Презентація "Призначення та будова рейсмуса"

Про матеріал
Презентація до уроку в 7 класі за темою "Призначення та будова рейсмуса", "Трудове навчання (для хлопців) 7 клас" Терещук Б. М., Дятленко С. М., Гащак В. М., Лещук Р. М.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Призначення та будова рейсмуса

Номер слайду 2

Пригадай... Що називають креслеником? Ескізом?Які вади деревини ти знаєш?

Номер слайду 3

До початку розмічання розміри на ескізі (кресленику) звіряють із розмірами заготовок. Процес нанесення розмірів починають із визначення базових поверхонь (сторін). Для цього на заготовці обирають найдоцільніше місце (без ушкоджень і нерівностей) - дві суміжні сторони, розміщені під кутом 90° одна відносно одної. Їх називають базовими.

Номер слайду 4

Необхідно стежити, щоб розмічальний інструмент збігався з крайками базових сторін (рис. а). Важливо, щоб прямий кут був не лише між базовими сторонами. Між площиною, з якої дивляться, та тією, в якій знаходиться розмітка - також має бути прямий кут (рис. б). Базові сторони обов’язково слід простругати. Процес підготовки базових сторін називають струганням за розмірами і виконують за допомогою кутника або рейсмуса. Від базових сторін відкладають усі інші розміри. Колодку кутника притискають до базової сторони, а олівець трохи нахиляють у бік напряму його руху.

Номер слайду 5

Розмічання рейсмусом виконують, коли на заготовці потрібно паралельними лініями позначити шар матеріалу, який необхідно простругати.

Номер слайду 6

Будова рейсмуса: 1 - колодка; 2 - бруски; 3 - шпильки; 4 - затискні гвинти (або клин)

Номер слайду 7

Рейки рейсмуса з голками виставляють від колодки на потрібний розмір (за допомогою лінійки) і фіксують гвинтами чи клином

Номер слайду 8

Колодку рейсмуса щільно притискають до базової крайки і переміщують із певним нахилом, але без перекосів, уздовж площини заготовки, стежачи, щоб вістря голки врізалося у деревину.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
До підручника
Трудове навчання (для хлопців) 7 клас (Лебедєв Д.В., Гедзик А.М., Юрженко В.В.)
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку