінком рідних про свій прихід. 5.Краще повертатися додому не самому, а з товаришем.

Номер слайду 8

6.Якщо тобі необхідно повертатися додому пізно, одягнися зручно і невибагливо, намагайся не мати при собі цінних речей, не йди темною вулицею в навушниках плеєра. 7.Якщо побачиш попереду групу молодих людей, краще перейди на інший бік вулиці або йди ближче до перехожих. 8.Можна мати з собою засоби самозахисту - кишенькову сирену або газовий балончик (ними треба вміти користуватись!). 9.Може бути корисним використання методів психологічного захисту, наприклад, голосно покликати собаку; можна вдавати, що ти не один; у під'їзді також можна голосно "говорити з друзями" тощо.

Номер слайду 9

"Як поводитися в місцях великого скупчення людей" 1. Під час проведення масових святкувань не намагайся потрапити в найбільш тісне скуп-чення людей. 2.Якщо організатори не продумали заходи щодо підтримки громадського порядку, краще брати участь у такому дійстві в ролі спостерігача. 3.При перших ознаках некерованості натовпу, початку конфлікту, наявності значної кількості п'яних молодих людей намагайся не затримуватись і покинути натовп.

Номер слайду 10

4.Якщо ти опинився у натовпі, який рухається, дотримуйся загальної швидкості руху, не штовхайся, не напирай на тих, хто йде попереду. Не провокуй конфлікти непристойними словами, фразами. 5.При сильній тисняві тримайся подалі від виступаючих предметів, скляних вітрин, огорож, турнікетів. Свої речі притискуй до себе. 6.Якщо ти впав, не думай про одяг, намагайся захистити голову, живіт. Зосередься і швидко прямуй за ходом руху людей 7. Якщо тебе зупинить міліцейський патруль, не груби, не намагайся втекти, а підкорись його вимогам і поводься спокійно, май при собі документи (паспорт, свідоцтво про народження).

Номер слайду 11

"Як поводитися у випадку бійки" 1 .Намагайся всіма можливими способами уникнути зіткнення. 2. У ситуації неминучого розвитку конфлікту вчись прогнозувати події на 2-3 хв. уперед, тримай голову "холодною". 3. Не намагайся поводити себе визиваюче, поводься гідно і, якщо це можливо, холоднокровно. Визнач можливі шляхи для відступу. 4. Не дай себе залякати. Навпаки, розмовляй із хуліганами «на їхній мові», використовуючи їхній сленг. Не дозволяй нападникам підійти до себе зі спини або оточити. 5.Не дай напасти на себе першим. Якщо загроза бійки неминуча, намагайся випередити противника: ударити в ніс, пах, по пальцях ніг, гомілці (головне - вміти це зробити), краще, якщо ви «знешкодите» лідера групи.

Номер слайду 12

6.Користуйся будь-якими підручними засобами (наприклад, одна жінка приголомшила грабіжника тим, що вилила на нього літр молока з пакета). 7.Пам'ятай, що вулична бійка - це бій без правил! 8.Якщо ти не один, а з тобою дівчина, намагайся дати їй можливість утекти, щоб вона покликала когось на допомогу, викликала міліцію. 9. Але найголовніше - за найменшої можливості намагайся втекти від нападників. Одному не справитися зі зграєю хуліганів, які до того ж часто перебувають у алкогольному або наркотичному сп'янінні. Захищайте своє життя!

Номер слайду 13

Використані джерела: В. Гончаров, О. Мурашкевич. Домашнє насильство: як себе захистити. – К.: Шк. Світ, 2009. – 120 с. В. Ігнатенко. Захист прав дитини від усіх форм насилля. - // Психолог, № 9, 2009, с. 23 – 28. Терещенко О. Насилля в житті дитини / О. Терещенко // Шкільний світ .- 2010 .- № 43 .- С. 10 Саверська-Лихошва В., Дубинський М. Сімейна жорстокість: міф чи реальність / В. Саверська-Лихошва, М. Дубинський // Класному керівнику. Усе для роботи .- 2011 .- № 1 .- С. 14-17 Ружицька Н. Прояви жорстокого поводження з дітьми : вивчення проблеми підліткового насильства / Н. Ружицька // Психолог .- 2011 .- № 10 .- С. 10-14

Номер слайду 14

Чемєровська-Корубу Є., Коруба К. Запобігання агресії та насильству / Є. Чемєровська-Корубу, К. Коруба // Директор школи .- 2010 .- № 45 .- С. 28-30 Юшина О. Молодь проти насильства / О. Юшина // Психолог .- 2010 .- № 27-28 .- С. 52 Ролінський В. Соціально-педагогічна проблема запобігання насильству над підлітками та подолання його. / В. Ролінський // Рідна школа. .- 2004 .- № 9 .- С. 7 Опанасюк Г. Розповсюдження насильства у молодіжному середовищі / Г. Опанасюк // Соціальний педагог .- 2010 .- № 11 .- С. 5-11 Козакова Т. Психічні особливості дітей, які постраждали від насильства / Т. Козакова // Соціальний педагог .- 2010 .- № 11 .- С. 11-17

ppt
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
5291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку