Презентація "Подразливість у рослин"

Про матеріал
Матеріал презентації розкриває особливості подразливості у рослин, розрахований для учнів 11 класу, які вивчають біологію поглиблено.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6. АДАПТАЦІЇПодразливість у рослин11 клас

Номер слайду 2

Згадайте: Хлоропласти. Хлорофіл. Фітогормони. Комахоїдні рослини

Номер слайду 3

Від яких факторів залежить життєдіяльність рослин?Світло. Вода. Мінеральні речовини. Кисень та ін.

Номер слайду 4

ЗБУДЛИВІСТЬ РОСЛИННИХ КЛІТИН Рослина утворює електрохімічні сигнали - потенціали дії,які спроможні поширюватися (подібно до нервових імпульсів) по рослинному організму. Ці потенціали є носіями інформації у внутрішньота зовнішньоклітинному просторі щодо змін у навколишньому середовищі рослини. Реакції рослинних тканин та органів на зовнішні подразнення можуть бути локальними або поширюватися на великі відстані вздовж усієї рослини завдяки плазмодесмам - найдрібнішим цитоплазматичним тяжам, які проходять крізь отвори у клітинних оболонках і з'єднують протопласти сусідніх клітин.

Номер слайду 5

Швидкість поширення збудження залежить від багатьох факторів:світловий та водний режими, температура, обробка агрохімічнимипрепаратами (гербіцидами, солями, стимуляторами росту тощо),механічні пошкодження, електромагнітні та гравітаційні поля,травмування з боку комах та тварин.

Номер слайду 6

Реакції рослин на зовнішній вплив:призупиняється ріст, зменшується активність кореневої системи, сповільнюється процес синтезу та фотосинтезу білків, і вона впадає у стан анабіозу; рухові реакції;відкривання (закривання продихів);виділення певних речовин тощо.

Номер слайду 7

Реакція рослин на світло, гравітаційне поле, зміну температури і вологостіФітохроми — рецепторні білки, до складу яких входять жовчні пігменти (біліни). Фітохроми мають синьо-зелене забарвлення і реагують на червоне світло — саме цей тип світла поглинається хлорофілом, тож є найважливішим для рослин. Під впливом фітохрому рослини проростають із насіння, утворюють листки та починають квітнути. Криптохроми — рецепторні білки, до складу яких входить флавоноїдний пігмент птерин. Вони мають жовте забарвлення і поглинають синє та ультрафіолетове світло. Криптохроми відіграють важливу роль у відкриванні продихів, диференціюванні пластид у дозрілі хлоропласти, розкритті сім'ядоль і розпрямленні верхівки молодого пагона. З дією цих пігментів пов'язане і вигинання стебла в бік джерела світла.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Амілопла́сти (від грец. ἄμυλον — крохмаль і грец. πλαστός — виліплений, утворений) — безбарвні пластиди, у яких синтезується вторинний крохмаль, що зберігається у вигляді простих або складних крохмальних зерен. В амілопластах крохмаль також розщеплюється до моносахаридів, коли рослина потребує енергії. Амілопласти характерні для клітин запасальних тканин кореневищ, бульб, цибулин, коренів, насінин. Особливим типом амілопластів є статоцити — клітини рослин, що забезпечують геотропізм. Ці клітини містять статоліти — щільні органели, які осідають у нижній частині клітини і внаслідок цього сигналізують про положення рослини щодо дії сили тяжіння.

Номер слайду 10

Статоцити — клітини, які забезпечують позитивний гравітропізм у рослин. Розташовані в кореневому чохлику. Містять статоліти — розташовані знизу клітини крохмальні зернини, які запускають процеси росту вздовж вертикальної осі. Статоцит кореня у вертикальному положенні: 1 - клітинна стінка. 2 - ендоплазматичний ретикулум. 3 - плазмодесма. 4 - ядро. 5 - мітохондрія. 6 - цитоплазма. 7 - статоліт. 8 - корінь. 9 - кореневий чохлик. 10 - статоцит

Номер слайду 11

Чутливі до світла рецептори рослин регулюють їх зростання-але вони ж чутливі і до температури, дозволяючи точніше реагувати на зміни зовнішнього середовища.Інші типи рецепторів у рослин

Номер слайду 12

Подразливість комахоїдних рослин. Рослини, що розвиваються в умовах нестачі Нітрогену (на болотяних ґрунтах, у водоймах, на стовбурах інших рослин), компенсують дефіцит цього елемента, полюючи на комах та інших дрібних тварин. Деякі комахоїдні рослини використовують пасивне полювання: їхні листки утворюють пастку, з якої комахи просто не можуть вибратися назовні. Більш досконалий, активний спосіб використовують венерина мухоловка та росичка . Розташовані на поверхні ловчого листка цих рослин клітини містять куполоподібні виступи, що реагують на дотик. Це стимулює проникнення йонів Кальцію в цитоплазму, наслідком чого стає виникнення електричного імпульсу. Імпульс поширюється по клітинах листка і викликає майже миттєве закриття пастки.

Номер слайду 13

Домашнє завдання:§ 3. Подразливість у рослин. Ст. 8-9.

Номер слайду 14

Виконай тести!Фоторецепція рослин (здатність розпізнавати світло) пов'язана з певними білками: 1. Фітохроми 2. Хлорофіли 3. Криптохроми 4. Родопсини У комахоїдних рослин поширені рецептори, активація яких запускає електричний сигнал, і ловчий листок закривається. Ці рецептори відносять до:1. Хеморецепторів 2. Терморецепторів 3. Тигморецепторів 4. Фоторецепторів Рухові реакції клітин у відповідь на подразник, що діє з одного боку, називають...1.таксиси 2. рефлекси 3. адаптивні реакції 4.локомоції.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Світлана Кашель
    дякую за чудову презентацію !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 вересня 2023
Переглядів
3286
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку