Виховна година: "День українського добровольця"

Про матеріал
Виховна година: "День українського добровольця" для учнів 6 класу. Використовувати для проведення вихоних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

МЕТА: формувати відчуття приналежності до України, почуття патріотизму та національної свідомості, активної громадянської позиції учнів; формувати почуття особистої відповідальності за долю держави та народу; виховувати прагнення примножувати своєю працею здобутки українського народу; формувати уявлення учнів про обов'язок, мужність, героїзм; викликати почуття захоплення і гордості подвигами українських людей, здійсненними в роки війни і в мирний час; показати роль самовиховання в формуванні моральної стійкості, мужності, почуття обов'язку і відповідальності перед Батьківщиною; викликати прагнення виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

День українського добровольця — свято, що відзначається в Україні 14 березня.

Номер слайду 5

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості. Загалом у воєнному конфлікті на Сході брали участь майже 40 добровольчих батальйонів

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Одним із перших прикладів добровольства можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Номер слайду 8

Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Український добровольчий легіон — українське національне військове формування в складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради 6 серпня 1914 і стояли під проводом УБУ (бойова управа українських січових стрільців.)

Номер слайду 9

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути. Виборюючи право українського народу жити у власній державі, відстоюючи свої переконання, юні добровольці сміливо стали до бою та майже усі загинули за високу ідею української державності.   Подвиг молодих українців увійшов у нашу історію як символ патріотизму, відданості та любові до Батьківщини.

Номер слайду 10

Потім було полум'я Другої світової – і знову добровольці першими стали на захист вітчизни. Дру́га світова́ війна́ — наймасштабніша світова війна в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала 2 194 дні до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японської імперії перед союзними державами. Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн. Однак, число загальних втрат може становити і 65-70 млн осіб, оскільки згідно з розсекреченими даними Держплану СРСР, втрати Радянського Союзу у Другій світовій війні становили 41 мільйон 979 тисяч, а не 27 мільйонів, як вважали раніше.

Номер слайду 11

День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців. Рішенням Верховної Ради закарбовано навіки героїзм українських лицарів.

Номер слайду 12

Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи, спочатку пішли на Майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими взяли участь у воєнному конфлікті на Сході України.  Загалом у воєнному конфлікті на сході нашої країни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них перетворилася на військові частини силових структур, але є й такі, що продовжують залишатися цілком незалежними формуваннями й не підпорядковуються жодному силовому відомству (Добровольчий український корпус (ДУК), ОУН). 

Номер слайду 13

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Номер слайду 14

"Побудь,мій Боже,отут, зі мною,У цьому полі у розпал бою. Серед руїни і серед краху. Не дай пізнати глибини страху. Не дай упасти в зневіру й розпачІ побратимам розбігтись врозтіч. Побудь,мій Боже,отут,між нами. Душею батька,сльозою мами,Сестри любов'ю,брата плечима,Чеканням милої,її очима. Побудь,мій Боже,отут,зі мною,Посеред світу,посеред болю. Храни від смерті,від кулі вражої,Будь мені,Боже,вартою,стражею. Я тіло й душу тобі офірую. Побудь, мій Боже, зі мною... Вірую!" Любов Бурак

Номер слайду 15

При складанні презентації були використані інтернет - джерела