Презентація "Незвичайні використання надпровідників"

Про матеріал
Презентація розкаже про незвичайні використання надпровідникіів, та як вони працюють. Матеріал може бути використаним як додатковий матеріал для ознайомлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Незвичайні використання надпровідників. Зробив михайлець назар

Номер слайду 2

Зміст роботи1. Ознайомлення з явищем надпровідності матеріалів2. Історія відкриття надпровідності3. Незвичайні використання надпровідності4. Дослідження магнітної дії надпровідників5. Підсумок

Номер слайду 3

Надпровідність. Надпровідність – це властивість матеріалу, електричний опір якого при охолоджуванні нижче певної критичної температури стає рівним нулю. Електричний струм протікає у надпровідниках без втрат енергії.

Номер слайду 4

Типи надпровідників. Надпровідники поділяють на 2 типи. Надпровідники I типу діють як провідники при кімнатній температурі, але при охолодженні стають надпровідниками. Надпровідники типу 2 не є особливо хорошими провідниками при кімнатній температурі, перехід у надпровідниковий стан відбувається більш поступово. Надпровідники типу 2 - це, як правило, металеві сполуки та сплави.

Номер слайду 5

Історія відкриття надпровідностіВперше надпровідність була виявлена ​​в 1911 році, коли ртуть охолодила приблизно до 4 градусів за Кельвіном голландським фізиком Хайке Камерлінгхом Оннесом. З тих пір це поле значно розширилося, і було відкрито багато інших форм надпровідників, включаючи надпровідники 2 типу в 1930-х роках. Спочатку вчені думали що надпровідність можлива лише при абсолютному нулю, але подалі люди доказували все більші температури де діють властивості надпровдності.

Номер слайду 6

Незвичайні використання надпровідностіНадпровідники є дуже корисними матеріалами. Один із спосібів їх використання – це як матеріал у Великому адронному колайдері. Тунелі, що містять пучки заряджених частинок, оточені трубками, що містять потужні надпровідники. Надструми, що протікають через надпровідники, генерують напружене магнітне поле, яке можна використовувати для прискорення руху частинок.

Номер слайду 7

Незвичайні використання надпровідностіЯк відомо, магнітні поля не проникають у надпровідники, і це дає ідеальну можливість використовувати їх як екрани для магнітних полів. при цьому не вимагаються високі значення критичного струму. У більшості випадків досить листа заліза, покритого тонким шаром твердого надпровідника. Такі екрани можуть знайти цікаві застосування також в електронній оптиці й електронній мікроскопії: краща екранізація дозволяє здійснити більш точне коректування ходу променів.

Номер слайду 8

Незвичайні використання надпровідностіНадпровідники проявляють ефект Майснера, при якому вони скасовують весь магнітний потік всередині матеріалу, стаючи абсолютно діамагнітним. Саме ця властивість надпровідників часто використовується в експериментах з магнітною левітацією. Це може використовуватись у поїздах з магнітною левітацією.

Номер слайду 9

Незвичайні використання надпровідностіЯкщо доробити ідею магнітної левітації за допомогою надпровідників, то теоритично в майбутньом ми створимо магнітні ховерборди, на яких можна буде левітувати. Ця ідея була показана в фільмі «Назад у майбутнє»

Номер слайду 10

Дослід: магнітна дія надпровідників

Номер слайду 11

Підсумок. За допомогою надпровідників ми можемо робити цікаві речі, в яких була потреба людству. Надпровідники можуть відкрити нам нові транспорти, та бути важливими компонентами у речах. Чим подалі людство буде досліджувати надпровідники, тим більше ми зможемо винайти корисних речей.

Номер слайду 12

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Михайлец Назар
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 23. Електричний струм. Електрична провідність матеріалів
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
2658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку