Презентація "Поштові служби інтернету. Створення електронної скриньки. Надсилання та отримання повідомлень"

Про матеріал
Презентація з інформатики 7 клас "Поштові служби Інтернету. Створення електронної скриньки. Надсилання та отримання повідомлень" за підручником Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В., 2020.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поштові служби Інтернету. Створення електронної скриньки. Надсилання та отримання повідомленьІнформатика 7 клас. Автор: вч. інф. Шевченко В.І.

Номер слайду 2

Люди постійно обмінюються повідомленнями, спілкуючись під час особистої зустрічі, використовуючи поштове листування, смс-повідомлення, телефонний зв’язок та інші засоби. Комп’ютерні мережі також створювалися для надійного та швидкого передавання повідомлень. Однією з найстаріших послуг Інтернету, призначеною для обміну повідомленнями, є електронна пошта. Електронна пошта – це послуга Інтернету, призначена для пересилання комп’ютерними мережами повідомлень (електронних листів) від деякого користувача одному чи групі адресатів. Часто електронну пошту називають e-mail (англ. Electronic mail – електронна пошта)

Номер слайду 3

Послугу електронної пошти надають різні поштові служби Інтернету, наприклад, FREEMAIL (mail.ukr.net), I. UA (i.ua), Meta (meta.ua), Gmail (gmail.com) та інші. На носіях даних серверів поштових служб відводиться місце для зберігання електронних листів користувачів і встановлюється програмне забезпечення для пересилання повідомлень. Коли користувач реєструється на сервері поштової служби, він отримує можливість зберігати та пересилати електронні листи. При цьому кажуть, що для користувача створено електронну поштову скриньку.

Номер слайду 4

Кожна електронна поштова скринька має унікальну адресу. Адреса електронної поштової скриньки складається з імені користувача, під яким він зареєстрований на сервері поштової служби, та імені сервера, розділених символом @ (англ. комерційне at – на). Ім’я, яке користувач вибирає для себе під час реєстрації на поштовому сервері, називають логін (англ. log in – увійти, приєднатися). Наприклад, поштова адреса pupil@school.region.ua означає, що для користувача з логіном pupil створено електронну поштову скриньку на сервері з адресою school. region.ua.

Номер слайду 5

Користування електронною поштою схоже на звичайне листування

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Створення електронної поштової скриньки. Для користування послугами електронної пошти потрібно створити обліковий запис користувача. Для цього на головній сторінці сайту кожної поштової служби є гіперпосилання Реєстрація. Після його вибору відкривається сторінка з реєстраційною формою, у поля якої користувач повинен увести свої дані.

Номер слайду 8

Створення електронної поштової скриньки. Під час реєстрації користувач уводить логін, пароль та інші дані, потрібні для створення та захисту електронної поштової скриньки. Уведені логін і пароль надалі будуть використовуватися власником скриньки для доступу до неї. Пароль призначено для захисту поштової скриньки від доступу сторонніх осіб, тому його слід тримати в таємниці. На багатьох серверах додатковими даними є справжнє ім’я та прізвище користувача, стать, дата народження, номер мобільного телефону або адреса іншої електронної поштової скриньки. Останні дані потрібні для того, щоб користувач міг відновити доступ до своєї поштової скриньки, якщо він забуде свій логін або пароль.

Номер слайду 9

Створення електронної поштової скринькиІз цих даних складається обліковий запис користувача – сукупність даних для розпізнавання користувача під час звертання до ресурсів сервера. Обліковий запис інакше називають акаунтом (англ. account – обліковий запис).

Номер слайду 10

Створення електронної поштової скриньки. Один з кроків реєстрації електронної поштової скриньки передбачає введення символів, наведених на деякому зображенні (зазвичай це спотворені літери чи цифри), або вибір із заданого набору кількох зображень з певним вмістом. Це перевірка того, що реєстрацію виконує людина, а не шкідлива програма. Такий спосіб перевірки має назву CAPTCHA (англ. Completely automated public turing test to tell computers and humans apart – повністю автоматизований публічний тест Тюрінга для розрізнення комп’ютерів і людей).

Номер слайду 11

Створення електронної поштової скриньки. Завершується реєстрація вибором кнопки Реєстрація. Після завершення реєстрації буде створено електронну поштову скриньку з адресою такого виду: логін_користувача@адреса_сервера Наприклад, якщо користувач вибрав логін pupil7class, то після реєстрації в поштовій службі FREEMAIL адреса поштової скриньки буде рupil7class@ukr.net, а в поштовій службі Gmail – pupil7class@gmail.com. Цю адресу користувач повинен надати особам, від яких хоче одержувати листи.

Номер слайду 12

Вміст електронної поштової скриньки. Щоб переглянути вміст електронної поштової скриньки, слід:

Номер слайду 13

Вміст електронної поштової скриньки. Вигляд сторінки з вмістом електронної поштової скриньки дещо відрізняється на серверах різних поштових служб, але всі вони мають подібні об’єкти. Найчастіше в лівій частині вікна розміщено посилання, використовуючи які можна відкрити папки, призначені для зберігання листів.

Номер слайду 14

Вміст електронної поштової скриньки. Зазвичай у поштовій скриньці автоматично створюються такі папки:

Номер слайду 15

Вміст електронної поштової скриньки. У центральній частині вікна відображається список листів вибраної папки. Під час відкриття сторінки поштової скриньки автоматично виводиться список листів папки Вхідні. Вибравши зліва у списку ім’я іншої папки, можна побачити її вміст. Дані про непрочитані листи відображаються напівжирним накресленням. Про кожний з листів у відповідному рядку списку наведено зазвичай такі дані: логін, ім’я або поштова адреса відправника (мал. 1.5, 1); тема листа, яка стисло характеризує його вміст (мал. 1.5, 2); перші слова тексту листа (мал. 1.5, 3); дата або час відправлення листа (мал. 1.5, 4) та інше.

Номер слайду 16

Створення та надсилання електронних листів. Для створення нового листа потрібно вибрати кнопку Написати у вікні електронної поштової скриньки. У вікні, що відкрилося, слід заповнити поля, розміщені в заголовку листа. Після заповнення всіх полів і написання тексту листа потрібно вибрати кнопку Надіслати. Ваш лист буде надіслано до електронної поштової скриньки адресата

Номер слайду 17

Відкривання електронних листів. У центральній частині вікна відображається вміст листа (мал. 1.7, 3), над ним – логін відправника (мал. 1.7, 1) і тема листа (мал. 1.7, 2), праворуч – дата та час отримання листа. Прочитавши лист, користувач може скористатися елементами керування, щоб відповісти на нього (мал. 1.7, 4), переслати його іншим користувачам (мал. 1.7, 5) або видалити (мал. 1.7, 6). Зі сторінки одного листа можна перейти до читання попереднього або наступного за ним, використавши елементи керування у вигляді стрілок (мал. 1.7, 7). Після читання можна повернутися до списку листів, вибравши ім’я будь-якої папки, наприклад Вхідні

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Ще раз опрацювати презентацію. Створити робочу електронну скриньку на домені GMail, користуючись вказівками зі ст. 11-12 підручника (якщо у вас вже є електронна пошта GMail, спробуйте створити пошту на іншому українському сервері).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 вересня 2022
Переглядів
5629
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку