Презентація "Особливості економіки країн Європи"

Про матеріал
Ознайомити «центральною віссю» розвитку Європи, найбільшими промисловими регіонами, найбільшими фінансовими центрами Європи. Розвивати вміння обгрунтовувати особливості спеціалізації сільського господарства та розміщення основних осередків переробної промисловості в Європі, зіставляти позитивні та негативні насліди глобалізації в економіці та культурі країн Європи. Виховути патріотизм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Особливості економіки країн Європи. Мета: ознайомити «центральною віссю» розвитку Європи, найбільшими промисловими регіонами, найбільшими фінансовими центрами Європи. Розвивати вміння обгрунтовувати особливості спеціалізації сільського господарства та розміщення основних осередків переробної промисловості в Європі, зіставляти позитивні та негативні насліди глобалізації в економіці та культурі країн Європи. Виховути патріотизм.

Номер слайду 2

Особливості господарства. Для промисловості цихкраїн характерне:‹. різке переважання обробних виробництв;‹. розвиток виробництв, що спираються на висококваліфіковані тру-дові ресурси;‹. високий рівень технічної оснащеності;‹. висока якість продукції.

Номер слайду 3

Структура економіки окремих країн Європи за секторами

Номер слайду 4

Економічна структура Європи

Номер слайду 5

Значення експорту в економіці країн Європи

Номер слайду 6

Первинний сектор економіки. Значення сировини в експорті країн Європи

Номер слайду 7

Видобувна промисловість

Номер слайду 8

Сільське господарство. За основними видами сільськогосподарської продукції більшістькраїн регіону забезпечують свої потреби та навіть продають надлишкина світовому ринку.Європа має високий рівень розвитку сільського господарства завдяки як сприятливим агрокліматичним умовам, так і високому рівню технологічного забезпечення виробництва. У більшості розвинених європейських країн його продуктивність досягається за рахунок високого рівня автоматизації, впровадження сучасних наукових досягнень щодо виведення нових більш продуктивних рослинних культур і порід тварин, штучного підвищення родючості ґрунтів, боротьби зі шкідниками та бур’янами.

Номер слайду 9

Лісове господарство. Рибальство

Номер слайду 10

Вправа «Географічна задача»Оцініть забезпеченість країн нафтою. Ресурсозабезпеченість обчислюютьяк співвідношення між обсягами запасів ресурсу (З) та його видобутку (В) зарік (Р = З : В) у кількості років, на які вистачить ресурсу за теперішніх річ-них обсягів його видобутку, або як кількість ресурсу (у тоннах) у розрахункуна одну особу (Р = З : Н, де Н – кількість населення). Використовуючи данітабл. 17, обчисліть: а) на скільки років країні вистачить запасів нафти за умо-ви збереження існуючих обсягів її щорічного видобутку; б) скільки припадаєрозвіданих запасів нафти на душу населення в країні. Установіть, яка з країнкраще забезпечена нафтою у розрахунку на одну особу.

Номер слайду 11

Географічна задача. Загальні запаси й видобутку нафти (2016 р.)

Номер слайду 12

Висновки У Європі найбільшою віссю економічного розвитку є Лотаринзька смуга. Трикутник Нижній Рейн — Шельда — Арнем є найбільшим у світі промисловимрайоном нафтохімії. У сучасній Європі спостерігається прояв ефектів моря, центру, півдня, сходу нарозміщення господарства. Великі райони промислового видобування в Європі паливних ресурсів —Донбас, район Північного моря, Рур; рудної сировини — Верхньосілезький,Придніпров’я, Урал. У найбільш економічно розвинених країнах Європи кількість зайнятих в аграрному секторі становить менше 1 % загальної кількості працюючих.•Більшість риби, яку виловлюють у Європі, штучно розводять за допомогою технологій аквакультури.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 7. Підготуватися до захисту досліджень (одна тема на вибір учня). 1. Відновна електроенергетика в краї­нах Європи: регіональні особливості та відмінності. 2. Структура й просторова організація виробництва чорних металів у країнах Європи.3. Третинний сектор економіки. Сфера послуг. 4. Найважливіші міжнародні транспортні коридори та вузли. Зв’язки України з країнами Європи

Номер слайду 14

Використані джерела. Підручник Бойко В. М., Брайчевський Ю. С., Яценко Б. П. «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів згальної середньої освіти/Бойко В. М., Брайчевський Ю. С., Яценко Б. П. — К.; Ірпінь: ТОВ «Видавництво «Перун», 2018 — 256 с.: іл2. Підручник Гільберг Т. Г. Географія (рівень стандарту) : підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти / Гільберг Т. Г., Савчук І. Г., Совенко В. В. — К. : УОВЦ «Оріон», 2018. — 240 с. : іл.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
5043
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку