Презентація "Пристосування тварин для життя у воді"

Про матеріал
Матеріал може стати в нагоді вчителям біології та учням 7 класу при вивчені теми "середовища існування тварин"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пристосування тварин до життя у воді

Номер слайду 2

Водне середовище в середньому в 800 разів щільніше за повітря, містить менше кисню, вміщує значну частку солей і органічних речовин, має відносно сталу температуру і тиск, що збільшується з глибиною. Умови життя у водному середовищі дуже відрізняються від умов життя в інших середовищах. Проте життя тут вирує також.

Номер слайду 3

Водне середовище має свої певні властивості і тому організми-гідробіонти мають різноманітні специфічні пристосування до життя у воді. Водне середовище менш мінливе, має відносно постійні показники.

Номер слайду 4

До основних властивостей водного середовища належать такі: · тиск, що збільшується з глибиною; · велика густина води; · температура; · низький вміст кисню (менше, ніж у повітрі, в 21 раз); · різна освітленість (значне поглинання сонячних променів); · течія води; · вміст солей (при їх більшій концентрації збільшується густина).

Номер слайду 5

Планктонні організми мають чимало адаптацій, які підвищують їхню плавучість і не дають осідати на дно:

Номер слайду 6

Тварин, які здатні до швидкого плавання і долання сили течій, об'єднують в екологічну групу - нектон. Це риби, кальмари, дельфіни.

Номер слайду 7

Обтічна форма тіла зустрічається у представників різних груп організмів, як у первинноводних, так і у вторинноводних тварин - кісткових і хрящових риб, дельфінів. Така форма тіла призводить до зниження лобового опору, що призводить до зниження енерговитрат на плавання.

Номер слайду 8

Існують організми, які ведуть прикріплений спосіб життя, наприклад асцидії. Їх тіло має вигляд мішка, оточеного щупальцями.

Номер слайду 9

У водних мешканців органами дихання є зябра, які можуть бути вивернутими назовні. Зябра представляють із себе здебільшого розгалужені найтонші дихальні поверхні, пронизані густою сіткою кровоносних капілярних судин (у личинок земноводних). Найбільш ефективно відбувається вилучення кисню з води зябрами риб

Номер слайду 10

Серед водних мешканців багато видів, здатних переносити широкі коливання вмісту кисню у воді. Нестача кисню у воді призводить до катастрофічних явищ - заморів.

Номер слайду 11

У водному середовищі живе близько 150 000 видів тварин, що становить відповідно всього 7% від загального числа видів Землі. На підставі цього можна зробити висновок про те, що на суші еволюція йшла набагато інтенсивніше, ніж у воді.

ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
17 березня 2021
Переглядів
4532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку