Презентація "Правила поведінки на дорозі в темну пору доби"

Про матеріал
Матеріали до дистанційної виховної години в рамках загальношкільного Тижня безпеки дорожнього руху (листопад 2022)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила поведінки на дорозі у темну пору доби

Номер слайду 2

Безпека – головний принцип, якого обов’язково необхідно дотримуватись при дорожньому русі. Він обов’язковий для усіх учасників дорожнього руху. Згідно з офіційною статистикою наїзд на пішохода – найбільш поширений вид дорожньо-транспортних пригод. Переважно ДТП за участю пішоходів відбувається в темний час доби.

Номер слайду 3

Ви знали, що 40% ДТП з травмами пішоходів і велосипедистів стається вночі? В цей час люди, особливо у темному одязі, майже не помітні на переході чи узбіччі. Водії не встигають загальмувати.

Номер слайду 4

В останній час кількість аварій із пішоходами на дорогах збільшилася на чверть. Після першого шквального удару росією по енергосистемі України, зокрема, з 10 до 23 жовтня в українських містах загинув 51 пішохід. Із них 38 — у темний час доби.

Номер слайду 5

При русі в темний час доби по неосвітлених шляхах водій бачить тільки ту частину дороги, що освітлена фарами автомобіля. При цьому здатність очей до сприйняття світлових контрастів гірше, ніж при денному світлі. Особливо важко помітити на дорозі у вечірній та нічний час пішоходів.

Номер слайду 6

Якщо у людини в одязі є світлоповертаючий елемент, то можливість аварії зменшується у 6-8 разів!

Номер слайду 7

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. №1105 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306» визначено, що у темний час доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи мають використовувати світлоповертальні елементи або бути в одязі, який містять такі елементи.

Номер слайду 8

Правила дорожнього руху, розділ 4. ОБОВґЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ: п. 4.4. «У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Саме час укомплектувати свій образ стильними світлоповертачами. Вони є різні — браслети, брелоки, наліпки, пояси або жилети. Їх можна одягнути або причепити на одяг і наплічник. Часто одяг та взуття виробники одразу шиють з такими елементами, що дуже зручно. Браслети виготовлені з м’якого пластику та помітні у світлі фар автомобіля з відстані до 400 м. Носіння флайтера знижує ризик наїзду на пішохода, роллера чи велосипедиста. Світловідбивач для пішохода – не просто атрибут особистої безпеки, але й лакмусовий папірець загальної культури, дисциплінованого, цивілізованого поводження на дорозі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Радимо батькам у зимові дні одягати школярів у яскравий одяг, який здалека видно на дорозі, додаючи до нього декілька флікерів. І обов’язково нагадати дітям правила переходу дороги!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Будьте помітними на дорозі! Правила поведінки у темряві надавати перевагу світлому (яскравому) одягу; обов’язково використовувати світловідбивні елементи — флікери (вони збільшують видимість пішохода в кілька разів); вішати їх на сумки, рюкзаки, одяг (бажано – на висоті стегна); бути дуже уважними на дорозі, завжди переконуватися в безпеці своїх дій; переходити проїжджу частину у встановлених місцях, підсвічувати дорогу ліхтариком; перш ніж іти, переконатися, що водій вас побачив; відмовитися від використання навушників на вулиці, не відволікатися на телефон; користуватися хідниками, де це можливо; навчити дітей безпечній поведінці на дорозі, супроводжувати їх та уважно стежити, щоби вони не вибігали на проїжджу частину.

Номер слайду 17

І ніколи не забуваймо про звичні правила поведінки на дорозі!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Зменшення рівня освітлення, а також масове відключення світлофорів суттєво впливають на безпеку дорожнього руху і збільшення кількості Пам’ятайте, що на ДТП виїжджають не лише поліцейські, а й медики центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які щодня зазнають додаткового навантаження в умовах повномасштабного вторгнення! Тож кожен із нас, крім турботи про власне життя та здоров’я, може також допомогти лікарям та працівникам інших служб і не додавати зайвої роботи! Уже кілька тижнів із настанням темної пори доби українські міста частково занурюються в темряву…

Номер слайду 20

Номер слайду 21

І тоді

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Макаренко Оксана
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
2377
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку