Презентація "Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедіа. Засоби перетворення аудіо- й відеоформатів."

Про матеріал
Презентація до уроку з інформатики 8 клас за темою "Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедіа. Засоби перетворення аудіо- й відеоформатів." до підручника Інформатика 8 клас (Казанцева О.П., Стеценко І.В.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Програмне забезпечення для опрацюванняоб’єктів мультимедіа. Засоби перетворенняаудіо- й відеоформатів.

Номер слайду 2

КОДЕКИАлгоритми стиснення та кодування мультимедійних даних реалізують у спеціальних програмах, що називаються кодеками. Інколи кодеками називають також пристрої, здатні перетворювати аналоговий сигнал на цифровий і навпаки. Зокрема, кодеком є звукова карта. Кодек (англ. codec, від coder/decoder-кодування / декодування) — програма, що перетворює потік даних або сигнали для їхнього подальшого використання. Кодеки можуть як кодувати, так і розкодовувати мультимедійні дані.

Номер слайду 3

КОДЕКИЗвукові та візуальні дані потребують різних методів стиснення, а тому для них розроблені окремі кодеки. Кожен кодек використовує свої алгоритми стиснення і зазвичай не працює з даними від іншого кодека. Кодеки взаємодіють з певними прикладними програмами, зокрема з медіапрогравачами, і допомагають їм відтворювати медіадані. Кодеки вбудовано в медіапрогравачі, їх можна встановити як окремі програми (наприклад, FLAC, LAME, Xvi. D та Div. Х,) або як пакети, найбільшим і найпопулярнішим з яких сьогодні вважається K-Lite.

Номер слайду 4

МЕДІАКОНТЕЙНЕРИДля того, щоб створити мультимедійний об’єкт, часто недостатньо зберегти дані в одному з форматів, що забезпечують стиснення і кодування даних, оскільки вони не надають можливість синхронізувати (узгодити в часі) відео- та аудіопотоки і додати до них супровідний текст або меню. Такі можливості є у форматів-медіаконтейнерів. Медіаконтейнер — формат, що дає змогу розміщувати в одному файлі мультимедійні дані різних типів і синхронізувати звук, відеозображення і текстову інформацію.

Номер слайду 5

МЕДІАКОНТЕЙНЕРИWAV (Waveform Audio Format). Медіаконтейнер для зберігання нестисненого звуку. Створений корпорацією Microsoft і прийнятий як стандарт для звукового супроводу роботи системи Windows і комп’ютерних ігор. Звук у форматі WAV зберігається без втрати якості, але відсутність стиснення призводить до того, що обсяги wav-файлів дуже великі. Через цей та деякі інші недоліки формат WAV не набув популярності серед користувачів, проте його і зараз широко використовують під час редагування звуку та на переносних аудіопристроях, зокрема на цифрових диктофонах.

Номер слайду 6

МЕДІАКОНТЕЙНЕРИAVI (Audio and Video Interleaved). Надає можливість об’єднувати нестиснені або закодовані різноманітними кодеками аудіо- та відеодані. Донедавна AVI був лідером серед форматів для платформи Windows, однак через певні обмеження, зокрема на обсяг файла (не більше 4 Гбайти), його популярність зменшилася.

Номер слайду 7

МЕДІАКОНТЕЙНЕРИMOV (Quick. Time Movie). Медіаконтейнер, розроблений корпорацією Apple Computer спеціально для мультимедійного програвача. Quick. Time, який можуть відтворювати й інші програвачі. Як і формат AVI, дозволяє поєднувати аудіо- та відеопотоки, закодовані в різний спосіб.

Номер слайду 8

КОНВЕРТУВАННЯ ВІДЕО ТА АУДІОКонвертер — це програма, що перетворює один формат файла в інший. Конвертування може здійснюватися як у певний формат, так і у формат певного пристрою (ігрова консоль, смартфон тощо). Програми-конвертори також часто мають функції з монтажу, об’єднання відео, створення ефектів і субтитрів. Огляди та переліки таких програм легко знайти в Інтернеті.

Номер слайду 9

МУЛЬТИМЕДІЙНІ ПРОГРАВАЧІДля відтворення (прослуховування чи перегляду) аудіо- та відеофайлів використовують спеціальні програми — програвачі (їх ще називають плеєрами), переважну більшість яких можна безкоштовно завантажити з Інтернету.

Номер слайду 10

МУЛЬТИМЕДІЙНІ ПРОГРАВАЧІVLC Media Player. Потужний програвач, що відтворює більшість аудіо- та відеоформатів, зокрема MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, Div. X, DVD, VCD тощо.

Номер слайду 11

МУЛЬТИМЕДІЙНІ ПРОГРАВАЧІMedia Player Classic Home Cinema. Безкоштовний програвачз простим і зручним інтерфейсом. Підтримує дуже широкий спектраудіо- та відеоформатів. Якщо файл не вдається відтворити за допомогою інших програм, варто спробувати зробити це в Media Player. Classic.

Номер слайду 12

МУЛЬТИМЕДІЙНІ ПРОГРАВАЧІGOM Player. Безкоштовний медіаплеєр для Windows. Може про-гравати більшість медіафайлів без сторонніх кодеків, а також пошко-джені та недозавантажені файли. Підтримує знімок кадру, запис зву-ку, субтитри.

Номер слайду 13

МУЛЬТИМЕДІЙНІ ПРОГРАВАЧІПрогравач Windows Media (Windows Media Player). Входить до складу операційної системи Windows, відтворює аудіо- та відеофайли більшості популярних форматів.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 32, с. 135-137

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Інформатика 8 клас (Казанцева О.П., Стеценко І.В.)
Додано
30 січня 2023
Переглядів
4575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку