Презентація "Олімпіада - 2024. Здобутки та досягнення українських олімпійців""

Про матеріал
Презентація містить матеріали стосовно традицій та символіки Олімпійських ігор, особливостей проведення XXXIII літніх Олімпійських ігор та здобутків українських олімпійців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олімпійський урок. Олімпіада-2024 Здобутки та досягнення українських олімпійців

Номер слайду 2

Олімпізм – життєва філософія, що звеличує та об’єднує  в гармонійне ціле тіло, волю й розум! Це концепція виховання гармонійно розвиненої людини засобами спорту, розповсюдження гуманістичних ідей в житті суспільства, розвиток співробітництва, взаєморозуміння і взаємодопомоги.

Номер слайду 3

Про досконалість свого фізичного стану люди почали дбати ще в давні часи За часів Стародавньої Греції, де наука, освіта і культура набули найвищого розквіту, фізичне виховання було проголошено основою життя і доведене до рівня культури.

Номер слайду 4

Об'єднує та розвиває Мета Олімпійського руху - розвивати прекрасні якості, яких набувають у змаганнях на полях любительського та професійного спорту, та об’єднати молодь усього світу раз на чотири роки на величному спортивному святі, що сприяє міжнародній довірі і добрій волі.

Номер слайду 5

Цікаві факти з історії Олімпійських ігор. Перші Олімпійські ігри відбулися в стародавній Греції у 776 році до н.е. Біг був єдиним олімпійським змаганням. Протягом перших 13 олімпіад біг залишався єдиним змаганням. Згодом до бігу додалося п’ятиборство (біг, стрибки в довжину, метання диску та спису, боротьба), пізніше - кулачний бій, заїзди на колісницях. Старогрецькі спортсмени виступали на Олімпіадах повністю оголеними. Слово гімнастика походить від старогрецького слова «gymos», що означає «голий». Стародавніх атлетів нагороджували оливковими вінками, гілками та маслом. Під час Олімпійських ігор заборонялося вести будь-які бойові дії - це так зване "олімпійське перемир’я", “екехерія” - яке свідчить, що всі країни-учасниці ігор повинні припинити на цей період будь-які військові дії.

Номер слайду 6

Цікаві факти з історії Олімпійських ігор. Жінкам заборонялося не лише брати участь у Олімпійських змаганнях, але, взагалі, відвідувати Олімпіаду. За порушення правил, суддям дозволялося бити порушника палицею. У 394 р. н.е. імператор Римської імперії Феодосій I заборонив проведення Олімпійських ігор, як язичницьке свято. Олімпійські ігри відновилися лише через 15 століть завдяки ентузіазму французького громадського діяча барона П'єра де Кубертена, який на проведення перших Олімпіад пожертвував усім своїм статком. У першій Олімпіаді, що відбулися, після довгої перерви, у Афінах, у 1896 році, брали участь лише чоловіки. Це були 245 спортсменів із 14 країн, що змагалися в: греко-римській боротьбі, велосипедному спорті, гімнастиці, легкій атлетиці, плаванні, стрільбі, тенісі, важкій атлетиці та фехтуванні. Жінки почали брати участь з другої Олімпіади. Серед учасників першої олімпіади не було представників України. Кілька атлетів із Одеси намагалися потрапити на ці змагання, однак грошей у них вистачило доїхати лише до Стамбулу, тодішнього Константинополя. Наймолодшим спортсменом і призером за всю історію Олімпійських ігор був грек Дімітріос Лундрас, що в свої 10 років виборов бронзу, в змаганнях з гімнастики, на перших Іграх сучасності в Афінах.

Номер слайду 7

Олімпійські ігри: літні й зимові Літні Олімпійські ігри проводяться із літніх видів спорту кожні чотири роки, в рік кратний чотирьом (наприклад: 2012 - 2016 - 2020 і т. д).  Зимові Олімпійські ігри об'єднують зимові види спорту й відокремилися від літніх, починаючи з 1924 року. У 1924 році вперше були проведені дві окремі Олімпіади - літня й зимова. Починаючи з 1994 року зимові Олімпіади проходять у проміжку між двома літніми Олімпіадами.

Номер слайду 8

Літні Олімпійські ігри 2024 ХХХІІІ літні Олімпійські ігри проводилися упродовж 16-ти днів з 27 липня по 11 серпня 2024 року у французькій столиці. Учасниками стали близько 10 500 спортсменів з 206 країн світу. Розіграно 329 комплектів нагород у 32-х видах спорту. Ігри 2024 року є першими, на яких однакова кількість спортсменів серед чоловіків і жінок. Очікувана вартість Ігор - 8,3 мільярда євро.

Номер слайду 9

Нові види спорту На останніх літніх іграх у Токіо дебютували скейтбординг, спортивне скелелазіння та баскетбол 3х3. У Парижі - "Брейкінг", також відомий як брейк-данс. Спортсмени змагалися в індивідуальних танцювальних битвах та імпровізували хореографію під раніше невідомі ритми й мелодії. Переможця визначало журі. Бейсбол, софтбол та карате - виключені зі списку олімпійських, 50-кілометрова ходьба не проводилась.

Номер слайду 10

Про емблему Емблема складається із символічного ображення Маріанни, національного уособлення Франції, та олімпійського полум'я. Вона символізує «силу і магію Ігор», а також те, що Ігри проводяться «для людей». Використання жіночої фігури на емблемі - данина Літнім Олімпійським іграм 1900 року в Парижі, які стали першими, в яких приймали участь жінки.

Номер слайду 11

Унікальність медалей Медалі Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 року в Парижі мають унікальний та символічний вигляд. Кожна медаль містить 18-грамовий шестикутний шматок Ейфелевої вежі - символу Парижа. Фрагменти були отримані під час ремонтних робіт у 20-му столітті.  Медалі мають діаметр орієнтовно 8 см і важать близько 500 грамів. На медалі зображено емблему Олімпійських ігор - 2024.

Номер слайду 12

Олімпіада-2024: найбільш очікувана спортивна подія року  На церемонії відкриття, що відбувалася в центрі Парижа та проходила на човнах по річці Сена, прапор України несли відома тенісистка Еліна Світоліна та плавець Михайло Романчук. Україну на змаганнях представляли 140 атлетів, які змагалися у 23 видах спорту. Україна представлена на Олімпійських іграх найменшою кількістю спортсменів у своїй історії. Перед цим антирекорд (155 атлетів) був на Іграх-2020, які через пандемію коронавірусу відбулися 2021 року.

Номер слайду 13

Кожна з них – для України!Місце в медальному заліку На Олімпійських іграх українці вибороли 12 медалей: три золоті, п’ять срібних та чотири бронзові. У медальному заліку країна посіла 22-місце, вище ніж у Ріо-2016 та Токіо-2020, де команда була 31-ю та 44-ю. Україна показала на Олімпійських іграх за 12 років найкращий результат за кількістю "золота". І це попри війну. Спортсмени України вибороли ювілейну - 150-ту нагороду літніх Олімпійських ігор в історії. Позначку "синьо-жовті" подолали  зі «сріблом»  Людмили Лузан та Анастасії Рибачок у веслуванні на каное-двійках (500 м).

Номер слайду 14

УКРАЇНСЬКІ ЧЕМПІОНИ ТА ПРИЗЕРИ ХХХІІІ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОРЗолоті медалі: Збірна України з командної шабліОлександр Хижняк (бокс)Ярослава Магучіх (легка атлетика)Срібні медалі: Парвіз Насібов (греко-римська боротьба)Ілля Ковтун (спортивна гімнастика)Людмила Лузан та Анастасія Рибачок (веслування на каное)Ірина Коляденко (вільна боротьба)Сергій Куліш (кульова стрільба)Бронзові нагороди:Ірина Геращенко (легка атлетика)Михайло Кохан (легка атлетика)Жан Беленюк (греко-римська боротьба)Ольга Харлан (фехтування на шаблі)

Номер слайду 15

Олімпійська Україна

Номер слайду 16

Цікаві моменти  Українській веслувальниці - каноїстці Анастасії Рибачок заборонили виступити з написом "I am Ukrainian" на човні. Дизайн зображення на каное Анастасія розробила самостійно. Міжнародна федерація каное визнала цей напис пропагандою і змусила спортсменку частково зафарбувати фразу.  Але напис "I am Ukrainian«, як стверджує веслувальниця, – це інше, він вказував на приналежність до України, це – насамперед, символ віри в себе та свої можливості. "Бронзове" протистояння на Олімпіаді-2024 стало «останньою сутичкою»   для Жана Беленюка. Після поєдинку, окрім вже фірмового для спортсмена гопака, він символічно зняв борцівки та залишив їх у центрі рингу. Тим самим Жан підтвердив завершення 24-річної змагальної кар'єри. Ярослава Магучіх привернула увагу світу не лише своїми спортивними досягненнями, а й цікавим відпочинком. Ярослава між виконанням вправ відпочивала, лежачи на килимку для йоги і у спальнику. В цій позі вона проводить час, оскільки це допомагає розслабитися, розвантажити мозок, а також оскільки ноги в теплому спальнику, зменшується ризик травмування.

Номер слайду 17

Володарями олімпійських медалей у Парижі-2024 стали представники 91-ї країни, 62 з яких виграли золоті нагороди

Номер слайду 18

Гордість нації Олімпійці - гордість України. Атлети та атлетки, які підкорили олімпійські вершини, надихнули всіх і показали волю до ПЕРЕМОГИ – волю всіх українців!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Винниченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мазур Вероніка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Харченко Ірина Вікторівна
    Щиро дякую за змістовну і цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Куряченко Людмила
    Дякую за презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Корпош Мар'яна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ткаченко Ганна Василівна
    Наталя Петрівна, пречудова презентація!!! Краща зі всіх, що бачила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
26 серпня
Переглядів
4833
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку