Презентація практичної роботи №3 "Робота з історичними джерелами"

Про матеріал
Презентація практичної роботи №3 "Робота з історичними джерелами" для учнів 5 класу. За підручником "Досліджуємо історію і суспільство" (авт. Олена Пометун, Юлія Малієнко, Тетяна Ремех)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №3 «Робота із історичними джерелами»

Номер слайду 2

Пригадай!Види історичних джерел:писемні — ті, що існують у письмовому вигляді: рукописи, книги, літописи, газети, написи на камені, стінах будівель тощо; речові — все, до чого можна торкнутися: від старовинних будівель до пам’ятників і механізмів; зображувальні чи візуальні: портрети, світлини, реклама, малюнки, картини, кінофільми тощо; усні або етнографічні: орнаменти, традиції, звичаї, пісні тощо.

Номер слайду 3

Історичні джерела поділяють на первинні та вторинніПервинне джерело — це твір чи річ, створені протягом досліджуваного періоду часу, або учасником досліджуваних подій. До первинних джерел належать щоденники, листи, усні історії, світлини, газетні статті, закони, вірші, романи, п’єси, музика, а також усі об’єкти (їх ще називають артефактами), створені людиною у минулому: будівлі, знаряддя праці, зброя, предмети мистецтва, гроші, одяг. Вторинне джерело зазвичай створено пізніше за певні події. Воно пояснює, тлумачить або узагальнює інформацію первинних джерел і часто використовує її як докази. Підручники, біографії, енциклопедії та словники є вторинними джерелами.

Номер слайду 4

Завдання 1 Які із наведених джерел є первинними, а які — вторинними? Свою думку поясни. Які можливості для дослідження історії надає кожне з них?

Номер слайду 5

Конституція України. Фрагмент документального фільму «Планета динозаврів»Велика Енциклопедія про все на світі у казках та оповіданнях. Бізон. Наскальний живопис у печері Альтаміра. Іспанія. 15 тис. років тому

Номер слайду 6

Завдання 2 Робота з речовими історичними джерелами1)Яку річ, предмет ви бачите на ілюстрації?2) Коли і де було створене? 3) З якою метою було створене? 4) Кому могло належати? 5) Які припущення можна зробити щодо життя людей, які виготовляли та використовували ці предмети, речі? 6) На які ще запитання може відповісти це речове джерело. Первісність. Браслет із кісток мамонта, якому приблизно 20 тисяч років (Мізин, Чернігівщина, Україна)

Номер слайду 7

Складіть перелік видів писемних джерел та  об’єднайте їх за  певними ознаками. Про що розповідають різні види писемних історичних джерел? (підручник стор.56-57 )Завдання 3 Робота з писемними історичними джерелами

Номер слайду 8

ГІМНАСТИКА ДЛЯ ОЧЕЙ

Номер слайду 9

Робота з візуальними історичними джерелами. Завдання 4 Пам’ятка, як працювати з фотографією – історичним джерелом

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Завдання 5 До яких видів історичних джерел відносяться предмети зображені на даних світлинах?123456

Номер слайду 12

Висновок:Історичне дослідження починається з виявлення джерел. Розрізняють такі види історичних джерел: речові, усні чи етнографічні, писемні, зображувальні чи візуальні. Всі джерела, використовувані в історичних дослідженнях поділяють на первинні і вторинні.Історичні джерела виступають як свідчення, відображення, образи, сліди минулого, використання яких послуговується для реконструкції історичного минулого.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Пригадайте відомі вам українські народні традиції, пов’язані з порами року, і зробіть припущення, про що ми можемо довідатись з цих традицій.

Номер слайду 14

Закінчи речення: Історичними джерелами можуть бути…Чим відрізняються первинні історичні джерела від вторинних?Чому історикам потрібно досліджувати різні види історичних джерел? Поясни на прикладах. Рефлексія. Перевір себе.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!