Презентація "Причини порушення прохідності дихальних шляхів"

Про матеріал
Презентація до параграфа №12 "Причини порушення прохідності дихальних шляхів". 10 клас. "Захист України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини порушення прохідності дихальних шляхів

Номер слайду 2

Рис.1 Схема дихальних шляхів Якщо з різних причин виникає часткове/цілковите порушення прохідності ДШ*, то організм не отримує достатньої кількості кисню. Кисневе голодування головного мозку призводить до непритомності, а серця — до зупинки серцевої діяльності. За повної непрохідності ДШ виникає загроза для життя. Цей стан називають задухою, або асфіксією. Якщо не відновити дихання, то через 1—1,5 хв зупиниться серцебиття, а за 3-5 хв настає смерть. ДШ*-дихальні шляхи

Номер слайду 3

Причини непрохідності дихальних шляхів 1. Западання кореня язика в разі непритомності в положенні на спині. 2. Потрапляння у ДШ сторонніх предметів, блювотних мас або крові. 3. Набряк слизової оболонки та надлишкова секреція слизу верхніх ДШ у разі травм та запалення. 4. Набряк слизової оболонки гортані під час алергічної реакції; 5. Спазм бронхів і голосових складок під час деяких захворювань і отруєннь.

Номер слайду 4

Рис.2 Предмети, які можуть спричинити непрохідність ДШ Найчастіше непрохідність дихальних шляхів виникає внаслідок потрапляння сторонніх предметів. Наприклад їжі, невеликих іграшок або рідких субстанцій. Серед твердих предметів виявляють зерна фруктів, овочів,м’ясні та риб’ячі кістки, намистинки, монетки, шпильки тощо (рис.2)

Номер слайду 5

У цей час голосові складки змикаються, перекриваючи просвіт гортані. Стороннє тіло з потоком повітря вдаряється об нижню поверхню голосових складок, падає вниз, подразнює слизову оболонку і знову спричиняє кашель, під час якого голосові складки знову змикаються, перешкоджаючи виходу стороннього предмета. Хоча більшість сторонніх тіл у гортані й трахеї рухомі, вони зазвичай не відкашлюються. І ось чому: коли предмети при вдиху проскакують між голосовими складками, виникає подразнення слизової оболонки гортані та напад кашлю. Якщо цей предмет вклинився між голосовими складками (або в гортань потрапило велике стороннє тіло), виникає повна непрохідність дихальних шляхів, яка послідовно призводить до зупинки дихання, згодом — серцебиття і смерті. Рис.3 Положення голосових складок

Номер слайду 6

Найчастіше стороннє тіло потрапляє в дихальні шляхи у таких випадках: • спроба проковтнути великі шматки їжі без старанного пережовування або вживання їжі похапцем; • одночасне вживання їжі й жвава розмова, кашель, несподіване падіння та різкі вияви емоцій (сміх, плач, переляк тощо), які супроводжує глибокий вдих; • надмірне вживання спиртних напоїв, адже алкоголь притупляє блювотний рефлекс, тому ризик удавитися під час їжі значно збільшується; • за наявності зубних протезів, які заважають відчувати, чи достатньо пережована їжа; • ходіння, гра або біг, коли в роті є їжа або сторонній предмет.

Номер слайду 7

Правила безпечного харчування: • Їжте не поспішаючи. • Намагайтеся не розмовляти і не сміятися, поки їжа в роті. • Не поєднуйте з прийманням їжі іншу діяльність. • Дотримуйте порад народної мудрості: «Під час їжі я глухий і німий». • Не будьте байдужими: звертайте увагу на те, щоб їжа ваших молодших братиків і сестричок та їхніх друзів була без кісточок. Не пригощайте дітей насінням!

Номер слайду 8

Рис.4 . Травма шиї призводить до запалення гортані Рис.5 . Швидкий розвиток непрохідності ДШ у дітей унаслідок запалення гортані У разі травми та запалення гортані (рис.4) непрохідність може виникати внаслідок набряку слизової оболонки та надлишкового утворення слизу. Термічні й хімічні опіки викликають набряк гортані і закриття просвіту ДШ. Особливо небезпечні наслідки запалення гортані, оскільки непрохідність ДШ розвивається дуже швидко і виражена сильніше, від кількох годин до кількох хвилин (рис.5). Ось чому будь-які, навіть незначні вияви непрохідності мають спонукати негайно звернутися до лікаря.

Номер слайду 9

Рис.6 Алергічний набряк гортані може супроводжувати набряк губ Алергічний набряк гортані може супроводжуватися набряком язика, губ, обличчя (рис.6). Він виникає у відповідь на дію певних речовин, які називають алергенами. До них належать: • харчові продукти; • лікарські речовини; • токсини, які потрапляють в організм при укусах комах; • хімічні речовини, які використовують у побуті.

Номер слайду 10

Рис.7 Напад бронхіальної астми Спазм голосових складок (ларингоспазм) виникає через ларингіт, який характеризується появою кашлю, подібного до гавкання, та осиплістю голосу. Бронхоспазм виникає під час нападів бронхіальної астми (рис.7), алергічного бронхіту, потрапляння певних отруйних речовин через дихальні шляхи.

Номер слайду 11

Використання фотоматеріалів Усі зображення, фотографії, малюнки, взяті із відкритих інтернет-джерел і використані для ілюстрації тексту навчального матеріалу (без комерційної мети).

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
1296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку