Презентація "Найкраща в світі жінка - УКРАЇНКА"

Про матеріал

Леся Українка уособлює в собі образ сильних, незалежних та діяльних українок, які протистоять труднощам та борються за свої права. Письменниця активно просувала ідеї фемінізму та гендерної рівності, зокрема, право жінок на особисте життя, тіло та гроші. Тому не дивно, що саме дату її народження хочуть впровадити в якості Дня української жінки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найкраща в світі жінка — українка!

Номер слайду 2

Ще 14 лютого 2023 року частина депутатів Верховної Ради України запропонувала внести до Кодексу законів про працю України певні зміни, які стосуються встановлення українських свят. Там же йшлося про скасування державних свят 8 Березня (Міжнародний жіночий день), 1 та 9 травня (День праці і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні). Нагадаємо, що ці свята пов'язують з періодом Радянського Союзу, вони дуже популярні в сучасній Росії. Законопроєкт №9009 в парламенті був зареєстрований, але все ще перебуває на опрацюванні в комітеті.

Номер слайду 3

Талановита, прогресивна, незламна. Поетеса уособлює в собі образ сильних, незалежних та діяльних українок, які протистоять труднощам та борються за свої права. Письменниця активно просувала ідеї фемінізму та гендерної рівності, зокрема, право жінок на особисте життя, тіло та гроші. Тому не дивно, що саме дату її народження хочуть впровадити в якості Дня української жінки. 

Номер слайду 4

З нагоди свята пропоную замислитися над тим, яких уроків навчила кожну українку наша Леся. Адже її життя пройшло у боротьбі за власне щастя і їй вдалося не втратити оптимізм, незважаючи на всі перешкоди.

Номер слайду 5

ЩО НАВЧИЛА ЖІНОК ПОЕТЕСА ЛЕСЯ УКРАЇНКА ?

Номер слайду 6

Урок 1. Жінка може все. Сором – хилитися і долі коритися.

Номер слайду 7

Урок 2. Жінка не зобов'язана виходити заміж. Тільки зрада шлюб християнський розлучити може. А справжній – тільки смерть.

Номер слайду 8

Урок 3. Жінка має право говорити свою думку як і коли хоче. Хто визволиться сам, той буде вільний,Хто визволить кого, в неволю візьме.

Номер слайду 9

Урок 4. Без надії таки сподіватися. Хто вам сказав, що я слабка,Що я корюся долі?Хіба тремтить моя рука. Чи пісня й думка кволі?

Номер слайду 10

Урок 5. Жінка має право на слабкість. Так! Я буду крізь сльози сміятись,Серед лиха співати пісні. Без надії таки сподіватись. Буду жити !Геть, думи сумні!

Номер слайду 11

Народжена у вишиванці! Славні українки всіх часів, яких знає весь світ. Згадаймо про найвідоміших жінок давньої і сучасної України. Нам є ким пишатися, ким захоплюватися і на кого рівнятися!

Номер слайду 12

Княгиня Ольга  Дружина князя Ігоря та мати князя Святослава. Була княгинею-регентом після вбивства чоловіка (з 945 по 962 роки)

Номер слайду 13

Анна Ярославна, або Анна Київська (приблизно 1032 - після 1075)Дочка князя-просвітителя Ярослава Мудрого і королева Франції

Номер слайду 14

Роксолана (1506 р. - приблизно 1558 р.)Законна дружина Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії, меценатка та філантроп. Перша Хасекі Султан, засновниця епохи жіночого султанату, одна з найвпливовіших жінок в історії Османської Імперії.

Номер слайду 15

Олена Пчілка (1849 – 1930)           О́льга Петрі́вна Ко́сач, до шлюбу Драгома́нова, відома під псевдонімом Оле́на Пчі́лка; українська письменниця, меценатка, перекладачка, етнографка, фольклористка, публіцистка, громадська діячка (учасниця національно-визвольного та феміністичного рухів), член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925)[2][3]. В 1887 році з Наталією Кобринською видала у Львові першу в Україні феміністичну збірку: альманах «Перший вінок».

Номер слайду 16

 Софія Русова (1856 – 1940)  Українська педагогиня, письменниця, літературознавиця та громадська діячка, одна з перших борчинь за права жінок в Україні. Вона започаткувала акцію допомоги голодуючим в Україні.

Номер слайду 17

Соломія Крушельницька Легенда оперної сцени. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Федір Шаляпін і інші оперні зірки першої величини. У 1904 році на запрошення Дж. Пуччіні виконала партію Батерфляй в його оновленій опері “Чіо-Чіо-сан” в театрі “Гранде” в Північній Італії.

Номер слайду 18

Марія Заньковецька. Актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть. Вона увійшла в історію театру як видатна українська трагедійна актриса, що в створюваних сценічних образах уособлювала символ української жінки.

Номер слайду 19

Катерина Білокур. Українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця "наївного мистецтва". Талановита українка, яка дивовижною силою своєї фантазії передавала на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі.  “Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї”, - сказав про нашу мисткиню якось Пабло Пікассо. 

Номер слайду 20

 Квітка (Квітослава-Орися) Цісик. Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня "Ти осяюєш моє життя" ( You Light Up My Life ), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року "Оскар" і "Золотий глобус" у категорії "Найкраща пісня до фільму",.

Номер слайду 21

Ні́на Митрофа́нівна Матвіє́нко Українська співачка та акторка. Народна артистка Української РСР (1985), лауреатка Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка (1988), Герой України.

Номер слайду 22

Ада Роговцева Наша відома акторка театру та кіно, народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний. І досі  продовжує нас дивувати своїм талантом, акторка часто з’являється на телеекранах у сучасних кінострічках та різноманітних проєктах.

Номер слайду 23

Ліна Костенко. Видатна українська письменниця, поетеса, почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Ліна Костенко - лауреатка Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою президента України і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.Її твори перекладено багатьма європейськими мовами. "Невпіймана королева" - так назвав свою статтю про Ліну Костенко Юрій Андрухович. Наш талант, наша сила, мудрість і гордість, наша Ліна, - так кажемо про неї ми, її сучасники!

Номер слайду 24

Геройство мусить мати нагороду, се і Боги, і люди признають.

Номер слайду 25

Юлія Паєвська Катерина Поліщук Євгенія Емеральд (“Тайра”) ( “Пташка”) (“Жанна д’Арк”) командирка парамедикиня служить у полку підрозділу з “Азовсталі” НПУ “Сафарі”“Янголи Тайри Ольга Сімонова («Сімба»)боєць 24 омбр , зреклася громадянства РФ і воювала за Україну

Номер слайду 26

Найкраща в світі жінка — українка!Вона, немов калини, білий цвіт. Чи з міста, чи з далекої глибинкиталантами чарує, полонить. Краса її магічна і глибинна,достойна пензля визнаних митців. Душа відкрита, щира і гостинна,а розум гідний славних мудреців. Вона слабка і сильна одночасно,дочка безстрашних, вільних козаків!У простоті велична і прекрасна,славетна матір доблесних синів. В її очах — упевненість і гідність,а в серці — віра, вірність і любов.Її жіночність, відданість і ніжністьчарують погляд світлом знов і знов. Найкраща в світі жінка — українка!Вона, немов калини, білий цвіт. Немовби фея й водноча́с чаклунка,немов квітковий, ніжний оксамит. Л.  Маковей  (Л.  Сахмак)

pptx
Додано
9 березня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку