Презентація "Приготування вінігрету"

Про матеріал

Історикам важко точно вказати країну походження вінегрету, але є припущення, що батьківщиною цього овочевого салату може бути Німеччина або Скандинавія. Точніше ніхто не береться сказати, але вірогідно відомо, що вже у 1845 році в Англійській кухонній книзі був рецепт шведського салату з оселедцем. Він до болю нагадує сучасний рецепт вінегрету, навіть, скоріше, оселедець під шубою. У його складі були відварені овочі - картопля і буряк, овочі, терте яблуко, яєчний білок, і, звичайно ж, оселедець. А заправкою служив мікс з олій, розтертого жовтка, сметани і оцту. Як бачимо, жодних квашених огірків чи капусти. Саме таким був оригінальний вінегрет. Що ж дало таку назву цьому салату? Звісно ж, заправка. В Україні цей салат також прижився, правда, без оселедця. Аби страва з буряків, картоплі, моркви та цибулі була поживнішою - українці почали додавати до неї квашені продукти, яких завжди було достатньо, та квасолю. Слід зазначити, що українцям взагалі не були притаманні салати, тому мало хто називав страву саме так. З часом ця страва стала у пригоді українцям, особливо під час посту. Також вінегрет став однією із головних страв не тільки новорічного, а й різдвяного посту.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку: Приготування вінегрету Мета уроку: - навчальна: закріпити та удосконалити в учнів знання, уміння і навички приготування вінегрету; залучати учнів до сучасного виконання страви; - розвиваюча: розвивати творче та критичне мислення при вирішенні виробничих ситуацій і самостійність в роботі; - виховна: виховувати естетичний смак, доброзичливість і вимогливість, культуру спілкування

Номер слайду 3

Вінегрет - це популярне овочеве блюдо, яке має дуже давне коріння. У багатьох європейських країнах вінегрет іменують вітамінним салатом. Це смачне і апетитне блюдо корисне для здоров’я.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Овочі – життєво необхідні продукти харчування, основне джерело вітаміну С, каротину, мінеральних речовин, кальцію, натрію, фосфору, заліза. Овочі багаті на вуглеводи у вигляді цукру, крохмалю, клітковини.

Номер слайду 7

Овочі для приготування Вінігрету Буряк Картопля Морква Цибуля Огірок

Номер слайду 8

Складіть вірну послідовність операцій: А). Промивання Б). Обчищання В). Сортування Г). Калібрування Д). Нарізання Е). Миття    

Номер слайду 9

1-В 2-Г 3-Е 4-А 5-Б 6-Д

Номер слайду 10

Літературна «абракадабра "   б у о р о я р к і г к б у л я ц и к в а м о р п у а к к а с р т о и т я л п н а

Номер слайду 11

ВІДПОВІДЬ буряк огірок морква цибуля картопля

Номер слайду 12

Технологія приготування овочевого вінегрету  

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вінегрет овочевий сировина брутто нетто картопля 300 289 буряк 200 191 морква 170 126 Огірок маринований 200 188 Цибуля ріпчаста 190 179 майонез 150 150 Цибуля зелена 188 188 олія 100 100 спеції 2 2 Вихід 1000 Технологія приготування Всі овочі нарізаємо великими кубиками (квадратний переріз 2х2см). Викладаємо у вигляді кубика, прикрашаємо. Вимоги до якості Овочі мають форму нарізування відповідно до виду вінегрету,форма нарізування зберігається . Колір властивий продуктам який є в салаті. Консистенція варених овочів м’яка.

Номер слайду 15

Показ прийомів прикрашання салату з інгредієнтів, з яких готується салат.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Правила з ТБ яких треба дотримуватись при варінні   1. Перед початком роботи перевірити наявність гумових килимів біля електричних плит. 2. Обережно класти вироби в каструлю, щоб не отримати опіки. 3. Не допускати розбризкування окропу. 4. Обережно перемішувати вироби під час варіння щоб не отримати опіки. 5. При попаданні води на підлогу негайно витерти перевірити цілісність поверхні плити. 6. У разі виникнення неполадок обладнання доповісти майстру. 7. Обережно пересувати каструлю з окропом по поверхні плити. 8. Плиту вмикати та вимикати за допомогою кнопки „пуск", „стоп".  

Номер слайду 18

Техніка безпеки, гігієна та санітарія Перед початком роботи руки вимити з милом і ополоснути 0,2 % розчином хлорного вапна. У процесі роботи стежити за чистотою рук. Робочі столи, посуд перед початком роботи вимити гарячою водою. Дошки для нарізання продуктів використовувати за призначенням. Первинну обробку продуктів здійснювати на окремих столах. Посуд повинен відповідати стандарту, вимогам санітарії. Не пересувати наповнені каструлі по поверхні плити. Не переливати на плиті рідину з однієї каструлі в іншу і не допускати попадання рідини на плиту. Відкривати кришку каструлі рухом на себе. Гарячі каструлі, сковорідки знімати з плити рушничком. Кухарські ножі повинні мати добре закріплені ручки, гостре лезо. Не використовуйте ножі для перемішування продуктів. Не допускати протікання рідини, жиру на підлогу, якщо це сталося, то підлогу негайно вимити. Після роботи вимити кухонний та столовий посуд, інструменти згідно санітарних правил. Робочі столи вимити з використанням мийних засобів, а потім продезінфікувати 0,2 % розчином хлору.

Номер слайду 19

Критерії самоконтролю

Номер слайду 20

Домашнє завдання 6.Прибирання робочого місця та лабораторії

ppt
Пов’язані теми
Презентації
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку