Презентація "Правило екологічної піраміди. Взаємодії живих істот в екосистемах. Розрахунки за правилом екологічної піраміди"

Про матеріал
Презентація до модельної навчальної програми «Біологія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Самойлов А. М., Тагліна О. В., Утєвська О. М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правило екологічної піраміди. Взаємодії живих істот в екосистемах. Розрахунки за правилом екологічної піраміди

Номер слайду 2

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Екологічна піраміда — це графічне зображення структури екосистеми, яка показує число особин або біомасу органічної речовини кожного трофічного (харчового) рівня.

Номер слайду 3

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Учені підрозділяють екосистему на певні трофічні рівні, які складають екологічну піраміду.

Номер слайду 4

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Перший трофічний рівень — це сукупність продуцентів. Саме вони є основою екологічної піраміди.продуцентипродуценти

Номер слайду 5

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Другий трофічний рівень формують рослиноїдні тварини, тобто консументи І порядку.консументи І порядку.продуцентиконсументи І порядку.

Номер слайду 6

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Третій трофічний рівень — це ті тварини, які їдять консументів першого порядку. консументи І порядку.консументи ІІ порядку.продуцентиконсументи ІІ порядку.

Номер слайду 7

Правило екологічної піраміди: «Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому до 10 разів менша за продукцію попереднього». Четвертий трофічний рівень — консументи ІІІ порядку це ті тварини, які їдять консументів ІІ порядку.консументи І порядку.консументи ІІ порядку.консументи ІІІ порядку.продуцентиконсументи ІІІ порядку.

Номер слайду 8

Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому в 10 разів менша, ніж попереднього. У природі можна спостерігати більше трофічних рівнів, ніж три. На кожному рівні спожита організмами продукція (їжа) засвоюється не повністю, значна її частина втрачається та зрештою розсіюється у вигляді тепла. Екологічна піраміда показує зменшення, тобто співвідношення продукції біомаси різних трофічних рівнів.

Номер слайду 9

сонячна енергіяпродуцентиконсументи 1-го порядкуконсументи 2-го порядкуконсументи 3-го порядкуредуцентитеплотеплотеплотеплотепло. Оскільки всі консументи споживають вироблені продуцентами органічні речовини, то саме продуценти переважають в екосистемах біомасою утворених органічних речовин.

Номер слайду 10

Взаємодії живих істот в екосистемах Чим міцніші й різноманітніші такі взаємозв’язки, тим стабільніша екосистема.конкуренціяхижацтвовзаємовигідні відносини. У природі реалізуються різні взаємодії організмів, які є основою для функціонування екосистем.паразитизмнейтральні відносини

Номер слайду 11

Користуючись правилом екологічної піраміди, визначте, яка маса рослин потрібна для того, щоб лисиця збільшила свою вагу на 2 кг. Правило екологічної піраміди. Продукція організмів кожного наступного трофічного рівня в середньому в 10 разів менша, ніж попереднього.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
10 вересня
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку