Урок + Позакласний захід "Іван Драч"

Про матеріал

Матеріал допоможе ознайомити учнів з життєвим та творчим шляхом Івана Драча,розкрити багатогранність таланту митця.Стане у нагоді як матеріал для позакласного заходу, так і уроку.

Перегляд файлу

 

 

ІВАНОВІ ДРАЧУ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Розробила : Курапова Олена Воліївна, учитель української мови та літератури Цвітненської філії  КЗ «Красносільське НВО»

 

Мета:  ознайомити учнів з життєвим та творчим шляхом Івана Драча

 

Обладнання: портрет митця, проектор, екран, презентація

 

Святково прикрашений зал. На екрані великий портрет митця.

 

 

 

 

Я тішуся, що живу

                                                                                                                   Іван Драч

1 ведучий        День   17 жовтня 1936 р. в с Теліжинці Тетіївського району на Київщині в родині робітника радгоспу  розпочався з вередливого писку маляти.

 

2 ведучий     То народився майбутній письменник, сценаріст, гррмадський діяч Іван Федорович Драч.

 

1 ведучий   П'ять літ минало майбутньому поетові в перший рік Великої Вітчизняної війни, а з Перемоги радів на дев'ятому      

 

2 ведучий  Їх називали «дітьми війни». Справді, на їхню дитячу долю випали тяжкі випробування воєнного лихоліття та повоєнної відбудови. І ці враження потім лягли в основу багатьох їхніх творів.

 

1 ведучий    Після війни біографія І. Драча складалася в прискореному темпі . Після закінчення Тетіївської середньої школи І. Драч викладав російську мову та літературу в семирічці сусіднього села Дзвінячого,  був інструктором райкому комсомолу.

 

2 ведучий   Шлях до визнання дуже тернистий. Іван Драч пройшов його з гідністю. Спочатку була армія,  і у віці, коли інші закінчують університет, вступив на перший курс філологічного факультету Київського університету, але навчання не закінчив, був виключений під тиском каральних органів.

1 ведучий   Влаштувався на роботу в «Літературну Україну». Закінчив дворічні Вищі сценарні курси в Москві. Тоді ж написав перші вірші, деякі з них були критичними по відношенню до радянської влади, працював сценаристом на кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, потім у редакції журналу «Вітчизна».

2 ведучий   До того ж часу відносяться перші контакти Івана Драча з українськими дисидентами. Однак після їх розгону та арештів радянським режимом Іван Драч написав відкритий лист, у якому каявся в своїх зв'язках з дисидентами (травень 1966), після чого стосунки Івана Драча і офіційної влади суттєво покращились, але  після початку Перебудови відновив контакти в дисидентських колах.

1 ведучий  У 1976 він отримав Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка за свою збірку віршів  «Корінь і крона». У 1983 Івану Драчу було присуджено Державну премію СРСР з літератури.

2 ведучий   У середині 80-х pp. поет був обраний до правління Київської організації Спілки письменників України, далі — його головою, а ще згодом — Головою Народного руху України та депутатом Верховної Ради України, керував товариством «Україна», очолював Світовий конгрес українців та Конгрес української інтелігенції (КУІн), був міністром в уряді В.А. Ющенка, брав активну участь у подіях Помаранчевої революції. Сьогодні І. Драч продовжує активну громадсько-політичну діяльність, є головою багатьох республіканських і міжнародних організацій, організатором і членом кількох рухів.
 

 1 ведучий            Поет Іван Драч — постать неординарна в нашій літературі. Адже його творчість — це постійний пошук, постійне новаторство:
    

Іван Драч         Художнику немає скутих норм.
                          Він — норма сам, він сам в своєму стилі...

2 ведучий   Іван Драч належав до   покоління, що вперше виступило творчо в добу ліквідації культу особи Сталіна і вже сьогодні ввійшло в історію під назвою "шестидесятники". У фарватері того покоління пішло все молоде, творче і талановите.

1 ведучий   Великі історичні події, картини зрушення світу, запавши в дитячу свідомість, сприяли формуванню такого душевного ладу, в якому визрівали розмах уяви, масштабність мислення, дух тривожної причетності до історії, почуття відповідальності за долю свого народу.

2  ведучий   Отож — народ... Це покоління відчувало свою органічну причетність до нього. Воно бачило, як їхні матері, залишившись самі, не тільки годували країну, а й крилом своїм осінили майбутнє країни в дітях своїх... Як батьки, що поверталися з фронтів, — далеко, далеко не всі, — зранені й калічені, ставали до плугів і верстатів. Як старші брати й сестри «вербувалися» (або їх мобілізували!) на відбудову шахт Донбасу й заводів Запоріжжя.

Іван Драч        А ті крила розкрили поети,

     Щоб їх муза була не безкрила,

     На ті крила молились естети,

                          снилося небо порубаним крилам.

1 ведучий    Як їхні ровесники (та й самі вони!) вчилися уривками між прополюванням буряків у колгоспі, заготівлею палива для школи й усілякою роботою на присадибній ділянці; читали при каганці, писали між рядків старих уцілілих книжок, бо зошитів не було, а за підручниками займали чергу, бо їх чи й було по одному на клас, а проте мріяли (принаймні багато з них) стати неодмінно льотчиками, моряками, вченими, дипломатами, артистами, поетами. І ставали, ставали, дарма що прибивалися до столиць у балетках-«прорезинках» і полотняних сорочках та з фанерними чемоданами на два пуди картоплі...

Іван Драч       Є мука в світі − дика, невситима,
                        Тамована щодня й навіки невгасима.
                        Це − спрага людяности, і краси, і змоги,
                       Я нею сповнений. Мене пече щоднини
                        Жагуча спрага щастя для людини.
                       Тривоги людства − це мої тривоги.

2 ведучий     писав у своїй молодечій, але мистецько-вникливій поемі "Спрага" Іван Драч.

1 ведучий         Він голосно й помітно входив в літературу. З перших же його публікацій про нього широко заговорила критика. Всього було в статтях, йому присвячених. Захопленості високим етичним максималізмом слова, його синкретизмом, подивованості складними метафоричними каскадами. Як висловився один з критиків, Драч протестував проти естетичного провінціалізму, такого поширеного тоді в нашій поезії. Дехто з критиків розгублювався, а дехто дратувався від постійної змінюваності Драча, який умудрявся приходити до читача щораз новим, несхожим на себе попереднього, а отже, й не даючи критиці змоги створити з нього щось схоже на застиглий, зручний для оперування в оглядах стереотип.

2 ведучий    Духовні джерела, з яких починається конкретна людська особистість ліричного героя, могутні джерела духовності нашого народу, живлющі джерела історії і культури – це один з наскрізних мотивів усієї Драчевої поезії.

1 ведучий   Усе в тому Драчеві живе. І непогамована, слава Богу, жага самовідкриття у Слові, і незгасна надія самому, як режисер, відкрити своїм сценаріям і кіноповістям дорогу до широкого кіноекрана, і поривання вкотре обсмалити поетичні крила на політичній сковороді в ім’я світла правди, і прагнення наблизитися своїми поетичним перекладами і статтями до вершин світової духовності, і громадянська пристрасть ще раз вихопити «сто своїх мечів» — гострих слів-інвектив на наше українське безголов’я, «на це хохлацьке вічне малокров’я...»

2 ведучий    І тоді, коли юний Драч поетично вибухнув у журналі «Вітчизна» симфонією «Смерть Шевченка», в «Літературній газеті» — поемою «Ніж у сонці» та остаточно звершив своє сходження на вершину ранньої слави поетичного бунтаря першою книжкою «Соняшник», і тоді, коли в другій книзі поезій «Протуберанці серця» замірився розквитатися з горем «на рівні вічних партитур!», і тоді, коли видобував «Із криниці фольклору», із звичайних сільських буднів свої знамениті балади і філософеми, коли образно припадав до джерел національної історії та культури, — завжди його поетичне мислення і громадянська позиція були наповнені напруженим драматизмом сприйняття людини і світу. І тоді, коли він молився на перо, на цей «скальпель вогненний», завдяки якому він і досі розтинає «дні ці карі До серцевини, до зорі», — і тепер, коли

Іван Драч              Все частіше приходять
                               хвороби,
                               І все тяжче з хвороб
                               вилізати,

1 ведучий    поет, кінодраматург, перекладач, публіцист, звісно, і громадський діяч Іван Драч намагається бути. Бути на вістрі проблемних напруг пригніченої безнадією України, не згортати своїх образних крил і підніматися уявою, фантазією, думкою над цією грішною і праведною землею, боронитися від гіркоти переживань прозріванням у душі Слова і цим оберігати душу від затоплення її мовчанням.

2 ведучий    Головне для поета — вберегти «свою прокляту одчайдушну душу» від гріхопадінь, тяжких провин, від вирування заздрісних намов, від обміління та згасання. На пригнічену до стогону власну душу і накликає поет Великий Вогонь очищення:

Іван Драч             Візьми її вогнем,
                             Великий Вогне,
                            Ти ж все стерпи, принишкни
                            й не диши,
                            Нехай вогонь все вижере
                            сповна,
                            Всі закамарки, чорні
                            нутровини,
                           Увесь твій гріхопад,
                           усі тяжкі провини —
                           Вогню вітрило крила напина.

1 ведучий    Пекельний вогонь самоочищення готує поле для нового засіву. І хоча «поле вже не золоте, а сиве», проте воно обіцяє заколосити хай осінніми, але творчо плідними стеблами. Тож іще багато-багато літ торкайся, друже Іване, пером — жорстоким лиходієм білого дива — паперу і цілуй у вуста дивовижну жінку на ймення Поезія.

2 ведучий    Протягом трьох десятиріч літературної діяльності І. Драч видав багато збірок поезій, перекладів, кіноповістей, лі­тературно-критичних розвідок. Його твори виходили в перекла­дах мовами народів СРСР та основними мовами світу. Він є лау­реатом Державної премії УРСР їм. Т. Г. Шевченка(1976) та Державної премії СРСР (1983).

1 ведучий    16 жовтня 1996 був нагороджений орденом  князя Ярослава Мудрого V ступеня за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури, зміцнення зв'язків держави з українцями за її межами

2 ведучий    21 серпня 2001 — орден князя Ярослава Мудрого IV ступеня за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі трудові досягнення та з нагоди 10-ї річниці незалежності України

1 ведучий    19 серпня 2006 — звання Герой України з врученням ордена Держави за самовіддане служіння українському народові, втілене у поетичному слові та відстоюванні ідеалів свободи і демократії

2 ведучий    19 серпня 2011 — відзнака Президента України ювілейна медаль «20 років незалежності України»

1 ведучий    17 жовтня 2011 орден князя Ярослава Мудрого III ст. за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу та громадсько-політичну діяльність

2 ведучий    Усе це дає право стверджувати, що Іван Драч це, безпере­чно, непересічна постать не тільки в українській, але й у світовій літературі

1 ведучий    На жаль, серце великого митця перестало битися 19 червня 2018 року. Похований у рідному селі Теліженці на Київщині поруч з могилою його сина Максима, як заповів сам поет.

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Тихолоз Б. Поети-шістдесятники: Іван Драч // Усе для школи. Українська література: програми, тексти, ілюстрації, по­яснення, завдання, тести. — К., Львів, 2001. 11 клас.
  2. Ткаченко А. Іван Драч // Історія української літератури XX століття: У 2 кн. / За ред. В.Г. Дончика. — К., 1998. — Кн. 2.
  3. Ільницький М. Іван Драч. — К., 1986. 4. Сонце і слово: Штрихи до пор­трета Івана Драча // Українська мова і література в школі. — 1986. — № 10.
  4. Ткаченко А. Художній світ Івана Драча. — К., 1992.
  5. Матеріали сайту Wikipedi
  6. Передмова М.Слабошпицького до збірки поезій І.Драча
    видавництво "Молодь", 1985р.

1

 

doc
Додано
18 липня 2018
Переглядів
764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку