Презентація "Особливості теплообміну теплокровних істот"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана для захисту проектів або для позакласної роботи у 8 класі по темі: "Теплопровідність", в якій розглядаються питання про сонячне випромінювання, значення температури для живих істот, як відбувається процес тепловиділення, випаровування, тепловіддача в різних живих істот
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* Особливості теплообміну теплокровних істот Міні-проект з фізики на тему: “Види теплопередачі”

Номер слайду 2

* План 1. Сонячне випромінювання 2. Значення температури 3. Два типи живих організмів 4. Процеси тепловиділення 5. Терморецептори 6. Холодові рецептори 7. Реакція організму вищих тварин на низькі температури 8. Процес випаровування 9. Тепловіддача

Номер слайду 3

* Сонячне випромінювання Щодо сонячного випромінювання, то організми стоять перед дилемою: з одного боку, прямий вплив світла на протоплазму смертельний для організму, з іншого боку — світло служить первинним джерелом енергії, без якого життя неможливе. Тварини використовують інфрачервоне випромінювання як джерело теплової енергії. Це випромінювання має велике екологічне значення.

Номер слайду 4

* Значення температури Життя може існувати в температурному інтервалі від -200 °С до +100 °С. В льодах Антарктиди температура повітря може знижуватися до позначки -88 °С, в африканських пустелях підійматися до +55 °С. На Землі є регіони з чималими річними коливаннями температури (наприклад, на північному сході України до 60 °С), є країни з незначними перепадами температур (на Галапагоських островах цілий рік температура повітря приблизно +27 °С). І в усіх регіонах земної кулі існує життя. Більшість видів і значна частина активності організмів прив'язані до певних, достатньо вузьких діапазонів температур

Номер слайду 5

* Два типи живих організмів пойкілотермні — організми, які не мають постійної температури тіла, тобто температура їхнього тіла змінюється залежно від температури навколишнього середовища (холоднокровні тварини — безхребетні, риби, земноводні і плазуни); гомойотермні — організми, які незалежно від температури навколишнього середовища підтримують температуру тіла на одному рівні (теплокровні тварини — птахи і більшість ссавців). Це стає можливим завдяки процесам терморегуляції, що відбуваються в організмах. Терморегуляція здійснюється шляхом зміни інтенсивності теплотворення (при окислювальних процесах в організмах) — хімічна терморегуляція і шляхом зміни тепловіддачі через шкіру (випаровування поту та ін.) — фізична терморегуляція.

Номер слайду 6

* Процеси тепловиділення Єдиним джерелом енергії в організмі є їжа, яка підлягає ряду обмінних процесів, відкладається про запас, а накопичений запас, за необхідності, розщеплюється із виділенням енергії. Найбільш інтенсивно теплоутворення відбувається в м'язах, печінці, нирках. Значно менш — у з'єднувальних тканинах, кістках, хрящах. Найбільш інтенсивні процеси тепловиділеннявідбуваються при скороченні м'язів (приблизно 80 % енергії перетворюється на тепло, тремтіння збільшує теплотворення до 200 %).

Номер слайду 7

* Терморецептори У організмах тварин на зміну температури навколишнього середовища реагують терморецептори, що знаходяться в шкірі, на роговій оболонці очей і в слизових оболонках. Терморецептори поділяються на ті, що сприймають: холод (холодові); тепло (теплові).

Номер слайду 8

* Холодові рецептори Холодові рецептори залягають поверхнево (на глибині 0,17 мм), теплові — глибше (0,3 мм). На поверхні тіла є точки, де зосереджені холодові рецептори (їх 250 тис), теплових же приблизно ЗО тис. У природних умовах зимою переважає хімічна, а влітку — фізична терморегуляція.

Номер слайду 9

* Реакція організму вищих тварин на низькі температури відбувається за спрощеною схемою так: початково низька температура виступає збудливо, як стресорний фактор; при подальшому впливі температури навколишнього середовища відбувається зниження температури тіла і спрацювання механізмів опору (починаються процеси теплоутворення — виділення енергії); при продовженні впливу фактора на організм і вичерпання резервів останнього наступає загибель(у людини цьому відповідає пониження температури тіла до +24 °С, за якої скипаються ферменти).

Номер слайду 10

* Процес випаровування Важливу роль у віддачі тепла з організму відіграє процес випаровування вологи з поверхні шкіри (через потові залози) і легень. Протягом доби потові залози виділяють 500 мл вологи, з поверхні легень втрачається 350 мл (разом 850 мл). Враховуючи, що на випаровування 1 мл води витрачається 0,58 ккал, можна побачити, що таким шляхом організм може віддати в навколишнє середовище до 500 ккал на добу. За високої температури відбувається вихід крові з кров'яних депо в шкіру, розширення судин і збільшення інтенсивності тепловипромінювання.

Номер слайду 11

* Тепловіддача У тварин, які не мають потових залоз, процеси випаровування зі шкіри відсутні і тепловіддача відбувається з інших поверхонь. Важливим є відношення поверхні тіла організму до його об'єму: чим воно менше, тим менше тепловіддача у тварини. Тому у теплокровних тварин, що схильні до географічної мінливості, розміри тіла особин статистично (у середньому) більші у популяцій, що проживають у холодніших частинах ареалу виду — правило Бергмана.

Номер слайду 12

Висновок: Отже, я взнала, про сонячне випромінюваня, значення температури для живих істот, як відбувається процес тепловиділення, випаровування, тепловіддача в тварин *

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 5. Теплопровідність
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
1774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку