Лабораторна робота № 4 Вивчення етапів ембріогенезу

Про матеріал
Тема: Вивчення етапів ембріогенезу Мета: Вивчити основні стадії ембріонального розвитку, порівняти стадії дроблення. Обладнання та матеріали: мікроскоп, ілюстрації чи мікропрепарати «Поділ яйцеклітини», «Зародкові листки».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИВЧЕННЯ ЕТАПІВ ЕМБРІОГЕНЕЗУ ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

Номер слайду 2

СЛОВНИЧОК ДРОБЛЕННЯ – ЦЕ СЕРІЯ МІТОТИЧНИХ ПОДІЛІВ ЗИГОТИ, ЯКА НАСТАЄ ПІСЛЯ ЗАПЛІДНЕННЯ. БЛАСТУЛЯЦІЯ – ЗАВЕРШАЛЬНИЙ ЕТАП ПЕРІОДУ ДРОБЛЕННЯ ЯЙЦЯ БАГАТОКЛІТИННИХ ТВАРИН, ПРОТЯГОМ ЯКОГО ВІДБУВАЄТЬСЯ УТВОРЕННЯ БЛАСТУЛИ. ГАСТРУЛЯЦІЯ – ПРОЦЕС МОРФОГЕНЕТИЧНИХ ЗМІН, ЩО СУПРОВОДЖУЄТЬСЯ РОЗМНОЖЕННЯМ, ЗРОСТАННЯМ, НАПРАВЛЕНИМ ПЕРЕМІЩЕННЯМ І ДИФЕРЕНЦІЮВАННЯМ КЛІТИН, У РЕЗУЛЬТАТІ ЧОГО УТВОРЮЮТЬСЯ ЗАРОДКОВІ ЛИСТКИ. ГІСТОГЕНЕЗ – ЦЕ СУКУПНІСТЬ ПРОЦЕСІВ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО УТВОРЕННЯ АБО ВІДНОВЛЕННЯ ТКАНИН У ХОДІ ОНТОГЕНЕЗУ. НЕЙРУЛЯЦІЯ – ЦЕ УТВОРЕННЯ НЕРВОВОЇ ПЛАСТИНКИ І ЇЇ ЗАМИКАННЯ В НЕРВОВУ ТРУБКУ В ПРОЦЕСІ ЗАРОДКОВОГО РОЗВИТКУ У ХОРДОВИХ. ОРГАНОГЕНЕЗ – ЦЕ ПРОЦЕСИ УТВОРЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ОРГАНІВ У ТВАРИН. ЕМБРІОНАЛЬНА ІНДУКЦІЯ – ВЗАЄМОДІЯ МІЖ ЧАСТИНАМИ БАГАТОКЛІТИННОГО ОРГАНІЗМУ ПІД ЧАС ЙОГО ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ. ЯВИЩЕ ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО КЛІТИНИ ОДНОГО ТИПУ ДІЮТЬ НА СТАДІЇ ЕМБРІОГЕНЕЗУ ЯК ОРГАНІЗАТОРИ ДЛЯ КЛІТИН ІНШОГО ТИПУ.

Номер слайду 3

ТЕМА: ВИВЧЕННЯ ЕТАПІВ ЕМБРІОГЕНЕЗУ МЕТА: ВИВЧИТИ ОСНОВНІ СТАДІЇ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, ПОРІВНЯТИ СТАДІЇ ДРОБЛЕННЯ. ОБЛАДНАННЯ ТА МАТЕРІАЛИ: МІКРОСКОП, ІЛЮСТРАЦІЇ ЧИ МІКРОПРЕПАРАТИ «ПОДІЛ ЯЙЦЕКЛІТИНИ», «ЗАРОДКОВІ ЛИСТКИ».

Номер слайду 4

ХІД РОБОТИ 1. РОЗГЛЯНЬТЕ ОСНОВНІ СТАДІЇ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, ЗАМАЛЮЙТЕ В ЗОШИТІ ТА ПІДПИШІТЬ ЇХ.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Додаткова інформація

Номер слайду 8

3. ВСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ НАЗВОЮ ЕТАПУ ТА ЙОГО ХАРАКТЕРИСТИКОЮ. ЕТАПИ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ Стадії Особливості розвитку 1. Зигота А) Зародок у вигляді порожнистої кулі, стінка утворена одним шаром клітин 2. Дроблення Б) Зародок складається з двох шарів клітин (зародкових листків) 3. Бластула В) утворення тканин та органів 4. Гаструла Г) Диплоїдна клітина, що утворюється в результаті запліднення 5. Гістогенез та органогенез 6. Нейрула Д) Багаторазовий мітотичний поділ зиготи Е) Тришаровий зародок

Номер слайду 9

ВИСНОВОК ДАЙТЕ ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ: ПОЯСНІТЬ КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ЗМІНИ ПІД ЧАС ЕМБРІОГЕНЕЗУ.

ppt
Додано
17 січня 2022
Переглядів
10718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку