Презентація, "Прості механізми"

Про матеріал
Прості механізми. Важіль . Чому ручку дверей розташовують ближче до краю? За яких умов менша сила потидіє більшій силі. Прості механізми – це пристрої призначені для виконання роботи та перетворення сили. Архіме́дів гвинт — один з перших насосів. Метальні бойові машини Архімеда. Застсування простих механізмів: терези, (рівоплечний важіль); ручка швейої машини; ножниці; клавіші піаніно;клавіші друкарської машинки; важіль свердлильного станка; кінцівки, челюсті людини і тварин;важелі зустрічаються в тілі комах птахів;в будові рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Структура уроку I. Актуалізація опорних знань учнів. II. Мотивація навчальної діяльності. III. Повідомлення теми і мети уроку. IV. Вивчення нового матеріалу за планом: 1. Особливості простих механізмів. 2. Важіль як вид простого механізму. 3 Плече сили. 4 Умови рівноваги важеля. 5. Момент сили. 6. Приклади важелів у живій природі, в техніці. 7. Повідомлення учнів. V. Розв’язування задач. VI. Підсумок уроку. VII. Домашнє завдання.

Номер слайду 3

Як можна змінити механічний стан тіла? Що таке сила? Від чого залежить дія сили? Яка основна одиниця сили? Яку силу називають рівнодійною? Як рухатиметься тіло під дією двох рівних протилежно напрямлених сил? Яким приладом вимірюють силу? Що таке маса? Які одиниці маси? За допомогою якого приладу вимірюють масу? Дати відповідь:

Номер слайду 4

Визначаємо тему уроку… Хто сильніший? Чому ручку дверей розташовують ближче до краю? За яких умов менша сила потидіє більшій? Висновок: Встановити співвідношеня сил та відстаней?

Номер слайду 5

Мета уроку: Познайомитися з різними видами простих механізмів. Дізнатися про будову важеля та з'ясувати умову його рівноваги. Показати широке застосування простих механізмів в природі і техніці.

Номер слайду 6

Прості механізми – це пристрої призначені для виконання роботи та перетворення сили.

Номер слайду 7

Прості механізми Важіль та його різновиди Похила площина та її різновиди блок коловорот клин гвинт Види простих механізмів

Номер слайду 8

Види простих механізмів клин похила площина гвинт колесо коловорт

Номер слайду 9

Важелем називають жорсткий стержень, який має вісь обертання. Важіль

Номер слайду 10

Будова важеля О – точка опори важеля О плече сили плече сили Характеристики важеля: точка опори важеля, точка прикладання сили,вісь обертання,лінія дії сили,плече сили. Плече сили – це найкоротша відстань від точки опори важеля до лінії дії сили. Щоб знайти плече сили, треба з точки опори опустити перпендикуляр на лінію дії сили.

Номер слайду 11

Типи важелів За будовою можна виділити важелі трьох типів. Важіль першого типу Важіль другого типу (тачка, лом) Важіль третього типу(ложка).

Номер слайду 12

Умова рівноваги важеля Важіль перебуває в рівновазі в тому випадку, якщо плечі сил обернено пропорційні значенням цих сил. Важіль перебуває в рівновазі, якщо момент сили, який обертає важіль за годинниковою стрілкою, дорівнює моменту сили, що обртає важіль проти годиникової стрілки. М1= М2

Номер слайду 13

Архімед Йому належить крилатий виcлів "Дайте мені точку опори, і я переверну Землю". Роботи Архімеда стосувалися математики, фізики, гідростатики та механіки. (287 до н.е. - 212 до н.е.)

Номер слайду 14

Винаходи Архімеда Архіме́дів гвинт — один з перших насосів. Це водопідйомна машина, що являє собою вал із гвинтовою поверхнею, встановлений у похилій трубі. Нижній кінець труби занурений у воду.

Номер слайду 15

Винаходи Архімеда При обертанні гвинтова поверхня вала переміщає воду по трубі на висоту до чотирьох метрів. Гвинт дотепер використовується для підйому води в дельті Нілу в Єгипті. Архіме́дів гвинт

Номер слайду 16

Винаходи Архімеда Інженерний геній Архімеда проявився у 212 році до н.е. при облозі Сіракуз від римлян, багатого торгового міста на острові Сицилія. Архімед сконструював кілька метальних бойових машин, що дозволили відбивати атаки римлян протягом трьох років.

Номер слайду 17

Піраміда Хеопса. Піраміду було побудовано XVII ст. до н. е. Припускають, що будівництво тривало 23 роки. На будівництві було зайнято сто тисяч рабів. Збудовано піраміду зі 2300 тисяч кам'яних плит масою 2,5 тонн кожна. Висота піраміди становила близько 147 метрів.

Номер слайду 18

Будівельні роботи. На зорі розвитку техніки. В наш час.

Номер слайду 19

Застсування простих механізмів. Терези, (рівоплечний важіль); Ручка швейої машини; Ножниці; Клавіші піаніно; Клавіші друкарської машинки; Важіль свердлильного станка; Кінцівки, челюсті людини і тварин; Важелі зустрічаються в тілі комах птахів; В будові рослин.

Номер слайду 20

Застосування простих механізмів Ножиці садові Ручні гальма Журавель криниці Передавальний механізм велосипеда Кістки, рухаються під впливом м’язів людини і утворюють живі важелі.

Номер слайду 21

Застосування простих механізмів

Номер слайду 22

Розв’яжіть задачу: Плечі важеля 25 і 40 см. Менша з двох вертикальних сил, що діють на важіль, дорівнює 40 Н. Чому дорівнює друга сила, якщо важіль перебуває в рівновазі? ?

Номер слайду 23

Заповнити таблицю: ”Приклади застосування важелів”. Побут Техніка Шкільна майстерня Природа ?

Номер слайду 24

Підсумок уроку: Який простий механізм застосовували у Єгипті під час спорудження пірамід? Які ви знаєте прості механізми? Що таке важіль? У чому полягає правило рівноваги важеля? Де використовують важелі? ?

Номер слайду 25

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3

Номер слайду 26

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
26 березня 2020
Переглядів
9363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку