Презентація "Прокаріотичні організми: Бактерії"

Про матеріал
В презентації розкритті особливості бактерій, їх способи розмноження, горизонтальне перенесення генів, взаємодії між бактеріями та іншими організмами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії

Номер слайду 2

БАКТЕРІЇ — прокаріотичні одноклітинні мікроорганізми. Особливості:1. Клітинна оболонка бактеріальних клітин містить пептидоглікан (муреїн).2. Основою клітинних мембран бактерій є два шари фосфоліпідів і різноманітні за функціями білкові молекули.3. Для бактерій характерна надзвичайна різноманітність типів живлення: фотоавтотрофний (ціанобактерії), хемоавтотрофний (залізобактерії, сіркобактерії), фотогетеротрофний (пурпурні бактерії), хемогетеротрофний (сапротрофні бактерії).

Номер слайду 3

4. Гени бактеріальної клітини складаються із безперервної кодувальної послідовності нуклеотидів. 5. Унікальними для бактерій процесами життєдіяльності є більшість типів бродіння, фіксація азоту, бактеріохлорофільний безкисневий фотосинтез та ін.6. У багатьох бактерій відбувається утворення спор для існування за несприятливих умов, деякі здатні до інцистування для захисту й поширення.

Номер слайду 4

Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 5

Способи розмноження бактерій: Бінарний поділ. Множинний поділ (рідко)

Номер слайду 6

Горизонтальне перенесення генів — процес, під час якого організм передає генетичний матеріал іншому організму, який не є його нащадком. Види:1. Трансформація — передача генетичного матеріалу між клітинами за участі ізольованої ДНК.

Номер слайду 7

2. Трансдукція — передача генетичного матеріалу від однієї клітини іншій за допомогою вірусів. 3. Кон’югація — передача генетичного матеріалу від клітини-донора у клітині-реципієнтові при безпосередньому контакті клітин.

Номер слайду 8

Види взаємовідносин між бактеріями: Біоплівка (біофільми) – спільний слизовий шар із зануреними в нього колоніями бактерій. Відчуття кворуму – здатність деяких бактерій спілкуватися і координувати свою поведінку за рахунок секреції молекулярних сигналів. Малі РНК бактерій,що здійснюють відчуття кворуму

Номер слайду 9

Види взаємодії бактерій з іншими організмами: Мутуалізм – взаємовигідне співіснування бактерій з іншими організмами (бульбочкові бактерії на коренях бобових). Коменсалізм – використання бактеріями іншого організму без завдання йому шкоди (кишкова паличка та організм людини). Паразитизм – використання бактеріями іншого організму, що призводить до завдавання йому шкоди (чумна паличка, холерний вібріон).

Номер слайду 10

Основні види бактерій організму людини

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 серпня 2019
Переглядів
8831
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку