Загальна характеристика птахів Походження горобця Середовище існування Будова тіла Розмноження і розвиток Спосіб життя

Про матеріал
Загальна характеристика птахів. Походження горобця. Середовище існування. Будова тіла. Розмноження і розвиток. Спосіб життя.
Перегляд файлу

Дружелюбівська філія

опорного закладу освіти " Матвіївський загальноосвітній навчально-виховний комплекс " Всесвіт"

 Матвіївської сільської ради

 

 

 

Реферат

 

На тему: Птах року горобець хатній

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

Вчитель з географії та біології: Тимошенко В.П.

Учениця 7 класу: Забуга З.

 

 

 

2024р

 

Зміст

          

  1. Вступ ………………………………………………………………...3

РОЗДІЛ I. Горобець хатній. Опис………………………………………….…………………...….4

  1. Біологічна класифікація………………………..…………………...5
  2. Загальна характеристика………………………………………..…..5
  3. Видовий склад………………………………………………………………..6-7
  4. Розповсюдження………….………………………………………….7
  5. Розмноження…………………………………………………….…7-8
  6. Спосіб життя………………………………………………………………..8-9
  7. Живлення……….…………………………………………………9-10

РОЗДІЛ II. Цікава інформація про горобця.

  1.  Поведінка і характер…………………………………………....11-12
  2. Чому горобця назвали оробцем?.................................................12-13                   

     РОЗДІЛ III. ОХОРОНА.         Горобців стало менше

  1.  Чи правда це?....................................................................................14

 

      12.Висновок………………….…………………..……………………..15

     14. Література та інтернет джерела……………………………………16

 

 

 

 

 

 

                                                  Вступ

 

   Спочатку ми спробуємо зрозуміти значення горобця у житті людини.

   Наші улюблені горобчики займають дуже важливу роль в екосистемі.

Вони харчуються комахами і безхребетними і тому тримають їх чисельність під контролем. У незбалансованих екосистемах представники загону також приносять свою користь – знищують шкідливих комах, кількість яких завелика.

   Горобцеподібні складають середній рівень харчового ланцюжка і самі є їжею для деяких хижаків. Ті з них, хто харчуються зерновими і фруктами, допомагають в поширенні їх насіння. Деякі види займаються опиленням рослин.

   Варто відзначити, що зграя цих птахів прекрасно пристосовується до трансформування ландшафтів, тому дуже часто горобці, є безпосередніми сусідами людини. Таких пташок називають синантропними, і вони створюють загрози спалахів інфекційних захворювань, збудників гельмінтозів. Також вони господарі личинок кліщів і переносники енцефаліту. Крім того, Горобцеподібні можуть наносити непоправної шкоди посівам.  Широкої відомості набула кампанія по знищенню горобців у 1958—1962 рр. у Китаї. Через рік після кампанії врожай став кращим, але при цьому дуже розплодилися гусениці й сарана. У наступні роки врожаї різко зменшилися, у країні настав голод, у результаті котрого загинуло понад 20 мільйонів осіб.

   Чимало видів утримують в неволі через яскраве оперення та мелодійний спів.

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I. Горобець хатній

Опис

   Довжина тіла горобця – 14-15 см, Розмах крил – 21 см, Вага – 25-40 г Тривалість життядо 10 років.

   У самця верх голови і щоки сірі, зашийок коричневий, спинний бік коричнева то-бурий з темними пістрявинами, черевний бік світло-сірий, верхню частину крила перетинає одна біла смуга. Під горлом наявна велика чорна пляма, схожа на краватку. Самиця та молоді пташки однотонні, бурувато-сірі з більш темним верхом, розмитою смугою через око, темними в пістрявинах спиною та крилами. На відміну від польового горобця хатній без темних плям на щоках.

   Дзьоб короткий та міцний, пристосований до поїдання комах та насіння різних рослин. Тоненькі лапки мають рожеве або сіре забарвлення. Три пальці на лапках звернені вперед, одинназад. Всі закінчуються гострими кігтиками.

 

Изображение выглядит как птица, воробей, клюв, Домовый воробей

Автоматически созданное описание

 

 

Біологічна класифікація

   Біологічна класифікація. Домен: Еукаріоти(Eukaryota). Царство: Тварини(Metazoa). Тип: Хордові(Chordata). Клас: Птахи(Aves). Ряд: Горобцеподібні 

   Горобцеві (Passeridae) родина птахів ряду горобцеподібних. Невеликі за розміром, осілі, рідше кочові птахи. По землі пересуваються стрибками. Раніше горобцевих відносили як підродину до родини ткачикових (Ploceidae).

.

 

Загальна характеристика

   Горобцеві дуже подібні до ткачикових та в'юркових за зовнішнім виглядом, розмірами, раціоном, особливостями біології та поведінки; однак відрізняються особливостями будови під'язикового апарату та зроговілого піднебіння. Відрізняються від в'юркових також тим, що молоді птахи змінюють повністю махові та стернові пера у першу осінь після народження. Наявні форми, які екологічно та морфологічно є перехідними між ткачиками та горобцями.

 

Видовий склад

Рід включає 28 видів, з них два види: горобець хатній і горобець польовий, широко поширені у фауні України.

 

 

 

 

 

 

Розповсюдження

   Раніше область проживання хатнього горобця обмежувалася Північною Європою. Згодом область розповсюдення поширилася на Европу і Азію (за виключенням Арктики, північно-східних, південно-східних і центральних районів Азії), а також в Північну і Східну Африку, Сенегал, Малу Азію, на Аравійський півострів і острів Яву.

   Починаючи з XX ст. був завезений в різні країни, широко там розселився і в даний час, окрім вказаних вище місць, мешкає також в Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Північній і Південній Америці та на багатьох островах.

   Майже повсюдно є осілим птахом, лише з найпівнічніших частин ареалу на зиму відкочовує на південь (до 1000 км.), а з Середньої Азії відлітає в Передню Азію і Індію.

   Мігруючи за житлом людини, проник далеко на північ в невластиву для нього зону лісотундри і навіть тундри до Мурманської області, гирла Печори, півночі Якутії.

 

Розмноження

   Горобець хатній починає гніздитися рано. У другій половині березня птахи розбиваються на пари та облаштовують гнізда. Яйця зявляються в квітні. Насиджування триває всього 11 днів, а через два тижні дитинчата залишають гніздо. Пилова ваннаважлива процедура горобця хатнього, яка проводиться групами на сухих ділянках землі.

Изображение выглядит как гнездо, Птичье гнездо, яйцо, птица

Автоматически созданное описание

 

Спосіб життя

 

   Хатній горобець супутник людини

   Горобці зазвичай рідко беруть корм з руки людини

   Голос самця  Сан Франциско

   Будучи синантропним видом постійним співмешканцем людини, хатній горобець добре пристосований до життя в обстановці, що змінюється під впливом господарської діяльності людини.

   Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості, і в поселеннях Крайньої Півночі і Середній Азії. Втім, в Середній Азії він тримається зазвичай подалі від людини.

   Широкому розповсюдженню горобця на північ і на південь услід за розширенням посівів зернових сприяє його висока плодючість.

Хатній горобець веде осілий спосіб життя, чому сприяють умови для гніздування і рясний корм в поселеннях людини.

Изображение выглядит как на открытом воздухе, трава, растение, земля

Автоматически созданное описание

 

Живлення

   Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят.

   У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходами різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, винограда в садах, навесні пуп'янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

 

Изображение выглядит как на открытом воздухе, Почвопокровное растение, поле, фураж

Автоматически созданное описание

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ II. Цікава інформація про горобця

Поведінка і характер

 

  1. Горобець важить близько 30 грамів, а його мозок – 1 грам. Таким чином, горобець серед пернатихсамий мізкуватий! Швидкість польоту горобця 32 – 40 км/год. Горобці, на відміну від багатьох інших птахів, не можуть довго перебувати в повітрі горобцівони зазвичай втомлюються за 15-20 хвилин безперервного польоту.
  2. Горобціоднолюби. Вони створюють сім'ю раз і на все життя.
  3. За будівництво гнізда відповідальні самці. Поки йдуть роботи вони намагаються привабити партнерок. Горобчихи оцінюють горобця і нерухомість і тоді роблять своє рішення.
  4. На волі горобці живуть переважно від 4 до 5-ти років. У неволі за хорошого догляду живуть довше.
  5. Вони люблять приймати пісочні ванни. Птахи повністю занурюються в пісок і чистять своє пір'я від паразитів.
  6.  У 1992 році, готуючись до Дня Народження, син одного правителя подарував своєму батькові незвичайний подаруноквелику ковдру з горобиниого пір'я. За півроку його команда вбила близько 700 горобців.
  7. Горобці зазвичай літають на швидкості 38 км/год, але переляканий горобець може розігнатися до 50 км/год! Через кожні 15 хв. польоту вони зупиняються, щоб відпочити.

 

Поведінка і характер

   Польовий горобець веде активний денний спосіб життя. Залежно від кліматичних умов і наявності кормової бази він живе осіло або кочує в пошуках корму. Зазвичай він тримається якомога далі від більшого і забіякуватого хатнього горобця, але іноді бувають випадки гібридизації цих двох видів.

   Польові горобцісоціальні птахи. Поза сезоном розмноження вони утворюють часто досить численні зграї та можуть об'єднуватися з іншими дрібними пернатими.

   Взимку в зграях через брак корму формується соціальна ієрархія, завдяки якій домінантні особини мають першочергове право на годівлю. Деяку перевагу отримують птахи з великою плямою на горлі. Її демонстрація нерідко діє страхітливо на боязких колег і допомагає відігнати їх від корму.

   Птахи зазвичай обмежуються демонстрацією загрози, розправляючи крила, піднімаючи в сторони хвостові пір'їни й голосно цвірінькаючи.

Головними природними ворогами є яструби (Accipitridae), сови (Strigidae), єноти (Procyon), змії та домашні кішки.

   При осілому способу життя кожна зграя займає власну домашню ділянку площею 1-2 га і може захищати його від вторгнення конкурентів.

 

Чому горобця назвали горобцем?

 

   Існує думка, що птах названий «горобець» через звичку забирати їжу у інших птахів і красти її у людей (від співзвучного вираження «злодія бий»). Ця думка має право на існування, але все ж відноситься до розряду народного тлумачення.

   У дослідників же існує дві точки зору на походження слова «горобець». Згідно з першою, воно є з часом змінився древнеславянськім словом «Горобець», що означало «рябий».

   Згідно з другою, слово має звукоподражательную основу. Тобто люди називали птахів в залежності від звуків, які ті видавали.    Вважається, що незбереглося слово «ворк» є основою для таких слів, пов'язаних зі звуками, як «бурчати», «воркувати», а також «горобець».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ III. ОХОРОНА

Горобців стало менше. Чи правда це?

   Почну з того ,що ми повинні охороняти усіх птахів без винятку. Так як ,якщо зникне хоч один вид крилатих ,зруйнується вся екосистема в цілому, але ми повинні слідкувати за їх чисельністю.

    Рівненський орнітолог Василь Ільчук розпоів Суспільному, що є інформація, що загалом по Європі горобців за останні роки поменшало. Але точної статистики саме по Українінемає.

   "Інколи в соцмережах люди пишуть про те, що горобців зараз не видно і, можливо, вони зникли. Але це не так. Насправді вони є. Просто оскільки в сучасних містах горобцям важко знайти, де поселитися, важче знайти їжу, то вони обирають приватні сектори, села, особливо де є свійська птиця, корм. Взимку горобці тримаються зграями, тому останні роки, коли зими потеплішали, поля не сильно засніженіцих птахів там можна побачити сотнями", – розповів Василь Ільчук.

   Останні чотири роки чисельність горобців на Рівненщині не підраховували, проте є статистика за минулі роки. Як повідомив член Західноукраїнського орнітологічного товариства Владислав Гедзюк, який проводив підрахунки з 2017 по 2019 рік в адміністративних межах Рівного, в той період горобців хатніх було 1000-1200 пар, а польовихспочатку близько 800 пар, потім їх чисельність збільшилася до 1200-1300 пар.

   Зими бувають в Україні різні ,як теплі так і прохолодні і щоб нашим пташкам, горобчикам легко було пережити холодну пору, морози ми можемо їм допомагати - підгодовувати!

 

Висновок

 

   Горобець хатній став птахом-символом 2024 року, номінанта серед орнітологічного світу щороку визначає Українське товариство охорони птахів з 1994 року. 

   Я думаю, що наша пташка заслуговує на це, бо вона є одна з най приближених до людей. Горобецьмаленька та тендітна пташечка, що живе у кожному кутку України і за межами її. Ці птахи завжди поряд з нами.    Вони справжні сусіди людей. Хіба бувають люди, які ніколи не зустрічали горобців? Ці маленькі крилаті пташки досить умілі пророки. Завдяки спостереженням за їх поведінкою предки змогли передати майбутнім поколінням багато прикмет, повязаних з погодними умовами. Є також передбачення, що стосуються сімейних відносин, найближчого майбутнього. При спостережені за горобцями, які  купаються в калюжі або пилу, можна підготуватися до змін температурного режиму, завчасно змінити плани.

  Але сучасній людині ніколи робити аналіз того, що відбувається навколо. Та й методи захисту від сильних вітрів або зливових дощів вже давно придумали сучасні. Ми вже досить давно зрозуміли ,що кожен у цьому житті виконує свою функцію, так ось і наш горобчик має свою важливу роль на цій планеті а точніше в екосистемі.

   Тому будемо і надалі спостерігати за нашими маленькими друзями і допомагати їм за необхідністю!

 

 

 

Література та интернет джерела

  1. Горобець хатній (Passer domesticus) :: Пернаті друзі, птахи України, орнітологія :: (pernatidruzi.org.ua)
  2. Джерело: https://dovidka.biz.ua/gorobtsepodibni-znachennya-ta-tsikavi-fakti
  3. Реферат на тему "Птах року 2021"
  4. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України. − К., 2002. − 416 с.
  5. Самчук М. Д. Морфо-екологічні особливості і деякі питання практичного значення представників родини ткачикових фауни України: Дис. … канд. біол. наук. — КиївІнститут зоології АН УРСР, 1972.
  6. Горобець хатній (studfile.net)
  7. Цікаві факти про горобців про які мало хто знає | Новини на Gazeta.ua
  8. Горобець польовий | Світ тварин і рослин (zooclub.org.ua)
  9. розмноження горобця хатнього - Поиск (bing.com)

10.Прикмета: горобці купаються в калюжі, в пилу, піскудо чого цеВсезнайкоКорисні поради (vseznayko.com)

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іщенко Олег
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
11 вересня
Переглядів
368
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку