Презентація " Природні парки Буковини"

Про матеріал
Ця презентація містить інформаційний матеріал про природні парки Буковини. Можна використовувати у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні парки Буковини Підготовила зав. бібліотекою Боянського ліцею № 1 Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

"Якби бог вирішив провести відпустку на землі, то вибрав би Буковину"І в цьому немає нічого дивного – унікальною красою нашого краю з його найбільшим природним багатством – лісами, що становлять майже 30% території області (260 тисяч га), не захоплювався тільки той, хто ніколи тут не був.

Номер слайду 3

Національні природні парки Буковини В різні часи було створено національні природні парки "Вижницький", "Черемоський" та "Хотинський". Створення цих об'єктів необхідне для збереження цінних видів рослинного і тваринного світу, унікальних ландшафтів, геологічних, гідрологічних об'єктів тощо. То якими сьогодні є національні природні парки Буковини – три кити, які визначають природну унікальність нашого краю?

Номер слайду 4

Національний природний парк "Вижницький"Гордість Буковини – природний парк на Вижниччині. В серпні 1995 року, згідно з Указом президента України, був створений національний природний парк "Вижницький" площею 7013, 4 га, який у 2007 році розширився до 11238 гектарів.

Номер слайду 5

Парк створений для збереження, відтворення і раціонального використання природних ландшафтів буковинських Карпат з унікальними історико-культурними комплексами. І хоча за площею це найменший з національних природних парків українських Карпат, він упорядкував ряд заповідних територій, що представляють усі висотно-поясні структури гірської країни.

Номер слайду 6

Національний природний парк "Вижницький"Ліси займають понад 80% території Вижницького національного парку. Переважають смереково-букові і букові ліси. Тут ще зустрічаються окремі ділянки пралісів, де дерева бука і ялиці досягають висоти 40 м. Полонини займають порівняно невеликі площі на схилах і гребенях.

Номер слайду 7

Національний природний парк "Вижницький"На території національного парку виявлено 653 види судинних рослин (з них 31 вид занесено до Червоної книги України). Найбільшу цінність становить надбородник безлистий – одна з найрідкісніших орхідей флори України. Нині в Карпатах відомі лише два місцезнаходження цієї рідкісної орхідеї і обидва – на території парку "Вижницький".

Номер слайду 8

Національний природний парк "Вижницький"У лісах національного парку росте також чимало реліктових видів, зокрема папороті із роду багаторядників. Вижницький парк – це єдине місце в українських Карпатах, де ростуть усі три види цього роду: папороть шипувата, списоподібна та Брауна. Папороть шипувата

Номер слайду 9

Національний природний парк "Вижницький"Папороть Брауна. Папороть списоподібна

Номер слайду 10

Національний природний парк "Вижницький"На території парку є безліч рідкісних джерел мінеральних вод. Ще давні слов'яни виварювали і продавали харчову сіль з розсолу джерел "Черешенька" і "Вижниця ". Водою з унікального джерела "Галявини" (в Європі таких всього три) лікували захворювання органів травлення і гемофілію. Територія Вижницького парку здавна і традиційно була центром буковинського туризму. Через нього проходили популярні туристичні маршрути. Нині тут відновлено тропи маршрутів активного пішохідного туризму, прокладаються екологічні пізнавальні стежки, розвивається зелений туризм.

Номер слайду 11

Національний природний парк "Черемоський"

Номер слайду 12

Національний природний парк "Черемоський"Національний природний парк "Черемоський" на території Путильського району створений у грудні 2009 року. Парк охоплює територію Чивчино-Мармароського масиву — хребтів Чорний діл та Жупани.  Загальна його площа становить 7117,5 гектара. У цьому парку встановлено особливий режим охорони, відтворення та використання. Черемоський парк – це потужний осередок збереження лісових масивів, де ростуть ялина, ялиця, бук. Ліси займають більше 63% території району, який посідає перше місце в області за їх кількістю. Ялини, які ростуть на цій території, сягають 50-метрової висоти і доживають до 300-400 років.

Номер слайду 13

Національний природний парк "Черемоський"

Номер слайду 14

Національний природний парк "Черемоський"Путильщина – унікальна місцина, де налічується найбільша кількість червонокнижних рослин, які можуть принести світові несподівані відкриття. Наприклад, у горах Чорного Долу та Джоґулі росте рослина "чорнянка Карпатська", якої немає ніде в світі і якої тут нараховується усього-на-всього 180 особин. Вивчати її приїздили ботаніки з Угорщини, Польщі, Фінляндії. Вона стала справжньою рекламною візиткою "Черемоського", що відкриває перед ним такий вид туризму, як науковий.

Номер слайду 15

Національний природний парк "Черемоський"Загалом на території національного парку зростають 49 видів судинних рослин, занесені до Червоної книги України, зокрема соссюрея різноколірна, скереда Жакена, тирлич мішкоподібний, які відомі тільки на території НПП "Черемоський". П'ять видів рослин занесені до Європейського червоного списку, це — медунка Філярського, тонконіг Ремана, первоцвіт полонинський, смілка сумнівна та елізанта Завадського, яка також включена до Червоної книги МСОП. Соссюрея різноколірна. Скереда Жакена. Тирлич мішкоподібний

Номер слайду 16

Національний природний парк "Черемоський"

Номер слайду 17

Національний природний парк "Черемоський

Номер слайду 18

Національний природний парк "Черемоський"Територія парку привертає увагу відвідувачів не лише природою, а й пам'ятками історії та архітектури, народними промислами (гончарство), місцями життя і діяльності видатних осіб. На території парку починає активно розвиватися зелений туризм. Кляуза кронпринца Рудольфа (Шлюз імені кронпринца Рудольф)

Номер слайду 19

ПАМІР закинута радіолокаційна станція на горі Томнатик

Номер слайду 20

Смереки на садибі Лук'яна Кобилиці

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Хотинський національний природний парк Хотинський національний природний парк лежить на правому березі Дністра в Чернівецькій області. Створений у 2010 році для збереження природних та історично-культурних об’єктів у басейні Дністра.

Номер слайду 23

Хотинський національний природний парк. Майже вся територія, яка ввійшла до складу національного парку, – це крутий берег Дністра з каньйоном та урвищами, подекуди вкритий лісами. Місцевість багата на малі печери й незвичайні карстові утворення. Неподалік села Гринячка розташований найвищий (30 м) у Чернівецькій області водоспад.

Номер слайду 24

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 25

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 26

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 27

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 28

Хотинський національний природний парк. Одним із найпопулярніших туристичних об’єктів на території національного парку є Хотинська фортеця, що входить до списку 7 архітектурних чудес України. Тут щороку відбуваються культурні та історичні заходи, знімається кіно тощо.

Номер слайду 29

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 30

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 31

Хотинський національний природний парк. Завдяки теплому та зволоженому водами Дністра мікроклімату тут досить різноманітна флора й фауна. Трапляється чимало червонокнижних видів. Одним з них є кіт лісовий – красива й дуже обережна тварина.

Номер слайду 32

Хотинський національний природний парк

Номер слайду 33

Хотинський національний природний парк. Хотинський національний природний парк – незвичайне місце з казковими краєвидами. Природа краю гармонійно поєднала круті гори та річку, ліс і степ, а люди залишили тут унікальну історично-культурну спадщину.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

pptx
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
1558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку