Презентація "Рабство ХХІ століття - торгівля людьми"

Про матеріал
Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ніхто не повинен знаходитись у рабстві або в підневільному стані; рабство і работоргівля забороняються в усіх її випадках». Загальна декларація прав ООН стаття 4 Підготувала: Починюк Марія Іванівна, методист, соціальний педагог. РАБСТВО XXI століття – ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ

Номер слайду 2

Обізнаність про явище продажу людей у рабство

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рабство – це насильницьке підпорядкування однієї людини іншою або однієї групи людей іншою групою людей. Основними видами рабства є: Традиційне рабство. Боргове рабство. Примусова праця. Примусові та ранні шлюби. Торгівля людьми

Номер слайду 7

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу!

Номер слайду 8

Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Номер слайду 9

Серед основних причин розповсюдження торгівлі людьми в Україні експерти називають такі:складне економічне становище громадян і безробіття;недостатня поінформованість про можливості працевлаштування за кордоном; незнання міграційного законодавства;попит на дешеву робочу силу в країнах призначення;активна діяльність злочинних угрупувань.

Номер слайду 10

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:трудова експлуатація,сексуальна експлуатація, примусова вагітність, використання в порнобізнесі,примусове жебрацтво,торгівля людьми з метою вилучення органів,примусове залучення у кримінальну діяльність чи збройний конфлікт.

Номер слайду 11

Механізми контролю/способи впливу під час експлуатації: Боргова кабала;Вилучення документів, що посвідчують особу, та/або проїзних документів;Ізоляція – мовна та соціальна, заборона спілкування;Погрози або застосування насильства;Погрози або застосування розправи з сім`єю / близькими постраждалої особи;Примушування / спонукання до вживання наркотичних речовин / алкоголю;Тортури, позбавлення сну, води, їжі;Психологічний тиск, шантаж.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Щоб кваліфікувати торгівлю людьми, у злочині мають бути присутні три елементи

Номер слайду 14

Найпоширеніші шляхи вербуваннячерез інтернет;за допомогою особистих зв’язків;через оголошення в ЗМІ/на вулицях;через фірми з працевлаштуваня;через туристичні, модельні,шлюбні агентства;

Номер слайду 15

5 основних ознак торгівлі людьми: Відбирали паспорт/документи, що посвідчують особу. Проживали в нелюдських умовах. Вчинялося насильство (фізичне, психологічне). Працювали понаднормово, не заплатили за виконану роботу. Були позбавлені своїх прав (право вибору, право на спілкування, право на пересування, тощо).

Номер слайду 16

Вправа “ Що трапилось?”Метод вербування : Способи примусу : Форми експлуатації:

Номер слайду 17

Поради та правила безпечного працевлаштування

Номер слайду 18

Для легального працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудову угоду із закордонною фірмою-роботодавцем. Трудова угода повинна бути складена зрозумілою для Вас мовою або перекладена на мову, яка є Вам рідна. Таку угоду оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

Номер слайду 19

У жодному разі не підписуйте договір, не проконсультувавшись із юристом !Не підписуйте договір, в якому є слова: “виконання роботи на вимогу роботодавця”, “виконання інших робіт при потребі” та інші подібного роду. Не здійснюйте жодних попередніх оплат за посередництво в працевлаштуванні !!!

Номер слайду 20

За жодних обставин нікому не довіряйте документи, що засвідчують Вашу особу !Відскануйте документи, що засвідчують Вашу особу: паспорт громадянина України, закордонний паспорт, візу, контракт, свідоцтво про народження, проїзні квитки та створивши свою електронну пошту, перешліть на неї скановані документи. В подальшому, Ви в будь-який момент зможете підтвердити свою особу та приналежність до громадянства України.

Номер слайду 21

   дізнайтеся контакти найближчого посольства України;      розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;     домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

Номер слайду 22

Якщо Ви опинилися за межами України в скрутному становищі, звертайтеся по допомогу до посольства (консульства) України. Ви також можете звернутися до громадських та благодійних організацій в країні перебування з проханням надати Вам допомогу.

Номер слайду 23

До кого звернутися за порадою та допомогою в разі потрапляння в ситуацію торгівлі людьми (дітьми): Загальноєвропейський номер з мобільних телефонів безкоштовної національної гарячої лінії з попередження торгівлі людьми «Ла Страда-Україна»: 116-123;Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми (МОМ): 0800505501, 0800505527 або 527 stoptrafficking.org.ua, 527.org.ua. Гаряча лінія з протидії дитячій порнографії  (“Ла. Страда Україна”): 0800500335 internetbezpeka.org.ua. Всеукраїнська дитяча лінія “Телефон довіри”: 08005002180 Національна “гаряча лінія” по запобіганню торгівлі людьми: 08005002250. Національна “гаряча лінія” з питань насильства та захисту прав дітей: 08005003350. Гаряча лінія “Служби розшуку дітей”: 0800501414. В екстрених  випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, гаряча лінія Укрбюро Інтерполу: (044) 254-98-36 (цілодобово).

Номер слайду 24

Інформаційні джерела https://chervonenska-gromada.gov.ua/rabstvo-xxi-stolittya-%E2%80%93-torgivlya-ljudmi-1595858093/https://www.solor.gov.ua/docs/all/mediaua.pdf

Номер слайду 25

Дякую за увагу

pptx
Додано
8 березня 2022
Переглядів
1552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку