Презентація-проект на тему "Спостереження за атмосферним тиском"

Про матеріал
Проект-дослідження.Презентація містить короткий історичний опис. Матеріали спостереження за змінами атмосфеного тиску за певний період в певній місцевості,та його вимірювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект «Фізика навколо нас» вчитель: Зборовська Н. І.

Номер слайду 2

Тема проекту: Спостереження за атмосферним тиском Мета проекту: - розкрити природу атмосферного тиску; - дослідити причини зміни атмосферного тиску за певний період; - визначити зміну атмосферного тиску на різних висотах атмосфери; - показати значення атмосферного тиску для нашої планети.

Номер слайду 3

ПланІ. Природа атмосферного тискуІІ. Зміна атмосферного тиску. 1. Вимірювання атмосферного тиску. 2. Значення атмосферного тиску зі зміною висоти. а) Визначення атмосферного тиску на найвищій горі України; б) Переносимість людиною змін тиску з висотою; 3. Календар зміни атмосферного тиску у нашій місцевості. 4. Спостереження за природним барометром. ІІІ. Значення атмосфери та атмосферного тиску для нашої планети.

Номер слайду 4

І. Природа атмосферного тиску. Тиск повітря в науці називають атмосферним тиском. Атмосфера за своєю природою це суміш великої кількості газів, самі основні з яких: азот - близько 78%, кисень - близько 20%, аргон - менше 1%, інші гази. Розрізняють такі шари атмосфери Землі: тропосфера (в середньому до висоти 11 км), стратосфера (від 11 до 50—55 км), мезосфера (від 50—55 до 80—85 км) термосфера (від 80—85 км приблизно до 1000 км), екзосфера (вище 1000 км).

Номер слайду 5

1. Вимірювання атмосферного тиску. Уперше атмосферний тиск визначив італійський учений Еванджеліста Торрічеллі. Нормальним атмосферним тиском вважають 760 мм рт. ст., 101 292,8 паскалів, що приблизно дорівнює 101,3 кілопаскалів, це тиск на рівні Світового океану.

Номер слайду 6

Вимірюють тиск за допомогою барометра:ртутнийбарометр-анероїд

Номер слайду 7

2. Значення атмосферного тиску зі зміною висоти. З висотою атмосферний тиск падаєЗ висотою щільність повітря зменшується, він стає більш розрідженим, тобто в ньому менше молекул газів, а отже він має меншу масу і вагу.

Номер слайду 8

БАРИЧНА СТУПІНЬ – закономірна зміна атмосферного тиску з висотою. При підйомі на 12 метрів атмосферний тиск зменшиться на 1 мм. рт. ст. Визначення атмосферного тиску на найвищій горі України. Висота Говерли над рівнем 2061 м. Знайти значення атмосферного тиску на вершині.

Номер слайду 9

Переносимість людиною зміни атмосферного тиску з висотою.1,5-2 км. не впливають на стан людини2-4 км. деякі зміни в стані організму 4-5 км. швидкого погіршення загального самопочуття.6-8 км. виникають серйозні функціональні розлади в організмі. Більше 8 км. смертельна зона. Понад 16 км. настане негайна смерть після 9 секунди 15 до 19 кілометрів починається кипіння води в міжтканинної рідини організму

Номер слайду 10

Чим вище місцевість знаходиться відносно рівня моря, тим нижче буде атмосферний тиск у цій місцевості. Тейсарівнормальний атмосферний тиск р = 760 мм рт. ст. – (266 м/12 м)*1 мм рт. ст. = 738 мм рт. ст.266 м над рівнем моря.

Номер слайду 11

Календар зміни атмосферного тиску у нашій місцевості. Чим нижча температура – тим тиск зменшується, чим вища температура – тим тиск збільшується; - так 31 березня при температурі +17⁰С зафіксовано найвищий атмосферний тиск 740 мм рт. ст, дещо вищий від нормального атмосферного тиску для нашої місцевості. Значення атмосферного тиску залежить від від хмарності та опадів; 24 березня при температурі +5⁰С, сильній хмарності та опадів зафіксовано найнижчий тиск 726 мм рт. ст.

Номер слайду 12

Спостереження за природними барометрами. Медична п’явка – тварина-барометр. Так ми взяли за дослідження кілька п’явок-медичних, та помістили їх в банку. якщо погодні умови добрі - п’явка перебуває на дні акваріуму;перед дощем – присмоктується до скла ближче до поверхні води, іноді навіть трохи висувається з води;- перед грозою – п’явки неспокійні, багато плавають, присмоктуючись до стінки, намагаються вилізти з води. Життя риб, тварин, комах, ссавців і рослин знаходиться в тісній залежності від погодних та кліматичних умов. В процесі тривалого пристосування до них, у рослин і тварин, виробилися різні реакції на несприятливі для них метеорологічні фактори, за якими люди можуть точно судити про майбутню погоду.

Номер слайду 13

З 20 по 24 березня був дощ, інколи з грозою, п’явки в ці дні перебували на поверхні води, присмоктувалися до скла над водою, вели себе не спокійно, вигинаючись. Інші дні погода була теплою та сонячною,п’явки на протязі цих днів перебували в товщі води, присмоктавшись до середини скла в акваріумі, деякі п’явки були на дні акваріуму, інколи піднімаючись на поверхню води. Кільчасті черви, зокрема, п’явка медична, дуже чутливі до зміни атмосферного тиску, тому вони спроможні прогнозувати погоду.

Номер слайду 14

Значення атмосфери та атмосферного тиску для нашої планети. Якби атмосфера не оберталася разом з планетою Земля навколо своєї осі, то на поверхні нашої планети постійно виникали б урагани, що призводило б до великого зниження атмосферного тиску. Отже, людина тісно пов'язана з природою та залежна від погодних умов, іноді не усвідомлюючи усієї значущості. На основі даних досліджень та спостережень, можемо зробити висновок, що значення атмосферного тиску залежить від температури повітря, його щільності та висоти над рівнем моря місцевості де вимірюється атмосферний тиск.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 28.Атмосферний тиск і його вимірювання
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
13605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку