Презентація педрада " Формування націанально - патріотичної свідомості учнів в умовах сучасної школи"

Про матеріал
Презентація педради у вигляді проєкту розкриває форми і методи патріотичного виховання, адекватних сучасним соціально-педагогічним реаліям. Допоможе класним керівникам здійснювати виховання учнів у цьому напрямку. Тільки через активне залучення до соціальної діяльності і свідомої участі в ній, через зміну шкільного клімату, розвиток самоврядування можна досягти успіхів у національно- патріотичному вихованні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про що говориться в цитатах? « Для нас дорогі батьки, дорогі діти, близькі, родичі; але всі уявлення про любов до чого-небудь поєднані в одному слові «вітчизна». Цицерон (давньоримський політичний діяч, видатний оратор, філософ та літератор)« Національна честь, любов до свого народу , свого міста , села, любов до рідного слова , до рідної пісні , природи , історії – ось зерна , які ми повинні сіяти в душах дітей і родині, і в школі…» Олесь Тихий (1927-1984, громадський діяч, педагог, український правозахисник) «В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім — Батьківщина». Л. Костенко ( 1930 , українська письменниця , поетеса -шістдесятниця )

Номер слайду 2

Патріоти́зм (грец. πατριώτης — співвітчизник, грец. πατρίς та лат. patria — батьківщина) — громадянське почуття, змістом якого є любов до батьківщини, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, готовність діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності. (Словник іншомовних слів) ПАТРІОТИЗМ -

Номер слайду 3

Формування національно - патріотичної свідомості учнів в умовах сучасної школи.

Номер слайду 4

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}В ДЕРЖАВІ В ШКОЛІ80 % випускників бажають виїхати з держави . Випускники школи не вертаються в рідне місто . Байдужість до долі Батьківщини . Байдужість до долі школи, до однокласників , батьків, вчителів. Втрачаються традиції свого народу. Втрата сімейних традицій, байдужість до шкільних традицій. Не дотримуються норми і правила поведінки в суспільстві. Не дотримуються правила поведінки в школі. Падіння загальної культури підлітків. Не читають газет, книжок, залежать від Інтернету. Відсутність компетнтностей по національно - патріотичному вихованню. Не достатньо компетентні педагоги, відсутність компетентності у батьків по даному питанню , не достатньо розкрита тема в планах виховної роботи класних керівників. Проблеми громадянського виховання

Номер слайду 5

Як не можна жити за зразком іншого народу , яким би привабливим він не був, так само не можна виховувати за чужою педагогічною системою, якою б стрункою та гарно продуманою вона не була. Кожен народ в цьому відношенні має випробовувати свої сили К. Д. Ушинський

Номер слайду 6

МЕТА ПЕДРАДИ : запропонувати прийоми удосконалення роботи педагогічного колективу з національно - патріотичного виховання учнів; побудувати проєкт «Чинники національно - патріотичного виховання учнів».

Номер слайду 7

По одній із стародавніх легенд боги подарували людям соняшник для того, щоб їх ніколи не покидало сонце. Квіти соняшника завжди звернені до сонця, навіть в самий дощовий день. Невипадково соняшник став символом сонця, радості та оптимізму, а також - вірності і гідності . Для українців соняшник - один з образів Батьківщини, символ родючості і процвітання.

Номер слайду 8

Якщо твої наміри на рік - сій жито,на десятиліття – саджай дерево, на віки – виховуй дітей. Народна мудрість

Номер слайду 9

Національно-патріотичне виховання: здійснюється в навчальній, позакласній, позашкільній діяльності, в сім’ї, дитячих та юнацьких об’єднаннях, зумовлене змістовими характеристиками освітніх предметів, сприяє опануванню системи знань про людину і суспільство, на рівні держави дане питання під особливою увагою. Не дивіться на Україну, як на землю своїх батьків. Дивіться на неї, як на землю своїх дітей. І тоді прийдуть зміни… С. Вакарчук.(українский рок-музикант, поет, лідер групи « Океан Ельзи»)

Номер слайду 10

ЕТАПИ3. Фотоколаж“ По слідах проведених заходів .”2. Презентація педагогів“З досвіду роботи з національно - патріотичного виховання .”1. Педагогічні нотатки“ Теоретичні засади з національно - патріотичного виховання .”

Номер слайду 11

1 ЕТАП Педагогічні нотатки“ Теоретичні засади з національно - патріотичного виховання .”Завдання 1. Ознайомтесь з нормативно - правовою базою щодо виховання національно - патріотичної свідомості учнів.

Номер слайду 12

НОРМАТИВНО- ПРАВОВА БАЗАОсновним документом є Концепція національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Залишається актуальною програма «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», де визначені основні напрями, принципи, завдання, тематичний зміст. Створення і розвиток моделей виховних систем. Виконання Концепції громадянської освіти та виховання в Україні Формування ціннісного ставлення особистості до сім'ї, родини, людей відповідно до Концепції сімейного виховання дітей і молоді в системі освіти України «Щаслива родина» на 2012 – 2021 роки. Реалізація Концепції превентивного виховання дітей і молоді. Впровадження програми виховної роботи з питань протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для учнів 7-11 класів «1 ЕТАП. Теоретичні засади. Вихованням дитини ти виховуєш себе, утверджуєш свою людську гідність В. О. Сухомлинський ( видатний український педагог, письменник,публіцист). 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В Концепції національно - патріотичного виховання розроблені методичні рекомендації по предметах: філологічний напрямокточні наукиіноземні мовиприродничо – суспільний циклхудожньо – естетичний напрямок, фізична культурапочаткова школа 1 ЕТАП. Теоретичні засади. Завдання 2. Ознайомтесь з методичними рекомендаціями по предметах щодо виховання національно - патріотичної свідомості учнів. Запропонуйте прийоми , форми, методи , заходи, які використовують вчителі ШПК для формування громадянина України на уроках свого циклу. Наша Батьківщина благає допомоги красномовства, бо так багато її преславних подвигів поминається глибокою мовчанкою.      Феофан Прокопович (український богослов, письменник , поет, математик , філософ), Національно - патріотичне виховання – справа не окремих предметів і вчителів, а всього навчального закладу, всього суспільства.

Номер слайду 15

2 ЕТАП Презентація педагогів“З досвіду роботи з національно - патріотичного виховання .” Виховання національно – патріотичної свідомості учнів через: діяльність класних керівників; роботу гуртка « Джура»,роботу бібліотеки .  

Номер слайду 16

2 ЕТАП. Виховна діяльність   Презентація. Діяльність класних керівників: Ставер Л. М.-6-Б клас. Бондарчук Г. С.- 7-Б клас. Генова Г. С – 10-В клас. Вербанова Н. Д. -3-В клас. Діяльність керівника гуртка “ Джура” – Зайцева О. К. Робота бібліотеки . Сильним , досвідченим стає той педагог, який уміє аналізувати свою роботу. В. О. Сухомлинський(видатний український педагог, письменник , публіцист). 

Номер слайду 17

Стали на рiк ми дорослiшими I помiтно пiдросли,Вiдчиняйте клас скорiше,Ми за знаннями прийшли!НАШ 5-БКЛАС

Номер слайду 18

Усний журнал:«моя країна - Україна»

Номер слайду 19

Історично-патріотичний гра «Козацькі забави»

Номер слайду 20

Виховання національно-патріотичної свідомості учнів 7-Б класу

Номер слайду 21

Основні напрями патріотичного виховання :

Номер слайду 22

Батькiвська субота «Україна- калинова країна»Батьківська субота «День матері»

Номер слайду 23

Зміст поняття патріотизму включає в себе почуття прихильності до тих місць, де людина народилася і виросла. Під час екскурсій учні пізнають рідний край.

Номер слайду 24

Виховання патріотизму - це постійна робота по формуванню у школярів почуття гордості за свою школу, місто, Батьківщину, шанобливому ставленню до історичного минулого, свого народу.22 січня - день Соборності України. Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки. Година спілкування: «Соборна – значить єдина».

Номер слайду 25

Декада ціннісного ставлення до держави(гра-експрес) «Подорож Україною» Виховна година (жива газета) «Моя Україна »

Номер слайду 26

Для того, щоб любити своє місто, його необхідно знати, а щоб дізнатися - вивчати. Вивчення історії рідного міста проводиться під час екскурсій. Екскурсія до музею боєвої слави. Зустріч з пожежниками міста

Номер слайду 27

Девіз класу: Ми різні – в цьому наше багатство,ми разом - в цьому наша сила!З досвіду роботи класного керівника 10-В класу Генової Г. С.

Номер слайду 28

Класна година «Що ми знаємо про Україну?»Форма проведення: інформаційний проект

Номер слайду 29

. Класна година: «Чорнобиль не має минулого часу»Форма проведення :усний журнал

Номер слайду 30

Класна година: «Урок мужності»Форма проведення:зустріч Кожухар І. Д. начальником військового штабу

Номер слайду 31

Класна година: «Трагедії українського народу»Форма проведення:усний журнал

Номер слайду 32

Класна година: ”Люби і знай свій рідний край”. Форма проведення:гра-подорож.

Номер слайду 33

Виховання патріотизму та національної свідомості учнів на заняттях гуртка “Джура”

Номер слайду 34

- Формування та розвиток у учнів високої патріотичної свідомості, почуття вірності своїй Вітчизні, прагнення до виконання свого громадянського обов'язку;- Виховання патріотичних якостей. Мета. Протягом 4 років у школі працює гурток “Джура”а) виховання підлітків патріотами своєї Вітчизни;б) розвиток умінь і навичок, які дають можливість „вижити" в сучасному світі;в) підготовка юнаків до військової служби на благо своєї Вітчизни. Основним змістом діяльності гуртка військово-патріотичного напрямку є:

Номер слайду 35

«Громадянин-патріот України».творчо мислитьздатна саморозвиватися дотримується духовних, правових,загальнолюдських законівмає культуру думки і мовияка знає історію і культуру своєї краінидуховно та фізично здоровамає соціально - активну позицію громадяниналюбить свою Батьківщину і народ. Особистість

Номер слайду 36

Системна організація національно-патріотичного виховання молоді має бути спрямована на підготовку її до оволодіння військовими професіями, формування психологічної та фізичної готовності до служби в Збройних Силах, задоволення потреби підростаючого покоління у постійному вдосконаленні своєї підготовки до захисту Вітчизни.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Одним з актуальних соціальних викликів на сучасному етапі є залучення підростаючого покоління до здорового способу життя, популяризація військово-спортивного виховання і підвищення інтересу у учнів до занять спортом.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Виховний потенціал гри «Джура» дуже важливий. Проведення теоретичних і практичних конкурсів впливає на розвиток громадянських якостей підлітків, надає їм можливість випробувати себе, перевірити свої здібності серед однолітків і прищепити почуття причетності до своєї історії, культурі.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Формування національно – патріотичної свідомості учнів в роботи шкільної бібліотеки

Номер слайду 43

Свято української писемності та мови “І все – таки: спочатку було слово” Виховання національно свідомої особистості, патріота своєї держави не можливе без любові до рідного слова

Номер слайду 44

Квест - урок“Я люблю Україну” з учнями 6 –А кл. Формування національної пам'яті має спиратися на переможні сторінки історії: боротьбі за вічні цінності особистої свободи і людської гідності, за державну незалежність України

Номер слайду 45

Літературно – музичний захід “Михайло Вербицький – творець державного гімну України”

Номер слайду 46

Цикли діючих книжкових виставок:“Небесна Сотня. Герої не вмирають”“Держанва символіка України”, “Козацькому роду нема переводу”, “21 листопада - День Гідності та свободи”“День збройних силі

Номер слайду 47

Година мужності, присвячена визволенню України від фашистських загарбників “И помнит мир спасенный”Вічна слава солдату - герою і солдатові без нагород, хто загинув хоробро в бою, захищаючи рідний народ

Номер слайду 48

Книжкова виставка, присвячена пам'яті загиблих від Голодомору. У національній пам'яті українського народу навіки закарбовано сторінку болю, ім'я якому Голодомор. Масштаб пам'яті про нього є для нас, українських громаддям, мірилом національної гідності і людської чесності.

Номер слайду 49

Відчути себе невід'ємними часточками великої історії своєї держави діти можуть тільки тоді, коли вони глибоко й детально вивчають історію рідного краю. Саме це спонукатиме їх рівнятися на знаменитих земляків. Презентації книжкових виставок, години поезії, віртуальні подорожі такі як «Співці рідного карю», «Моя земля – земля моїх батьків», «Вулицями старого міста», «Воин, предкам моим даровавший свободу» можуть стати темою класнх годин, проведених у бібліотеці

Номер слайду 50

У бібліотеці збирається та накопичується матеріал з періодичних видань у тематичних теках такі як: - Зростимо громадянина- Мій край – моя історія жива- Мій край у війні 1941 – 1945р.р.- Чорнобиль – біль наш довічний- Голодомор 1921 – 1947 р.р. Також зібрані сценарії та розробки позакласних заходів з національно – патріотичного виховання.

Номер слайду 51

Напрямки виховної роботи. Школа – це майстерня, де формують думку підростаючого покоління. Треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє. А. Барбюс(французький письменник, журналіст Правовий. Морально - духовний. Здоров'язберігаючий. Художньо - естетичний. Екологічний. Національно- патріотичний Для створення простору для життєтворчості педагоги працюють в різних напрямках

Номер слайду 52

В Концепції національно - патріотичного виховання розроблені методичні рекомендації по предметах: філологічний напрямокточні наукиіноземні мовиприродничо – суспільний циклхудожньо – естетичний напрямок, фізична культурапочаткова школа 1 ЕТАП. Теоретичні засади. Завдання 2. Ознайомтесь з методичними рекомендаціями по предметах щодо виховання національно - патріотичної свідомості учнів. Запропонуйте прийоми , форми, методи , заходи, які використовують вчителі ШПК для формування громадянина України на уроках свого циклу. Наша Батьківщина благає допомоги красномовства, бо так багато її преславних подвигів поминається глибокою мовчанкою.      Феофан Прокопович (український богослов, письменник , поет, математик , філософ), Завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю,народ – нацією,країна – державою. М. Грушевський

Номер слайду 53

3 ЕТАП. По слідам проведених заходів  ФОТОРЕПОРТАЖ яскравихвиховних заходів  Нам треба жити кожним днем,Не ждать омріяної дати. Горіть сьогоднішнім вогнем, Бо « потім» може не настати. Л. Костенко

Номер слайду 54

КТС « Українські вечорниці»4-Бкл. Кл. Капітонова Т. В. Фоторепортаж виховних заходів

Номер слайду 55

Свято «Рідна мово» 2-Б Кл. Братова Л. Д.

Номер слайду 56

Проект « Я люблю Україну»8-А кл,кл.керівник Гальчинская О. П.

Номер слайду 57

Інтелектуальная гра« Моя Україна – вільна країна»8-Б кл. кер. Корниенко Н. К

Номер слайду 58

Командна гра“ Ігри патріотів”9-В кл.кер. Топалова Л. Г.

Номер слайду 59

Свято «Моя Одещина»3-А кл. Кл. Вовченко К. М.

Номер слайду 60

Кінозал « Мій рідний край - Одещина»3-Б кл., кл. Братова Л. Д.

Номер слайду 61

Подорож «Моя Одещина» 4-АЗустріч з поетом с. Залізничне. кл. Кобилянська О. Ю.

Номер слайду 62

Година спілкування«Всі ми різні, всі ми рівні в рідному краї» 5-А кл. кл.кер. Маргарит Л. А.

Номер слайду 63

Усний журнал « Мій рідний край» 6-А кл. кл.кер. Жуковська О. В.

Номер слайду 64

Туристичне агенство « Моя Одещина» 8-Бкл.кл кер. Сімонова Т. О.

Номер слайду 65

Усний журнал « 7 чудес Одеської області» 8-В кл кл.кер. Макарова І. К.

Номер слайду 66

Мандрівка « Мій рідний край – Одещина» 8-Г кл. Кл.кер. Мінкова К.І.

Номер слайду 67

Проєкт « Моя Одещина»10-В кл. Кл.кер. Топалова Л. Г.

Номер слайду 68

Якщо твої наміри на рік - сій жито,на десятиліття – саджай дерево, на віки – виховуй дітей. Народна мудрість

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анодіна Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
6997
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку