Презентація "Пам'ятати, неможливо забути!"

Про матеріал
29 січня в Україні відзначається День пам'яті герої Крут. Матеріал буде корисним у використанні як під час виховних годин, так і під час розгляду теми на уроках історії України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятати, неможливо забути!Підготувала викладачка історії та правознавства Арбузинського професійного аграрного ліцею Світлана Антоненко

Номер слайду 2

Микола Луків  КРУТИЩе юнаки, ще майже діти,А навкруги і смерть, і кров."На порох стерти, перебити!" —Іде на Київ Муравйов. Полків його не зупинити,Та рано тішаться кати: Коли стають до зброї діти,Народ цей — не перемогти!

Номер слайду 3

Борис Монкевич, учасник бою під Крутами: «​– Озброєні сили більшовиків, заволодівши вже східним шматком України, йшли до нашої столиці Києва двома сильними арміями. ​ Українське «правительство» опинилося майже безборонним, з відкритими кордонами, оскільки ще в грудні наказом військового міністра було оголошено загальну демобілізацію української залоги столиці. Очевидний брак організованої оборони краю був доконаним фактом, і всі стали перед питанням: «Що ж далі?». І вже в останній час перед лицем небезпеки уряд кинув розпучливий клич до всіх, у кого ще жевріла в серцях надія, в кого ще не опали безсило руки. І молодь одразу на цей поклик боронити батьківщину зголосилася. Без вагання вони покинули свої родини, залишили стіни своєї рідної альма-матер. Ще в грудні наказом військового міністра було оголошено загальну демобілізацію Народний університет створив у себе курінь студентів Січових стрільців. У цей курінь записується багато учнів гімназії (майже всі учні 7 і 8 класу) імені Кирило-Мефодіївського братства, записуються студенти Володимирського університету, учні гідротехнічної школи, учні київської військової, тоді вже українізованої лікарської школи».

Номер слайду 4

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що під селищем Крути та поблизу села Пам`ятне (Чернігівська область) 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

Номер слайду 5

Усі студенти або загинули, або були взяті в полон і жорстоко страчені. Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на чотири дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

Номер слайду 6

Втрати … Студентська сотня:забитих у бою — 10-12;розстріляних та замордованих — 29;поранених — 30-35;полонених — 7. Разом: 76-83 вбитих і поранених студентів та гімназистів. 1-ша Українська військова школа: забитих — 8-10; поранених — 25-30. Разом: 33-40 вбитих та поранених юнаків. Втрати куреня Смерті та вільних козаків невідомі. 

Номер слайду 7

Павло Тичина «Пам'яті тридцяти» (уривок)На Аскольдовій МогиліПоховали їх —Тридцять мучнів українців,Славних молодих... На Аскольдовій МогиліУкраїнський цвіт —По кривавій по дорозіНам іти у світ. … 1918

Номер слайду 8

Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.

pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку