Представлена презентація ознайомлює з шляхами формування активної життєвої позиції молодших школярів, розвитком пізнавальних інтересів, творчих здібностей учасників проекту;допомагає у вихованні громадянина, патріота, шанобливого ставлення до народних традицій, сприяє духовному розвитку особистості.
Паспорт проектної роботи. Керівник проекту: Скупневська Людмила Василівна, вчитель початкової освіти. Учасники проекту: учні 4-В класу. Соціальні партнери: батьки учнів, канал “ПЛЮСПЛЮС”Тип проекту: творчий, дослідницький. За кількістю учасників проекту: колективний. За тривалістю проведення: середньої тривалості·
Мета проекту:ознайомити та поглибити знання дітей про традиційні українські страви, виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, побуту українців; сприяти духовному розвитку особистості. формувати особисте ставлення до рідного краю: бажання, духовний порив утвердити гідність, велич, честь, славу, могутність;сприяти активізації пошуково-краєзнавчої роботи;розвивати пізнавальні інтереси, творчі здібності учасників проекту;розвивати життєві компетенції;виховувати громадянина, патріота, гуманіста.
Завдання проекту: розуміння власного коріння і культурної спадщини своєї нації;підготовка учнів до самостійного дорослого життя;забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, культури та історії рідного краю;виховання культурної особистості та створення умов для вільного формування нею власної світоглядної позиції;формування національної свідомості та людської гідності, любові до рідної землі, родини, свого народу, бажання працювати задля розквіту держави, готовності її захищати;прищеплення художньо-естетичної культури;виховувати духовно - розвинену особистість.
Календар проекту Вересень – перегляд мультфільмів із серії «Це – наше і це – твоє!» (http://plus-plus.tv/dyvys/programy/programs/ce-nashe-i-ce-tvoye-356861.html), ознайомлення дітей з історією, культурою та традиціями рідного краю, пошук матеріалів до проектної роботи разом з батьками. Жовтень – керівник проекту організовує обговорення історій учнів класу та вибір найцікавішого сюжету. Після цього діти та вчитель створюють одну історію від усього класу. Листопад – презентація проекту, відправлення проектної роботи на Всекураїнський конкурс “Це –наше і це-твоє!”Грудень –19 грудня – оголошення переможців Всеукраїнського проекту «Це – наше і це – твоє!» на сайтах МОН, телеканалу ПЛЮСПЛЮС.
Очікувані результати:поповнити скарбничку знань дітей новим та цікавим;більше дізнатися про рідний край;відповісти на запитання «Що ж для мене є рідним краєм?» прищеплення навичок пошуково-краєзнавчої, дослідницької, творчої роботи; зібрати фотоматеріали, дитячі малюнки, літературні творчі нариси, наочний матеріал та інформацію для тематичної виставки;взяти участь у Всеукраїнському проекті “Це - наше і це – твоє!”
Творча майстерня Найбільший козацький куліш На ярмарку Осіннім вересневим днем чудовим Церковний дзвін із далеку луна, Воздвиження – велике свято християнське В Прилуки звідусіль на ярмарок склика. На ярмарку так людно і красиво Усе тут є, чого душі потрібно: Прикраси , посуд, вишиті тканини, Тут – вироби із дерева, там – сувеніри. Хто покупки гарні вже придбав, Потім завітав до українських страв: Деруни, пампушки, пиріжки, сальце І куліш козацький готують в казанці. Весело кипить курятина, пшоно, Смажиться цибуля, зелень й масло Вже готова страва – запашний куліш, Пригощайсь, український народе скоріш! І пісня ллється радісно й щасливо, Танцює молодь, всюди – сміх й тепло Із хлібом-сіллю всіх гостей приймає Прилуцький ярмарок гостинно й на добро! Романенко Микола, учень 4-В класу Прилуцької СШ №6 Прилуччина - гостинний край. Вересневий день ласкаво запрошує всіх на Воздвиженський ярмарок - 2015 ! Чим пригостити гостей ярмарку? Прилуцький козацький полк вирішив відродити традицію частування козацьким кулішем. Кулі́ш — страва української кухні, зварена з пшоняних круп. Він і зараз є однією з улюблених народних страв. Куліш надає сили не тільки фізичної, але й сили духу!!! Секрет приготування справжнього кулешу відомий лише козакам. Обов'язкова умова - страва готується на вогні під відкритим небом. Ще вночі козаки розпалили багаття і чатували над величезним казаном до самого ранку. Аромат, що доносився від страви, нікого не залишив байдужим. Узявши великий черпак, кашовари кожного наділили порцією. Ярмаркувальники із задоволенням смакували куліш, ще й добавки просили. Ще б пак, від такої смакоти відмовитися просто неможливо! Традиційної козацької страви наготували об’ємом на 2, 471 літрів. На її приготування витратили 160 кілограм курячого м’яса, 25 літрів олії, по 75 кілограмів цибулі та моркви, 10 кілограмів масла, 120 лотків курячих яєць , 150 кілограмів пшона та 14 кілограмів зелені. Це – найбільший козацький куліш, який зварили в Україні! Рекрод занесено до Національного реєстру рекордів України. Так Прилуцькі козаки прославили наше славетне місто.