Презентація "О.Кобилянська. "У неділю рано зілля копала..."

Про матеріал

Деякі аспекти матеріалів презентації:

1. Вступ. Основа твору.

2. Жанр.

3. Проблематика та сюжет.

4. Тема та ідея.

5. Висновки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання О. Кобилянська. “У неділю рано зілля копала”

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ 1. Навчальна – розглянути тему, ідею, сюжет, проблематику твору. 2. Розвивальна – розвивати навички усного зв’язного мовлення, виразного читання. 3. Виховна – виховувати моральні якості учнів.

Номер слайду 3

План роботи на уроці : 1. Вступ. Основа твору. 2. Жанр. 3. Проблематика та сюжет. 4. Тема та ідея. 5. Висновки.

Номер слайду 4

ЕПІГРАФ “По силі експресії його можна порівняти хіба що з “Гайдамаками” та “Катериною” Шевченка. Це було нечуване явище в українській літературі (Є.Кирилюк).

Номер слайду 5

Джерела твору 1. Проблема любовного трикутника в усній народній творчості. Пісня Марусі Чурай “Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці…” – розповідь про помсту дівчини за зраду : У неділю рано зілля копала, А у понеділок переполоскала, А у вівторок зілля варила, А в середу рано Гриця отруїла.

Номер слайду 6

Джерела твору 2. Дійсні факти із життя, про які О.Кобилянська писала у листах-спогадах : “Я знала циганку Мавру, старого Андронатого, її батька, Гриця – одного молодого одинака-гуцула, а решту домалювала фантазія.”

Номер слайду 7

ЖАНР О.Кобилянська ОПОВІДА-ННЯ ІНШІ КРИТИКИ повість Є. Кирилюк ПОЕМА У ПРОЗІ ( ЕКСПРЕСІЯ, ПОЧУТТЯ, ПОЕТИЗАЦІЯ КОХАННЯ )

Номер слайду 8

ТЕМА ПОВІСТІ Драматична доля циганки Маври Трагічна історія про кохання Гриця до двох дівчат

Номер слайду 9

ПРОБЛЕМАТИКА Кохання і зрада ( Гриць-Тетяна-Настка;Мавра- угорський бояр) ; Батьки і діти ( Андронаті-Мавра; Іваниха Дубиха-Тетяна-Мавра; Гриць-названі батьки; Мавра-Гриць) ; Суспільна мораль ( зрада у циган; ставлення Гриця до дівчат;село ) ; Роздвоєння особистості ( Гриць ) ; Народні традиції( ворожіння, зілля).

Номер слайду 10

СЮЖЕТНІ ЛІНІЇ Тетяна Мавра ЕКСПОЗИЦІЯ кохання до Гриця любов до бояра ЗАВ’ЯЗКА зрада народження дитини КУЛЬМІНА- ЦІЯ отруєння(ба-жала знищити роздвоєння в душі Гриця) знайшла і втратила сина РОЗВ’ЯЗКА божевілля, смерть повернення до циган

Номер слайду 11

ІДЕЯ ТВОРУ Порушення норм моралі тяжко спокутується; Треба бути вірним у коханні ; Не можна кохати двох ; Самопожертва батьків заради дітей ;

Номер слайду 12

Прокоментуйте! “ТВІР БУДИТЬ ЧИСТІ ПОЧУТТЯ, ТОРКАЄТЬСЯ СТРУН НАШОЇ ДУШІ, ХВИЛЮЄ НАС, ДАЄ ЗАДОВОЛЕННЯ І ПРИМУШУЄ РОЗВАЖНІШЕ ДИВИТИСЯ НА ЖИТТЯ” (Є. КИРИЛЮК).

Номер слайду 13

СПІВЗВУЧНІ ТВОРИ “Лісова пісня” Лесі Українки “Тіні забутих предків” Михайла Коцюбинського

Номер слайду 14

Сценічна історія твору Леся Українка хотіла інсценізувати, та драми так і не написала. У 60-х роках ХХ ст. – Московський театр “Ромен” поставив п’єсу “Девушка искала счастья”. 2004 р. – Чернігівський академічний музично-драматичний театр. П’єса “У неділю рано зілля копала”( режисер В.А.Тимченко).

Номер слайду 15

Домашнє завдання І варіант. СКЛАСТИ ЦИТАТНИЙ ПЛАН-ХАРАКТЕРИСТИКУ ОБРАЗУ ГРИЦЯ. ІІ варіант. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБРАЗІВ ТЕТЯНИ ТА НАСТКИ. ІІІ варіант. СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ У ДОЛІ МАВРИ ТА ТЕТЯНИ.

ppt
Додано
18 липня 2018
Переглядів
5341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку