Розділ 2 .Процеси життєдіяльності тварин.

Про матеріал
Розділ 2.Процеси життєдіяльності тварин. Тема уроку: Живлення і травлення .Особливості обміну речовин гетеротрофного організму . Різноманітність травних систем. Громадянська відповідальність .
Перегляд файлу

 

 

 

 

Модульна контрольна робота №1

Вчителя біології

Звиженської ЗОШ I-II ступенів

Золочівського району

Рудак Галини Богданівни

Група №175    2021р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 2.Процеси життєдіяльності тварин.

Тема уроку: Живлення і травлення .Особливості обміну речовин гетеротрофного організму . Різноманітність травних систем.

 

Громадянська відповідальність .

Квасницький Олексій Володимирович

 

Квасницький Олексій Володимирович.jpg

Олексі́й Володи́мирович Квасни́цький (19001989)

Народився 24 лютого 1900 року в селі Лиса Гора на Миколаївщині.

1925 року закінчив Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут (нині Подільський державний аграрно-технічний університет).

У 19261930 рр. викладав фізіологію у Вінницькому сільськогосподарському технікумі.

У 19311941 рр. — науковий співробітник науково-дослідного інституту свинарства (м. Полтава).

З 1934 по 1971 роки очолював кафедру фізіології сільськогосподарських тварин Полтавського сільськогосподарського інституту.

З 1944 року завідувач лабораторії фізіології розмноження тварин Полтавського науково-дослідного інституту свинарства.

Займався питаннями фізіології сільськогосподарських тварин, зокрема проблемами травлення свиней, фізіологію їх розмноження і штучного запліднення, проблемами вегетативної гібридизації сільськогосподарських тварин.

В 1930-х роках в Полтавському науково-дослідному інституті свинарства на чолі з академіком О. В. Квасницьким здійснені фундаментальні дослідження з фізіології травлення у свиней, результати яких стали теоретичною основою для подальшої розробки оптимальних норм годівлі.

У 1950 році О. В. Квасницьким вперше у світі одержані хірургічним способом поросята-трансплантати, в 1977 році він став Лауреатом Державної премії України.

У 2000 р. його ім'я присвоєно Інституту свинарства ім. Академіка О. В. Квасницького (Постанова Кабінету Міністрів України від 13.07.2000 р. № 1116).[1]

Наукову діяльність академік завжди поєднував з великою громадською діяльністю: був членом Центральних рад Всесоюзного і Українського фізіологічного товариства, членом Ради Північно–східного наукового ценру АН УРСР, членом редколегії наукових журналів і Української сільськогосподарської енциклопедії, редактором багатьох наукових посібників. [2]

Екологічна безпека і сталий розвиток.

Як довго тварини можуть обходитися без їжі?

-Рекордсменом є індійський павук, який здатен прожити без їжі до 18

років;

- кліщі без їжі обходяться декілька років;

- жирафи без води живуть протягом 0,5 року.[3]

 

У процесі роботи долотоподібний дзьоб дятла безперервно стирається, але в той же час відростає на 0,1-0,3 мм в день.

Одного разу в шлунку глухаря знайшли 2800 дрібних камінців загальною масою 33 г.

Морська зірка може вивернути свій шлунок навиворіт.

Нападаючи на свою жертву, акули заплющують очі, щоби здобич їх не поранила.

Скорпіонам під силу голодувати без їжі цілий рік.

Стрічковий хробак за відсутності їжі з’їдає до 95 % свого тіла, а потім його відновлює.

Зате павуки дуже ненажерливі: щороку вони поїдають стільки комах, що це перевищує масу всіх людей на Землі. Чорна вдова, як відомо, і своїх женихів не щадить: може спожити в їжу до 20 штук на день.

У равлика є близько 25 000 зубів.

Мурахоїдам більше до вподоби харчуватися не мурахами, а термітами.[4]

 

     Процес травлення в птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі.

Для птахів зима важка пора. Вони страждають від холоду і голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається і під густе пір’ячко.                                                                     

     Зима лютує. Як птахам дістати з під льоду їжу: траву, зернятка. Адже добре відомо: хто ситий , тому холод не страшний. Тому ми повинні дбати про пернатих взимку,змайструймо їм годівничку. З великим задоволенням птахи поїдають пшеничні зерна, насіння кавуна, гарбуза. [5]

Комахи живуть всюди: у воді, у грунті, у траві й на деревах, будинках, на тілі тварин і людини. Без комах природа дуже б збідніла, адже вони запилюють квіти, є кормом для багатьох тварин. Проте комарі, мухи є переносниками тяжких хвороб; є багато комах — шкідників поля, саду, городу. Та все ж користь від комах значно більша, ніж шкода. 

Земноводні — корисні тварини. Часто вони живляться комахами – шкідниками.

Більшість плазунів  - хижаки. Це - корисні тварини: ящірки і змії, поїдаючи комах, мишей, слимаків, знищують багато шкідників.

Отруту змій використовують для виготовлення ліків.

Тварини запилюють рослини (бджола)

-Тварини знищують шкідників рослин (птахи) 

-Тварини-санітари, знищують трупи тварин (вовк)

-Тварини приносять велику користь людині: як джерело харчування (м'ясо, молоко, яйця); як джерело естетичної насолоди (метелики, співучі птахи, риб ки); джерело для наукових досліджень; джерело для народної медицини.

- З кожним роком тварин стає все менше і їх обов'язково треба охороняти.

На жаль, безліч видів тварин в світі знаходяться на межі життя і смерті.До Червоної книги занесені європейський тур ,кінь Тарпан, птах стерв'ятник (поїдав падаль, гніздився в Криму),ропуха очеретяна, кіт лісовий, вусач альпійський  і багато інших.   [6]

Здоровя та безпека

Не завжди живлення одних видів завдає шкоди іншим. Деякі дрібні риби, а також окремі види креветок живляться паразитами, яких вони збирають з інших тварин. Чистильники дбайливо знімають шкірних паразитів, колонії бактерій, омертвілі шматочки шкіри. Часто їхніми «клієнтами» бувають небезпечні хижаки,які лише покірливо підставляють свої боки і навіть роти для очищення.

Чимало ділянок коралових рифів, де добре ловиться риба, є місцями мешкання чистильників. Риби, що потребують очищення, припливають туди й чекають, доки чистильник не звільниться від збирання паразитів з інших риб. Зазвичай чистильники, щоб хижаки не сприйняли їх за здобич, відрізняються своєрідним забарвленням і способом плавання.[7]

 

 

 

Риби чистильники.

Результат пошуку зображень за запитом риби чистильникиРезультат пошуку зображень за запитом риби чистильники

 

 

Більшість видів павуків приносить користь, знищуючи комах - шкідників рослин. Але разом з тим отрута деяких із них небезпечна для здоров'я і життя людини, наприклад павуків-птахоїдів, а також тарантула та каракурта.

Тарантул поширений на півдні України і може проникати навіть на територію лісової зони, а каракурт - у Криму та степовій зоні. Укуси тарантула спричиняють різкий біль та набряки.

Укуси каракурта мають значно тяжчі наслідки: сильний біль у всьому тілі, психічне збудження, яке невдовзі змінюється непритомністю. Найефективнішим засобом лікування є введення протикаракуртової сироватки, після чого хворий через 3-4 дні одужує.

Іншим небезпечним паразитом людини є залозниця вугрова. Ці кліщі паразитують у сальних залозах або волосяних сумках. Можуть спричиняти появу вугрів (гнойових прищів) та випадіння волосся. Людина заражується як при безпосередньому контакті хворих та здорових людей або тварин, так і через різні речі.

Іксодові кліщі, зокрема собачий, тайговий, бичачий, живляться кров'ю людини та тварин.. Хеліцерами кліщ розрізає шкіру. За допомогою гачків прикріплюється до неї й висмоктує значну кількість крові, внаслідок чого його розміри (особливо самок) збільшуються в кілька разів. Через певний час, насмоктавшись крові, кліщ відпадає від хазяїна. Іксодові кліщі є переносниками збудників таких небезпечних захворювань, як кліщовий енцефаліт, піроплазмози собак та великої рогатої худоби тощо.

Для профілактики захворювань, збудників яких переносять іксодові кліщі, під час перебування у лісі, на луці треба захищати тіло від кліщів добре припасованим одягом, а після прогулянки необхідно оглянути тіло і зняти кліщів, які ще не присмокталися.

Якщо людина збирається відвідати місцевість, де є осередки кліщового енцефаліту, їй слід зробити профілактичні щеплення.[8]

 

 

Результат пошуку зображень за запитом кліщі іксодові види

 

Підприємливість і фінансова грамотність.

Для реалізації цієї наскрізної лінії працюємо з такими вправами :

1)Відомо, що кожна особина азіатської сарани з‘їдає за життя 300г. зеленого корму.

Скільки зеленої маси знищують 1 млн. штук азіатської сарани?

2)Пара боривітрів за один день піймала для своїх шести пташенят: 9 ховрахів, 5

полівок, 3 миші. Яку кількість гризунів знищать боривітри за час вигодовування

пташенят, який триває близько 1 місяця?[9] 

Доросла зозуля їсть за 1 годину 100 гусениць. Скільки вона може з'їсти за 3,4,2 години?

Протягом дня шпак з'їдає 140 г їжі. Скільки їжі йому потрібно на тиждень?

За 1 ніч пташеня козодоя їсть 44 нічних метелики, одного жука і 5 інших комах. Скільки всього комах з'їдає пташеня?

Щоб поїсти досхочу леву потрібно 20 кг м'яса, причому він їсть 1 раз у 2 дні. Скільки кілограм м'яса йому потрібно на 20 днів?[10]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література:

1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%96%D0%B9_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

2. http://elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/1621/1/Nzzui_2014_35_30.pdf

3. http://odinec.ucoz.net/DOSVID/pedagogichne_portfolio_odinec_173.pdf

4. https://naurok.com.ua/konspekti-usih-urokiv-do-navchalnogo-predmeta-biologiya-7-klas-73036.html

5.http://kivertsi.com.ua/justice-departmen/nagoduyte-ptahiv-vzimku

6.https://naurok.com.ua/proekt-tvarini-ukra-ni-143588.html

7.Шабанов Д. А. ЦІ 12 Біологія : підруч. для 7 кл. загальноосв. навч. закл. / Д. А. Шабанов, М. О. Кравченко. — К .: Грамота, 2015. — 272 с.: іл. ІБВК 978-966-349-548-4

8. https://osvita.ua/vnz/reports/biolog/27510/

9.http://eprints.zu.edu.ua/27356/1/%D0%9C%D1%96%D1%85%D0%B5%D1%94%D0%B2%D0%B0%20%D0%93%D0%B5%D0%BB%D1%8F%20%2B.pdf

10. https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/2291

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
18 березня 2021
Переглядів
552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку