Презентація " Покриви тіла тварин"

Про матеріал
Презентація з біології для 7 класу на тему "Покриви тіла тварин". Розроблено за новою програмою та містить анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції.

Номер слайду 2

Покриви тіла – це зовнішні утвори на поверхні тіла, які є бар'єром між навколишнім та внутрішнім середовищем. Кільчасті черви. Членистоногі

Номер слайду 3

Чим визначаються особливості будови тіла тварин?Особливості будови покривів у тварин визначаються способом життя й тими функціями, що вони виконують. На рівні тканин виділяють епітеліальні та сполучні тканини. У багатоклітинних тварин функціонування покривів тіла пов’язане з похідними шкіри, шкірними залозами, кровоносними судинами, чутливими й пігментними клітинами, шкірними м’язами тощо.

Номер слайду 4

Функції покривів тіла тварин: Захист. Покриви захищають тіло від:зовнішніх пошкоджень, впливу температури, висушування, проникнення мікробів та паразитів. Напад. Жалкі клітини покривів, кігті хижих птахів і ссавців є знаряддям під час полювання й забезпечення їхнього живлення. Опора й рух. Покриви:надають тілу певну форму, утримують внутрішні органи, утворюють плавальні перетинки між пальцями ніг, шкірні перетинки між кінцівками у кажанів тощо.

Номер слайду 5

Виділення речовин. Через покриви разом зі слизом, потом можуть видалятися вуглекислий газ та надлишок солей. Теплорегуляція. Нагрівання тіла чи віддача тепла здійснюється через покриви. Великі вуха слонів є пристосуванням до посиленої тепловіддачі. Дихання. У кишковопорожнинних, плоских червів, риб, амфібій через поверхню тіла відбувається газообмін.

Номер слайду 6

Секреція речовин. У покривах багатьох тварин є шкірні залози, що виділяють речовини для позначення території, визначення особин свого виду, захисту від паразитів і ворогів. Подразливість. Покриви містять чутливі клітини – рецептори, за допомогою яких тварини сприймають світло, дотик, сольовий склад води, та органи чуттів – бічна лінія риб. Запасання речовин. У підшкірній клітковині плазунів, ссавців відкладаються про запас жири, під шкірою жаб запасається вода.

Номер слайду 7

Покривна система – це сукупність утворів на поверхні тіла тварин, які, виконуючи різноманітні функції, відіграють важливу роль у багатьох процесах життєдіяльності. У безхребетних тварин покриви представлені одношаровим епітелієм, який, у більшості тварин володіє здатністю формувати спеціальну захисну оболонку – кутикулу. У хребетних покриви мають складнішу будову й представлені шкірою, яка складається з епідермісу та власне шкіри (дерми). Пристосування (адаптація) – це розвиток будь-якої ознаки на вплив умов середовища, що сприяє виживанню виду та його розмноженню.

Номер слайду 8

Одним із пристосувань тварин до захисту та нападу є забарвлення. Маскування. Форма тіла й забарвлення покривів роблять тварин схожими на листки, гілки, кору або колючки рослин (гусінь березового п’ядуна схожа на гілочку берези). Мімікрія. Незахищені види мають ознаки подібності з видами, які захищені (муха бджоловидка звичайна подібна до бджоли).

Номер слайду 9

Отруйність. Зустрічається серед черевоногих, комах (бджоли, шершні), павукоподібних (павуки, скорпіони), багатоніжок (сколопендри), риб (риба-фугу, морський дракон), рептилій (гадюки, варани). Органи захисту та нападу. Для полювання й захисту призначені такі органи, як клешні у ракоподібних, дзьоб у птахів, хеліцери у павуків, жало джмелів, озброєні вирости на голові чи хвості у риби-меча та ската-хвостокола, зуби у акул та хижих ссавців.хеліцери

Номер слайду 10

Ловильні утвори. Є тварини, які риють пастки в землі (мурашиний лев), роблять павутину (павуки), мають вирости для приваблювання (риби-вудильники). Електричні органи. Здатністю генерувати електричний струм володіють лише риби (електричний вугор, електричний скат).

Номер слайду 11

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Група Характерні особливості покривів тіла. КнідаріїЕктодерма з епітеліально-м’язових клітин, між якими є жалкі клітини. Плоскі черви Одношаровий епітелій з кутикулою в складі шкірно-м’язового мішка. Кільчасті черви. Одношаровий епітелій з кутикулою. Багато слизових залоз. Молюски. Одношаровий епітелій утворює мантію, яка формує черепашку. Членистоногі Одношаровий епітелій й товста хітинова кутикула, яка в ракоподібних зміцнюється вапном, у павукоподібних і комах вкрита восковою плівкою. Риби Шкіра з багатошарового епітелію й дерми. Є слизові залози й луска. Земноводні Шкіра гола з багатошарового епітелію й дерми. Є багатоклітинні слизові залози. У шкірі густа сітка кровоносних судин. Плазуни Шкіра суха з багатошарового епітелію й дерми. Залози відсутні. Виникають рогові лусочки, щитки, пластинки. Птахи Шкіра суха, тонка з багатошарового епітелію і дерми. Залози відсутні (крім куприкової), є пір’я Ссавці Шкіра товста з багатошарового епітелію й дерми. Є розвинені залози (потові, сальні, пахучі, молочні) і волосяний покрив.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єсипова Наталія Сергіївна
    дякую! все чітко і коротко!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 вересня 2022
Переглядів
2704
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку