Презентація "Перші кроки разом з геометрією"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися на уроках математики в 5 класі при вивчені теми "Геометричні фігури". Також даний матеріал можна використовувати в позакласній роботі та при проведенні предметних тижнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перші кроки разом з геометрією

Номер слайду 2

Геометрія – предмет цікавий і, без сумніву, дуже корисний. Він змушує креативно мислити, знаходити нестандартні рішення, представляти різні фігури. 

Номер слайду 3

Походження терміну «геометрія» з’ясував Евдем Родоський (320 рік до нашої ери): «Геометрія була відкрита єгиптянами і виникла у зв’язку з розливами ріки Нілу, які постійно змивали межі. Немає нічого дивного в тому, що ця наука, як і інші, виникла з потреб людини. Усяке знання, що виникає з недосконалого стану, переходить у досконалий».

Номер слайду 4

Перші геометричні факти знайдені у вавилонських клинописних таблицях і єгипетських папірусах (III тисячоліття до нашої ери), а також в інших джерелах. Сама назва науки давньогрецького походження.

Номер слайду 5

Планіметрія – це розділ геометрії, що вивчає фігури, які можна розташувати в межах однієї площини.

Номер слайду 6

Як і багато інші терміни, слово «планіметрія» бере свій початок в латинській мові. У перекладі воно означає «площина», «вимірюю». Ще давньогрецькі філософи ввели його у вжиток і дали йому визначення.

Номер слайду 7

Як прийнято вважати, близько 300 року до н. е. в Александрії Єгипетській афінський математик Евклід написав книгу «Начала», яка протягом 22 століть залишались основним підручником з геометрії і за кількістю перевидань різними мовами світу поступались лише Біблії.

Номер слайду 8

Майже всі назви геометричних фігур мають грецьке походження, як і саме слово геометрія, що в перекладі означає «землеміряння». Проте здебільшого ці терміни потрапили до нас не безпосередньо з грецької, а через латинську мову.

Номер слайду 9

Ці терміни потрапили до нас не безпосередньо з грецької, а через латинську. Наприклад: Фігура — слово латинське, означає «образ», «вид». Пункт — іноді вживається в значенні «крапка» (звідси — пунктир), походить від латинського «пунктум» (укол). Лінія — від латинського «лінеа», тобто лляна нитка. Від цього слова «народилася» й наша лінійка.

Номер слайду 10

Подивися на світ навколо себе уважно, і ти побачиш, що все пов'язано з математикою, геометрією.

Номер слайду 11

Щоб нам у світі знань не заблукати Серед наук цікавих і складних. Завжди із нами буде крокувати Найстарша дочка математики. І це ГЕОМЕТРІЯ!

pptx
Додано
5 вересня 2020
Переглядів
568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку