Нормальна життєдіяльність і працездатність собак залежить від правильної годівлі. При недостатньому або надмірному надходженні в організм собаки поживних речовин їх обмін змінюється, порушуються нормальні життєві функції та стійкість організму до захворювань. Тому важливо знати яка кількість поживних речовин у раціоні забезпечує підтримання необхідних життєвих функцій в організмі собак.І. Організаційний
ІІ. Основний діяльнісний. Перед постановкою на дослід собаки пройшли ветеринарний огляд. Із загальної кількості собак для проведення досліджень був відібраний молодняк віком 6,5-7,0 місяців. Цей захід мотивуємо тим, що даний віковий період найбільш сильно реагує на зміни та збалансованість раціонів, завдяки інтенсивному росту і розвитку. Починаючи з 6,5 місяців молодняк поступово переводився на раціон дорослих собак. З 7 місячного віку молоду собаку годували як дорослу, двічі на добу.
В годівлі собак контрольної групи використовували наступні корми: легені, пшенична крупа, картопля, морква, буряк столовий, жир тваринний, риб’ячі голови, сіль кухонну. В годівлі собак дослідної групи були наступні корми: печінка, вим’я, легені, крупа пшенична, морква, сіль кухонна.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Періоди. Мінімальна тривалість, діб Група. Характер годівлі Підготовчий101- контрольна. ОР*Основний302-дослідна. Відходи м’ясопереробних підприємств+каша Таблиця 1 Схема досліду (n=20)
Перші результати У тварин контрольної групи при згодовуванні тварин основного раціону відмічається значне збільшення в раціоні енергії на 1446,3 к. Дж. Білок, жир та легко перетравні вуглеводи знаходяться в межах фізіологічно допустимих норм. Аналізуючи кормовий раціон для собак дослідної групи, слід відмітити, що значно більше норми енергії на 1211к. Дж, білку на 34,1 г, відмічається недостатня кількість в раціоні легко перетравних вуглеводів.
Отримані дані свідчать про те, що собаки дослідної групи можуть хворіти внаслідок незбалансованої годівлі. Дані досліджень, показали, що жива маса собак контрольної групи за 1 місяць збільшилась на 3,8 кг, висота в холці на 5 см. Тварини 2 дослідної групи, які отримували відходи м’ясопереробних підприємств та каші, за дослідний період збільшили живу масу на 3,4 кг і зріст в холці на 3,8 см. Група. Характер годівліЖива маса, кг. Зріст в холці, смна початку дослідув кінці досліду на початку дослідув кінці досліду 1-контрольна. Основний раціон2225,852572-дослідна. Відходи м’ясопереробних підприємств+каша2225,45255, 8 Показники росту та розвитку собак