Презентація "Прості механізми"

Про матеріал
Презентація згідно нової програми з фізики для учнів 7 класу, до підручника з фізики 7 класу під редакцією В.Г.Бар’яхтара, С.О.Довгого (Харків Видавництво «Ранок» 2015). Презентація створена для кращого сприйняття учнями нової теми та внесення різноманітності в проведенні уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості механізми. Коефіцієнт корисної дії простих механізмів

Номер слайду 2

Прості механізми – це пристрої, які дозволяють змінити напрямок дії сили, отримати виграш у силі або у відстані. Важіль. Прості механізми. Похила площина. Клин. Гвинт. Блок. Коловорот

Номер слайду 3

Чи дають прості механізми виграш у роботі?“Золоте правило” механіки: жоден з простих механізмів не дає виграшу в роботі. У скільки разів ми виграємо в силі, у стільки ж разів програємо у відстані.

Номер слайду 4

Коефіцієнт корисної дії механізму. Коефіцієнт корисної дії (ККД) механізму – це фізична величина, яка характеризує механізм і дорівнює відношенню корисної роботи до повної роботи.

Номер слайду 5

ККД нерухомого блоку. Нерухомий блок – це важіль, у якого плечі сил, що діють на його кінці однакові. Тоді має виконуватись рівність F=P. Однак на практиці в блоці завджи присутня сила тертя, тоді має бути F>P (для того, щоб підняти вантаж). Корисна робота Aкор=P·h. Повна робота Aповна=F·h. Оскільки F>P, то повна робота більша за корисну.

Номер слайду 6

ККД похилої площини. Щоб підняти тіло вертикально (без похилої площини), потрібно прикласти до нього силу F1, яка за значенням дорівнює силі тяжіння: F1 =Fтяж =mg. Тіло необхідно підняти на висоту h, тому корисна робота дорівнюватиме: Aкор =F1h=mgh (тобто дорівнюватиме збільшенню потенціальної енергії вантажу). За означенням ККД маємо:

Номер слайду 7

Застосування простих механізмів

Номер слайду 8

Учимося розв’язувати задачіЗадача 1. Вантаж масою 95кг рівномірно піднімають на другий поверх будинку за допомогою рухомого та нерухомого блоків. Визначте ККД цієї системи, якщо до вільного кінця мотузки прикладають силу 500 Н.

Номер слайду 9

Контрольні запитання1. Для чого використовують прості механізми?2. Чому на практиці корисна робота завжди менша від повної роботи?3. Що називають ККД?4. Як визначити ККД механізму?5. Як визначити ККД похилої площини?6. Назвіть різновиди простих механізмів.7. Наведіть приклади використання простих механізмів.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 36. Виконайте вправу 36, завдання 1, 3, 5.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 42.Коефіцієнт корисної дії механізмів
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку