Світлана Талан - сучасна українська письменниця

Про матеріал

Дана презентація розроблена як додатковий матеріал при вивченні теми з української літератури "Сучасні письменники України"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Талан Світлана Олегівна – золота письменниця України Підготувала Коркош С. М.

Номер слайду 2

«Життя така непередбачувана річ. Іноді таке з нами може утнути... Утім, час розставляє все по своїх місцях і відкривається істина.» Світлана Талан

Номер слайду 3

Світлана Олегівна Талан (народилася 7 березня 1960 в селі Слоут Глухівського району на Сумщині) — українська письменниця, авторка романів в жанрі «реальних історій». У 1975 році закінчила восьмирічну школу в селі Перемога Глухівського району Сумської області. Продовжила навчання у Баницькій середній школі. У 1983 році закінчила Глухівський педагогічний інститут. Народилася в родині сільських вчителів. З п’ятнадцяти років почала працювати позаштатним кореспондентом районної газети. Згодом працювала вихователем у дитсадку, пізніше — учителем початкових класів. У 1989 році перебралася жити до східної України й відтоді живе у Сєвєродонецьку, Луганської області. У шлюбі, одружена з 26 вересня 2006 року.

Номер слайду 4

Творчість письменниціСвітлана Талан пише романи у жанрі «реальні історії», які їй підказує саме життя. Усі твори на гостросоціальну тематику, незмінним залишається одне: головна героїня її книжок — жінка-українка, сильна духом, зворушлива, ніжна, чуттєва, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою кохання: до чоловіка, до дітей, до батьківщини.

Номер слайду 5

Бібліографія«Коли ти поруч», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», м. Харків, 2012 р. «Не вурдалаки», видавництво «Клуб сімейного Дозвілля», м. Харків, 2013 р. «Мої любі зрадники», видавництво «Навчальна книга Богдан», м. Тернопіль, 2013 р.«Без прошлого», видавництво «Альтаспера», Канада, 2013 р.«Сентябрьская весна», видавництво «Альтаспера», Канада, 2014 р.«Гадкий утенок», видавництво «Альтаспера», Канада, 2014 р.«Помилка», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 204 р. «Розколоте небо», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2014 р.«Оголений нерв», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015 р.«Повернутися дощем», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016 р.«Купеля», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016 р.«Замкнене коло», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля» 2017 р.«Раздели мою печаль», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017 р.«Надеюсь и люблю», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018 р.«Мы всегда были вместе», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018.«Матусин оберіг», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018 р.«Согретые солнцем», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.«Букет улюблених квітів», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.«Я захищу тебе», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.«Когда прошлое впереди», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.«Де живе свобода», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020.«Ангелы живут вечно», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020.«З любов'ю до життя», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020 (зб. оповідань та нарисів).«Просто гра», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020.«Сафарі на щастя», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021.

Номер слайду 6

У незалежному опитуванні та голосуванні романи письменниці «Коли ти поруч», «Розколоте небо» та «Оголений нерв» увійшли до тридцятки кращих творів останнього десятиліття. Роман «Оголений нерв» увійшов в десятку творів, написаних бездоганною українською мовою. Два романи авторки «Матусин оберіг» та «Букет улюблених квітів» знаходиться серед десяти кращих книг сучасності (2019). А за підсумками 2019 р. роман «Букет улюблених квітів» посів почесне місце серед бестселерів українською.

Номер слайду 7

Творчі доробки письменниці Твори письменниці увійшли до електронних збірників — дитячих: «Новорічна казка», «Подарунки від святого Миколая», «Різдвяна казка», «Бачити серцем», «Абетка професій», «Мами просять пам'ятати» (2019), «Мені тринадцятий минало» (2020) та збірники для дорослих «Відлуння любові». Ці книги беруть участь в благочинній акції: за їх допомоги письменники України збирають гроші для наших солдат, які зараз виборюють українську незалежність на сході України в зоні АТО. Спеціально для Всеукраїнського освітньо-культурного проекту «Рідний край у словах і барвах» Світланою Талан створені оповідання для дітей. За результатами роботи підготовано електронну та аудіокниги, які безкоштовно розповсюджено серед загальноосвітніх навчальних закладів та викладено для безкоштовного використання в мережі інтернет. Її твір увійшов до збірки дитячих творів для незрячих дітей «Бачити серцем» (2017 р.), за ним створена аудіокнига. Твори письменниці надруковані в газеті «Літературна Україна», білорусько-українському альманасі «Основа», Всеукраїнському літературно-мистецькому часописі «Бористен», Всеукраїнському журналі для дітей «Вечірня казка» та ін. Автор впродовж 2014—2017 років вела постійну рубрику в журналі «Бористен», де щомісяця висвітлювала сучасне життя Донбасу по обидва боки розмежування.

Номер слайду 8

Оповідання Світлани Талан увійшли у такі збірки:1. «Залізниці, потяги, вокзали», видавництво «Редакція», м. Київ, 2016 р.2. «Придивитись до життя», видавництво «Редакція», м. Київ, 2016 р.3. «Рудик», видавництво «Дін А ЛТД», м. Львів, 2015 р.4. «Вишиванка для сонечка» (для дітей дошкільного віку), 2018 р.5. «Новогодние истории», видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018 р.6. «Українська хвиля» (літературно-мистецьких альманах, 9-й випуск, укладач Товстуха П. В.), 2020 р.7. «Сучасна література рідного краю» (посібник для учнів 5-7 класів закладів загальної середньої освіти рекомендовано Міністерством освіти і науки України, вид. «Соняшник», 2020 р.).

Номер слайду 9

Громадська діяльність Світлана Талан займає активну громадянську позицію, проводить зустрічі з читачами у багатьох містах країни, зустрічається з учасниками АТО, молоддю та учнями, займається просвітницькою діяльністю. Світлана Талан займається волонтерською діяльністю. Зокрема, нею були анонсовані Всеукраїнські акції по збору книжок для бійців і започатковані бібліотечки у зоні ООС, також збирає і відвозить в зону ССО подарунки захисникам, проводить з ними зустрічі. Письменниця анонсувала збір книжок українською мовою, шкільного приладдя та передала дітям недільної школи «Янголятко» при Свято-Троїцькому соборі УПЦ КП у тимчасово окупованому м. Луганську. С. Талан в Інтернеті веде свій блог «Інформаційний супротив Світлани Талан». https://talannews.wordpress.com/author/svetlanatalan З вересня 2017 року С. Талан обрана відповідальним секретарем Національної спілки письменників України Луганської області. З липня 2019 р. — в. о. Голови ЛОО НСПУ, 4 листопада 2019 р. звільнена за власним бажанням. З 8 вересня 2019 року Талан С. О. була обрана до правління Сєвєродонецького міського об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка".

Номер слайду 10

Письменницею отримано велику кількість відзнак та нагород за творчу діяльність, деякі з них : Лауреат конкурсу в номінації «Романи» Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс та пісенної лірики «Коронація слова» за роман «Щастя тим, хто йде далі», 2 червня, 2011 р. Лауреат конкурсу в номінації «Романи» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» за роман «Не вурдалаки», 2012 р. Лауреат спеціальної відзнаки „Вибір видавців“ в номінації „Романи“ за роман „Розколоте небо“ на Міжнародному конкурсі „Коронація слова“, 2014 р. Лауреат премії ім. Олеся Гончара, як переможця конкурсу ім. О. Гончара на кращу публікацію у журналі „Бористен“ за 2014 рік „За вагомий внесок у розвиток сучасної вітчизняної літератури та високохудожні твори, спрямовані на духовне та патріотичне виховання української молоді“, 2014 р. Лауреат П'ятого літературного конкурсу ім. Володимира Дроцика у номінації „Прозова книга“ за книгу „Розколоте небо“, 2015 р. Відзнака Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2020» «Вибір читачів» за казки «Дива святого Миколая» і «Пригоди Фітрика».

Номер слайду 11

Вона написала роман "Коли ти поруч" і зразу стала відомою. За рік було продано рекордний наклад: 80 000 примірників. У студії ТРК РАІ спілкувались з українською письменницею Світланою Талан.

Номер слайду 12

Презентація книг письменниці«З кожною героїнею я проживаю її життя. Я залишаю їй частинку своєї душі, свого серця, але від цього не стаю біднішою, навпаки — багатію. І якщо та частинка доброти, щирості та любові, якими сповнені мої героїні, зроблять цей світ хоча б на крихту добрішим, я буду відчувати себе по-справжньому щасливою.»Світлана Талан

Номер слайду 13

Якось я отримала листа від дівчини, українки, яка наразі проживає у королівстві Данія, вона розповіла про свій шлях до мрії, і я одразу зрозуміла, що новій книжці бути!Світлана Талан Одним кохання дарує цілий світ. А іншим — біль нерозділених почуттів. Красунчик на все село Ростислав не звертав уваги на закохану по вуха Марусину. Він погрався з її почуттями, сказав: «Чекай на мене», — і повернуся з іншою, вродливою успішною моделлю. Мовляв, дивись, хто вона і хто ти. Принижена зрадою Марусина їде в Данію на заробітки, щоб стати успішною жінкою та повернути Ростислава. Зціпивши зуби, дівчина досягає неймовірного: стає моделлю та жаданою жінкою. Тепер уже Ростислав готовий покинути заради Марусини дружину. Але дівчина не хоче вертатися в минуле. За крок до омріяного щастя вона вдруге за життя опиниться на краю прірви. Та цього разу не для того, щоб впасти. А щоб злетіти.

Номер слайду 14

Де живе свобода. Книга 1 (208 с.)Кохання, що спалахнуло між Віталією та Родіоном було приречене. Вчителька та учень — що тепер люди скажуть? Але ані осуд близьких, ані зневага чужих не спинили почуттів. Та залишатися в цих лабетах було не сила. Закохані наважуються на божевілля — тікати до зони відчуження. Якнайдалі від людей, туди, де вони зможуть збудувати власний химерний рай, відмежований від світу. Але втеча не завжди означає свободу. Бо найстрашніша в’язниця, з якої не можливо втекти — у нас самих... Де живе свобода. Її полиновий присмак. Книга 2 (320 с.)Віталія й Родіон хотіли бути свободними від усього. Але забули, що свобода — це ще й відповідальність. Болючим було повернення до звичного світу. Вони вирішують на час розійтися, щоб осмислити те, що було, є і буде між ними. Родіон іде добровольцем до АТО. А Віталія вчиться просто жити. Може, матуся пригорне її до серця й дасть сили будувати долю? Але матір-прокурорша відмовляється від неї. Ба більше — з її подачі доньці не знайти роботи в рідному місті. Спасінням для Віталії стає праця в реабілітаційному центрі, де відновлюють поранених побратимів коханого. Вона нарешті розуміє: справжня свобода — це те, що в тебе неможливо забрати. Як і неможливо загасити кохання, що живе в її серці...

Номер слайду 15

Багато років тому Вероніка пообіцяла подрузі, яка помирала, що не залишить її новонароджених малюків, Тимура і Діану. Але обіцянки не виконала... Сплинули роки. Її єдиний син став наркоманом. Що це, кара за помилки минулого? Як урятувати сина? І чи можна спокутувати провину перед покинутими дітьми?

Номер слайду 16

Тамара любила лілії. Особливі, неповторні... Ці ніжні квіти нагадували їй про маму — гарну, тендітну та водночас сильну жінку... Мами не стало, коли Тамара була зовсім дитиною. Вона досі пам’ятає той жахливий день. Відтоді щороку на могилі матері з’являється кошик із чудовими ліліями. Тамара марно намагалася дізнатися, від кого він. Так само марно вона прагла дізнатися правду про батька... У річницю маминої загибелі Тамара зустрічає на кладовищі чоловіка, який називає себе знайомим матері. Жінка розуміє, що він знає більше, ніж говорить...

Номер слайду 17

Вихованці війни, вони мали за розкіш одяг і взуття, за щастя — відвідини кінотеатру на зекономлені на їжі копійки... Вони мріяли, закохувалися, одружувалися й не ділили дітей на своїх і чужих... Коли Марія та Роман побралися, вони були ще зовсім молоді, але душами вже починали сивіти: далося взнаки життя під час німецької окупації. Насильство, знущання, голод, смерть проносилися перед дівчачими і хлопчачими очима... У цій війні за людську гідність і право на спокійну старість...

Номер слайду 18

Кохання — дар, що звеличує та підносить до небес. Це почуття здатне штовхнути на божевільні вчинки, воно то солодке, як мед, то з полиновим присмаком. Чимось схоже на саме життя — багатогранне, безцінне та неповторне. Ці споконвічні чуття увиразнюють пульс кожного з нас.«Квіти кохання», «Життя багатогранне» та «Перехрестя епох» — три частини збірки, наче три кити нашого життя. У цій книжці є все: герої, котрі здаються близькими й таким схожими на нас самих; вчинки, що змінюють майбутнє цілих поколінь; кохання, яке здатне залікувати найглибші рани та повернути до життя.

Номер слайду 19

Надворі кінець 90-х. Ілля — простий автослюсар. Що він міг дати доньці заможного підприємця? Кохання? Звучить романтично, але без фінансового підґрунтя ця казка швидко скінчиться. Щоб розпочати свою справу, Ілля наважується попросити грошей у кримінального авторитета на прізвисько Латиш. Але «ділова угода» завершується кримінальними розборками. До гри несподівано долучається Марго, дружина Латиша. Вона рятує хлопця, тікаючи разом із ним. Шляху назад немає. Там лишилося все, чим жив Ілля: його кохана та їхня ненароджена дитина. Тепер він — утікач. Але Ілля не сам. Він відчуває, як без бою віддає своє серце Марго, закохуючись у цю небезпечно привабливу жінку. Ілля гадає, що Марго врятувала його. Але навіщо — знає лише вона...

Номер слайду 20

В одному українському містечку живе дівчинка Христина. Перед сном вона любить слухати оповідки бабуні Олени. Їхні герої — однолітки Христинки. Бабуся майже нічого не вигадує, бо багато з того, що трапляється із цими діточками, могло відбутися (а дещо й відбулося) насправді. А ще в дівчинки є мрія, про яку вона розкаже тільки святому Миколаю... А ти хочеш почути історії бабуні Олени? Попроси когось із дорослих почитати тобі цю книжку. Так-так, ти вже вмієш читати, але ж так приємно часом умоститися зручніше в ліжечку, накритися ковдрою і просто послухати цікаву оповідку...

Номер слайду 21

Можливо все. На неможливе потрібно більше часу. Світлана Талан

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку