Презентація "Поведінка тварин"

Про матеріал
Презентація створена для повторення (8 клас) та узагальнення (7 клас) матеріалу з теми "Поведінка тварин". Можна використовувати для повторення на початку року у 8 класі, це той матеріал, який вивчався дистанційно у 2019/2020 н.р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення теми Поведінка тварин. Шеіна Т. В,учитель хімії і біологіїПарутинського ЗЗСО

Номер слайду 2

Поведінка – це спрямовані дії організму у відповідь на внутрішні чи зовнішні подразники (голод, захист, турбота про нащадків тощо).

Номер слайду 3

Люди вивчали поведінку тварин з давніх давен

Номер слайду 4

Поведінка є одним з найважливіших способів активного пристосування тварин до різноманіття умов навколишнього середовища, що забезпечує виживання й успішне відтворення виду.

Номер слайду 5

Етологія – наука про поведінку тварин. Її засновниками вважають нідерландського вченого Н. Тінбергена і австрійських – К. Фріша та К. Лоренца.

Номер слайду 6

Методи вивчення етологіїСпостереження – цілеспрямоване сприйняття та опис тварини.

Номер слайду 7

Дистанційне спостереження – за допомогою радіопередавача, який чіпляють на тварину.

Номер слайду 8

Мічення тварин птахів і кажанів – кільцями, копитних і хижаків – вушними мітками, молюсків – написами на мушлі, комах – мітками з найтоншої кольорової фольги, мешканців ґрунту – мітки з радіоактивними речовинами, великих наземних тварин – GPS-маяками.

Номер слайду 9

Створення етограм – реєстрація всієї послідовності поведінкових реакцій особин певного виду.

Номер слайду 10

Експеримент – дослідження поведінки тварин у керованих умовах. Характерна активніша взаємодія дослідника з твариною.

Номер слайду 11

Знакові стимули – зовнішні подразники, що спричиняють специфічну поведінкову реакцію у тварини.

Номер слайду 12

У тваринному світі не вимовляються слова, звірі та птахи пристосувалися до спілкування іншими способами. У людському суспільстві основним засобом комунікації є мова

Номер слайду 13

Вони говорять один з одним за допомогою звуків, запахів, забарвлень А як спілкуються тварини?

Номер слайду 14

Майже у всіх тварин прекрасно розвинений орган нюху, тонке чуття дозволяє вловлювати сторонні запахи на великих відстанях.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вроджена поведінка. Безумовні рефлекси – відносно постійні, стереотипні, вроджені реакції організму на внутрішні і зовнішні подразники. Наприклад, виділення слини під час потрапляння їжі до рота, відсмикування кінцівки від гострого предмета.

Номер слайду 17

Інстинкт – це сукупність складних спадково зумовлених стереотипних дій. Вони характерні для особин даного виду і здійснюються у відповідь на зовнішні або внутрішні подразники для задоволення основних потреб тварин (харчування, розмноження, виживання, турбота про потомство)

Номер слайду 18

Набута поведінка. Научіння – зміна індивідуальної поведінки в результаті попереднього досвіду, тобто взаємодії тварини з навколишнім світом. Научіння неможливе без пам’яті – здатності зберігати та використовувати інформацію з попереднього досвіду.

Номер слайду 19

Імпринтинг – фіксація в пам’яті образу, що справив сильне враження. Найбільш відомим прикладом імпринтингу є вироблення реакції слідування у виводкових птахів.

Номер слайду 20

Наслідування – форма научіння, при якій відбувається повторення певних дій за більш дорослою або досвідченою особиною.

Номер слайду 21

Для тварин характерні два основних типи розмноження: статеве та нестатеве. Статеве розмноження супроводжується винятковою різно­манітністю форм поведінки, спрямованої на пошук партнера, утворення пар, впізнавання партнера, шлюбні ритуали і власне спаровування. Тварини, які живуть у природних районах з вираженою зміною сезонів року, наприклад в Україні, мають річний цикл розмноження. Репродуктивна поведінка пов’язана з утворенням шлюбних пар, на­родженням потомства й турботою про нього. Поняття про репродуктивну поведінку

Номер слайду 22

Суспільна поведінка сприяє утворенню міцного угрупування (зграї, вулика, мурашника), всередині якого члени угрупування виконують різні ролі. Суспільна організація може бути потрібною для добування їжі, розмноження та захисту ворогів. Поняття про суспільну поведінку

Номер слайду 23

Зазвичай територіальні тварини захищають райони, що містять гніздо, ділянку для спаровування або багаті джерела їжі для себе та для свого потомства. Захис рідко виливається у відкриті бійки: найчастіше достатньо помітних ознак, що можуть бути як візуальними, звуковими або нюховими. Більшість територіальних ссавців мітять свої території, мітки наносяться у вигляді сечі, калу або через тертя об поверхні частинами тіла, що мають спеціалізовані залози для виділення секрету. Поняття про територіальну поведінку

Номер слайду 24

Д/з. Пройти тестування на «Всеосвіті» за посиланнямhttps://vseosvita.ua/test/kopiia-povedinka-tvaryn-105504.html

pptx
Додано
4 вересня 2020
Переглядів
1373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку