Презентація «Прислів'я та приказки-джерело народної мудрості»

Про матеріал

Поглибити знання про малі жанри фольклору; навчити використовувати крилаті вислови у власному мовленні; вивчити особливості прислів'їв та приказок; формувати вміння працювати над складанням крилатих висловів та загадок; розвивати творчі здібності, логічне мислення, пам'ять, увагу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прислів’я і приказки – джерело народної мудрості Автор: учитель української мови та літератури Боярської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Києво – Святошинського району Морська Тетяна Володимирівна  

Номер слайду 2

Прислів’я - Це короткий влучний вислів, що втілює в собі узагальнення, оцінку подій. - Це завершена думка, речення, що містить висновки.

Номер слайду 3

Приказка Це стислий короткий вислів, близький до прислів’я, однак без повчального значення, іноді укорочене прислів’я. Непоширений образний вислів, що не виражає завершеної думки, а на висновок тільки натякається.

Номер слайду 4

Порівняйте Голод не тітка. Голод не тітка, пиріжка не принесе. Чудеса в решеті. Чудеса: в решеті дірок багато , а вилізти нікуди. Часом з квасом. Часом з квасом, порою з водою.

Номер слайду 5

Робота з підручником с.145

Номер слайду 6

Завдання: З’єднай початок прислів’я із кінцем Не одяг красить людину, Чесному всюди честь, Кінь на чотирьох, Хто знання має, Хто влітку спеки боїться, той взимку не має чим грітися. та й то спотикається. хоч і під лавкою. а добрі справи. той і мур зламає.

Номер слайду 7

Тематика прислів’їв та приказок Природа Хліборобський календар Наука, розум, праця Любов до Батьківщини Дружба Щастя

Номер слайду 8

Прислів’я про рослини “Ой рясна, красна в лузі калина, а ще найкраща в батька дитина”, “Без верби й калини нема України”. “Де верба, там і вода, де вода там і верба”. “Будь високий, як верба, а багатий, як земля”.

Номер слайду 9

Прислів’я про рослини “Хто полю годить, тому жито родить”. “Грім гримить — хліб добре родить”. “Синьоока чарівниця часто в полі в нас вертиться. Де вінки вона спліта, там пшениці рідкі й жита”.

Номер слайду 10

Прислів’я про дружбу У товаристві лад – усяк тому рад. Яку дружбу заведеш, таке життя поведеш. Людина без друзів, що дерево без коріння.

Номер слайду 11

Прислів’я про навчання “Вік живи, вік учись”. “Чого навчишся, того за плечима не носить”. “Не кажи – не вмію, а кажи – навчусь”.

Номер слайду 12

Робота з підручником с.146

Номер слайду 13

Особливості Прислів’я та приказки Пряме та переносне значення “Повний колос до землі гнеться, а поріжній угору пнеться ”, “В своїй хаті - своя правда” Протиставлення “Вогонь палить, а вода студить”, “Чорна корова, а біле молоко дає” Порівняння “Будь високий, як верба, а багатий, як земля”, “Дівчина, мов у лузі калина” Узагальнення “Які батьки, такі й діти”. “Де дрова рубають, там тріски летять”

Номер слайду 14

Завдання Підберіть заголовки ( прислів’я та приказки) до поданих оповідей.

Номер слайду 15

Собака та її тінь Собака біг по кладці через річку, тримаючи в зубах м’ясо. Побачив своє відображення у воді, й здалося йому, що там інший собака м’ясо несе, - кинув він своє і шубовснув у воду відбирати чуже. Чужого м’яса зовсім не виявилося, а своє хвилею віднесло далеко по річці. Так собака залишився ні з чим.

Номер слайду 16

Прислів’я: Не бігай з одним ротом на два обіди. Усякий ласий на чужі ковбаси. Не женися за двома зайцями, й одного не піймаєш.

Номер слайду 17

Мавпа та горох Мавпа несла дві жмені гороху. Упала одна горошина, мавпа хотіла підняти, а розсипала двадцять. Кинулася збирати і розсипала все. Розсердившись, розкидала весь горох і побігла далі.

Номер слайду 18

Прислів’я: Вдача гаряча, а розум миші з’їли. Застав дурного Богу молитися, то він лоба поб’є. Не мудруй багато, а працюй завзято.

Номер слайду 19

Відгадайте і перетворіть загадки на прислів'я та приказки – і навпаки. Загадка: Що людей годує? Відгадка: Праця Приказка: Праця людей годує.

Номер слайду 20

Загадка: Що у світі наймиліше? Відгадка: Прислів’я: Загадка: Що у світі найшвидше? Відгадка: Прислів’я:

Номер слайду 21

Прислів’я: Правда у вогні не горить, у воді не тоне. Загадка: Відгадка: Приказка: Сором пече без вогню. Загадка: Відгадка:

Номер слайду 22

Забудеш рідний край — твоє всохне коріння. ( П. Тичина ) «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть» ( М. Кропивницький) «Кров людська не водиця» (М. Стельмах) «Козацькому роду нема переводу» (О. Ільченко)

Номер слайду 23

Проблемне питання: Що я дізнався на уроці?

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Письмово дібрати прислів’я з переносним значенням, усно пояснити їх пряме та переносне значення. Вивчити напам’ять 10 прислів’їв та приказок.

ppt
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку