Презентація "Негативний вплив токсичних речовин на організм людини"

Про матеріал
матеріал до уроку біології 10 клас, тема 2 "Обмін речовин і перетвортворення енергії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА МЕТАБОЛІЗМ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН. ЗНЕШКОДЖЕННЯ ТОКСИЧНИХ СПОЛУК У ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ. БІОЛОГІЯ, 10 КЛАСТЕМА 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ.

Номер слайду 2

ТОКСИЧНІ РЕЧОВИНИ (ксенобіотики) – це речовини, які викликають отруєння всього організму або окремих його систем чи органів. Можуть бути природного походження або створені штучно. Промислові отруйні речовини: паливо, розчинники, барвники, хімічні реагенти та інше. Отрутохімікати (пестициди): інсенктициди, фунгіциди, гербіциди, бактерициди, зооциди та інше. Лікарські засоби, що за певної дози мають токсичну дію. Побутові хімічні засоби. Рослинні та тваринні отрути. Отруйні речовини, що застосовуються як хімічна зброя. Метаболіти.

Номер слайду 3

Ступінь токсичності хімічних речовин та спричинені ними відхилення залежать від таких факторів:хімічної структури речовини (чим вища дисперсність, тим глибше і швидше вони проникають у дихальні шляхи); розчинності в організмі людини (чим вища розчинність, тим більша токсичність хімічної речовини);концентрації в повітрі (чим вища концентрація хімічних речовин, тим швидше настає отруєння);тривалості дії хімічних речовин.

Номер слайду 4

ОСНОВНІ ШЛЯХИ ПРОНИКНЕННЯ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН В ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ Дихальні шляхи. Шкіра Органи травлення

Номер слайду 5

Інтоксикація (лат. Intoxicatio: in — у, усередину + грец. toxikon — отрута) — це патологічний стан, що виникає внаслідок дії на організм токсичних (отруйних) речовин ендогенного та екзогенного походження. ОЗНАКИ ІНТОКСИКАЦІЇ:- ТОШНОТА- БЛЮВОТА- ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ- СЛАБКИЙ ПУЛЬС- ДІАРЕЯ- ЗАПАЛЕННЯ ШЛУНКА І ТОНКОГО КИШЕЧНИКА- СИЛЬНИЙ БІЛЬ У ЖИВОТІ- ГОЛОВНИЙ БІЛЬ- ЗАПАМОРОЧЕННЯ- СЛАБКІСТЬ

Номер слайду 6

ДІЯ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Місце токсичного ураження. Токсичні речовини. Серцево-судинна система. Рослинні отрути: аконіт,чемериця, заманиха, гриби і т.д. Токсини: алкалоїди, глікозиди, ефірні масла, Нервова система. Наркотичні речовини, алкоголь, вуглеводні, чадний газ, сполуки арсену, сірковуглець, тетраетилсвинець Печінка. Феноли, альдегіди, хлорвмісні вуглеводні, отруйні гриби

Номер слайду 7

ДІЯ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Місце токсичного ураження. Токсичні речовини. Сечовидільна система. Сполуки важких металів (хром, кобальт, нікель, мідь, цинк, миш'як, селен, срібло, кадмій, стибій, ртуть, талій і свинець), пестициди, розчинники, щавелева кислота. Кровотворна система. Анілін і його похідні, нітрити, толуен, бензен і його похідні, арсин. Органи дихання і шкіра. Пари концентрованих кислот і лугів, сполуки важких металів

Номер слайду 8

Детоксика́ція — процес нейтралізації та виведення з організму токсичних речовин (токсинів, отрут), які потрапили в нього або утворились внаслідок отруєння. Більшість токсинів є жиророзчинними. Тому легко взаємодіють з ліпідами клітинної мембрани та потрапляють всередину клітини, де поступово накопичуються і виявляють токсичний вплив. Знешкодження через метаболізм відбувається в результаті реакцій розпаду і реакцій синтезу, в результаті яких утворюються водорозчинні сполуки, які краще виводяться із організму. До системи детоксикації відносять такі органи: - Печінка - Кишечник - Нирки - Легені - Лімфатична система - Шкіра Найвпливовішими з них є печінка та кишківник.

Номер слайду 9

ЗНЕШКОДЖЕННЯ ТА ВИВЕДЕННЯ ТОКСИЧНИХ СПОЛУКчерез легені з повітрям, що видихається, виділяються леткі токсичні речовини і леткі продукти перетворення нелетких токсичних речовин — шляхом дифузії через альвеоли.через нирки здійснюється двома механізмами: пасивною фільтрацією й активним транспортом.печінка одночасно є і органом виведення токсинів, що потрапили в кров (шляхом простої дифузії та активного транспорту), і органом їх метаболізму. Печінка виділяє токсичні хімічні речовини в жовч.виділення токсинів та їх метаболітів через шлунково-кишковий тракт відбувається в результаті:• неповного всмоктування; • виділення слизовою оболонкою.з молоком жінок, секретом потових, сальних і слинних залоз. Виводяться погано розчинні або нерозчинні у воді токсичні речовини, які після надходження через ротову порожнину не всмоктуються в кров, а також речовини, що виділяються з печінки разом із жовчу та ті, що надійшли в кишечник через його стінку (солі важких металів).

Номер слайду 10

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕhttps://naurok.com.ua/test/zneshkodzhennya-toksichnih-spoluk-v-organizmi-lyudini-645249/matchhttps://naurok.com.ua/test/start/645249https://naurok.com.ua/test/start/755049

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте §26 підручника. Перевірте здобуті знання. Дайте відповіді на питання ст.101 Складіть за вивченою темою 4 тестових завдання з 4-ма варіантами відповідей, одна з яких правильна.

pptx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
1537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку