Презентація науково-дослідницької роботи на тему: Вплив кімнатних рослин на здоров’я людини

Про матеріал
Науково дослідницька робота учнів є важливим елементом поглиблення та узагальнення знань, полягає у самостійній пошуковій діяльності, розвиває допитливість, творчу уяву.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний заклад: Науково-дослідницька робота на тему: Вплив кімнатних рослин на здоров’я людини

Номер слайду 2

Виконала: Науковий керівник:

Номер слайду 3

Мета роботи: визначення впливу кімнатних рослин освітнього закладу на здоров'я учнів. Об'єкт дослідження: декоративні рослини, що найчастіше використовуються в озелененні шкільних приміщеннях.

Номер слайду 4

Завдання роботи: Дослідити як кімнатні рослини впливають на здоров'я учнів;дослідити важливість використання зелених рослин у закладі; дослідити найбільш вигідних для використання кімнатних рослин

Номер слайду 5

«Ботаніці потрібне захоплення…А захоплення це здобувається лишеглибоким розумінням краси, безмежності,симетрії та гармонії в природі»Т. Г. Шевченко

Номер слайду 6

Людина здавна прикрашала свій дім квітами: спочатку, це були зрізані прості польові квіти або кімнатні овочі у горщиках, а потім, рослини навіть відігравали значну роль у політиці держав. Квіти – це не тільки втіха для очей, а й історична спадщина.

Номер слайду 7

Історія кімнатних рослин сягає своїм корінням у давні часи. Звичайно ми не дізнаємося хто першим кинув зерно в горщик, але існує безліч цікавих фактів і згадок про кімнатному квітникарстві. З Японії везли бонсаї,Індія була багата прянощами,Америка орхідеями і кактусами,Індокитай - цитрусовими, але в суворому кліматі не багато рослин виживали.

Номер слайду 8

Оскільки, в умовах школи провести досліди з вивчення здатності рослинами абсорбувати з повітря леткі хімічні сполуки не можливо, ми в своїй роботі користувалися даними дослідів проведених Б. С. Вольвертоном, А. Джонсоном та К. Браусом – працівниками НАСА. У 1989 році NASA провела дослідження, метою якого було визначити найкращі кімнатні рослини для очищення повітря. 

Номер слайду 9

Досліди з вивчення здатності рослинами поглинати леткі органічні сполуки проводилися в герметично закритих камерах. В середині кожної з яких знаходився маленький вентилятор для циркуляції повітря і вазон з досліджуваною рослиною. В результаті аналізу одержаних результатів виявилося, що найкраще поглинають леткі хімічні сполуки рослини з низькою потребою в освітленості. Класні приміщення шкіл не завжди можуть похвастатися високою освітленістю, а якщо до цього додати наповнюваність класу учнями та відсутність кімнатних рослин, відразу стає зрозумілим погане самопочуття учнів та швидка втомлюваність.

Номер слайду 10

Окрім вище згаданого, до складу повітря у приміщеннях входить велика кількість мікроорганізмів, серед котрих і умовно-патогенні (стафілокок, мікроскопічні цвільові гриби), «депо» яким становить пил. За допомогою пилу при зменшенні відсоткового змісту вологи мікроорганізми здатні потрапляти на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, при цьому викликаючи респіраторні та алергічні захворювання Розглянемо детальніше властивості декоративних рослин

Номер слайду 11

Алое деревоподібне Aloe arborescens Mill. Лікувальні властивості алое були відомі ще в Стародавньому Єгипті та Китаї. Перше письмове свідоцтво про лікарські властивості алое було виявлено в «Ebers Papyrus» — давньоєгипетському документі, котрий датується 1500 р. до н.е. Алое справжньому приписувалися магічні властивості. В народній медицині сік листків алое деревовидного використовують для лікування ран, при туберкульозі легень і шкіри. Вживається при різних, зокрема очних, захворюваннях, є ефективним очисником повітря в нещодавно збудованих приміщеннях, оскільки добре поглинає формальдегіди.

Номер слайду 12

Хлорофітум Chlorophytum. Хлорофітум володіє значним бактерицидним ефектом. Фахівці з’ясували, що за 24 години ця рослина майже повністю очищає повітря від шкідливих мікроорганізмів. Цікаво, що його очисні властивості помітно посилюються, якщо покласти в квіткові горщики активоване вугілля. Встановлено, що доросла кімнатна рослина хлорофітум за добу на 80 % очищає повітря в 10-12-метровій кімнаті. Щоб очищати повітря в нашому кабінеті біології на 69 кв.м. знадобитися близько 20 горщиків з хлорофітумом.

Номер слайду 13

Пеларгонія або калачики  Pelargonium. Рослина добре справляється з хвороботворними мікробами і бактеріями, дезінфікує і дезодорує повітря . Благотворно впливає на організм людини, покращуючи сон, заспокоюючи нервову систему. Аромат пеларгонії освіжає застояне повітря, відлякує мух та допомагає при головному болі.

Номер слайду 14

Кактусові Cactaceae. Група корисних фітонцидних рослин — кактуси, особливо з довгими голками. Ці рослини не тільки вбивають мікроби, але і знижують шкідливу іонізацію повітря, захищаючи нас від електромагнітного випромінювання. Краще місце для цих квітів — поблизу телевізора і моніторів комп’ютерів.

Номер слайду 15

Драцена Dracaena marginata Lam. Рослина відмінно очищає повітря від формальдегіду, ліквідуючи отруйні пари, які поширюються від лаку, клею, меблів з ДСП. Драцена забирає з повітря не тільки бензол, але і трихлоретилен.

Номер слайду 16

Сансев'єрія Sansevieria. Доведено, що рослина поглинає оксиди формальдегіду і азоту. Вдала рослина для будь-якого приміщення в будинку. Сансевієрія підвищує імунітет, вберігає від застуди, захищає від токсинів, що виділяються покриттям для підлоги.

Номер слайду 17

Диффенбахія Dieffenbachia. Рослина знищує стафілококи, вловлює отруйні речовини, які виділяються лакофарбовим покриттям стін і підлоги. Диффенбахія корисна людям з частими легеневими захворюваннями.

Номер слайду 18

Фікус бенджаміна Ficus benjamina По частині очищення від пилу і отруйних речовин, що виділяються пластиковими предметами і меблями, кращим є фікус. Рослина насичує повітря киснем, зволожує. Фікус виділяє фітонциди, що пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів.

Номер слайду 19

ОТЖЕ, РОСЛИНИ-БІОФІЛЬТРАТОРИ:

Номер слайду 20

Правильно підібрані рослини поліпшують самопочуття, нейтралізують негативний вплив на організм!

Номер слайду 21

Список використаних джерелtop-15_roslin_dlya_ochishchennya_povitrya_po_versiyi_nasa.pdf. Блажеєва Н. М. Цікавини про кімнатні рослини // Позакласні біологічні заходи – 2008 – № 5(65) – с 95-102 Крейсс Джулия. Энергетика комнатных растений. Удивительные свойства любимых цветов. – М.: ЗАО «Фитон+», 2007. – 48с., ил.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку