Презентація "Раціональне харчування"

Про матеріал
Урок-презентація для дистанційної форми навчання з біології з елементами діяльнісного підходу
Перегляд файлу

Доброго дня!

Тема нашого уроку:

Раціональне харчування – основа нормального обміну

речовин

image

Організм людини – біологічна система

                Людина використовує готові органічні сполуки в обміні речовин, отримуючи їх з їжею.

                imageЗгадаємо види обміну речовин.

                Якщо отримані з навколишнього середовища    речовини використовуються для утворення енергії то це....обмін

                Якщо отримані з навколишнього середовища    речовини використовуються    для відновлення та утворення нових клітин то це....обмін

Раціональне харчування

Раціональне харчування - підґрунтя для збереження здоров’я та забезпечення життєдіяльності

                      imageлат. «ratio» - розум;

                      повноцінне в кількісному та збалансоване в якісному відношенні харчування;

                      забезпечує нормальний ріст й розвиток організму, високу

працездатність, активне довголіття,стійкість до несприятливих чинників навколишнього середовища

А що ми знаємо про раціональне харчування?

Пройдемо кростест. 

1.    Їсти необхідно тільки при коли зголоднів. Критерієм апетиту є бажання з’їсти що-небудь несмачне (6) чи що-небудь смачненьке (8).

2.    Останній прийом їжі повинен бути в 20 – 21 час (7) або в 18-19 годин (9).

3.    В їжу можуть вживатися продукти, приготовлені заздалегідь та які правильно зберігаються (10) або треба намагатися готовити на один раз и не зберігати їх (12).

4.Приймати їжу можна в будь-який час (13) або необхідно дотримуватися режиму харчування та харчуватися кожні 6 годин (11) або кожні 4 години(15).

5.Головне в правильному харчуванні, щоб кількість їжі, що вживається відповідала енергетичним витратам організму (16) або необхідно також звертати увагу на різноманітність їжі (14).6. Вірно. При настанні справжнього голоду людина хоче з’їсти навіть не   дуже улюблені страви та несмачні продукти, наприклад, скоринку хліба

(2).

7. Невірно. У вечірній та нічний час травлення уповільнюється, енергія продуктів витрачається повільніше, що призводить до неспокійного сну та накопиченню речовин у вигляді жирів (2).

8. Невірно. В такому випадку можливе переїдання, так як це не є показником відсутності необхідної кількості енергії в організмі (1).

9. Вірно. Вечеря дійсно повинна бути в 18-19 годин и містити низькокалорійні продукти (3).

10.                   Невірно. Розігріти страви втрачають свою поживність, вітаміни та корисні мікроелементи (3).

11.                   Невірно. 6 годин – це занадто велика перерва в прийнятті їжі, може виникнути слабкість та запаморочення (4).

12.                   Вірно. Тільки свіжоприготовані продукти мають максимальну енергетичну цінність та містять найбільшу кількість мікроелементів та вітамінів (4).

13.                   Невірно. При недотриманні режиму прийняття їжі може розвиватися такі захворювання як гастрит та виразка шлунку (4).

14.                   Вірно. Різноманітна їжа поліпшує апетит, секрецію травних соків, що сприяє найкращому її засвоєнню. (17).

15.Вірно. Харчуватися бажано 4 рази на добу. Інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати 6 годин. Перший сніданок повинен бути поживним и містити не менш 25% добового раціону, обід 35%, полуденок 20%, вечеря 20% добового раціону. (5).

16.    Невірно. Кількість вживаної їжі дійсно повинна відповідати енергозатратам організму, але цього недостатньо для здорової людини (5).

17.    Молодець! Ти дійшов до кінця!

Рекомендації щодо  раціонального харчування

image

             Дотримання сумісності продуктів

Дотримання режиму харчування й прийому їжі в один й той самий час для секреції травних соків

             imageОптимально приймати їжу 4 рази на добу, інтервал між прийомами їжі не має перевищувати 6 годин, а саме:

-                сніданок – 25% добового раціону

(перша година після пробудження);

-                обід - 35%;

-                підвечірок – 20%;

-                вечеря – 20% не пізніше, як 3 години до сну

гарний настрій під час приймання їжі;

розумна кулінарна обробка харчових продуктів;

категорична відмова від тютюнокуріння й вживання алкогольних напоїв

imageimageimageРекомендації щодо  раціонального харчування Важливі умови харчування:

             повільне й ретельне пережовування їжі;

             свіжі продукти, придатні до вживання;

Принципи раціонального харчування

[1] поживність і калорійність їжі мають відповідати енергетичним витратам організму;

[2] для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму (100-110 г білків на добу, під час фізичної роботи – до 139-140 г);

imageРекомендації щодо  раціонального харчування

В раціоні мають бути:

-           овочі та фрукти (містять вітаміни);- пектинові речовини (забезпечують зв’язування та видалення з   організму токсинів, сполук важких металів, радіонуклідів);

-           клітковина (забезпечує моторну та секреторну функцію кишечнику, джерело речовин для мікроорганізмів кишечнику, що синтезують Vit В1, В2,

В12, К)

-           вода – напої, рідкі страви

             Співвідношення білків, жирів, вуглеводів має бути 1,0 : 2,3 : 5,8 image

Давайте спробуємо розподілити харчові продукти, які вміщують білки, жири та вуглеводи за необхідною кількістю їх вживання протягом доби. А саме: злаки, солодощі та жири, овочі, фрукти, м'ясо та рибу, молочні продукти.

image

                             Перевіримо правильну відповідь

image

Енергетичний баланс організму людини

             image

image

основний критерій раціонального харчування

співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм і кількості енергії, що виділяється ним

 

Позитивний баланс

Негативний баланс

маса тіла

збільшується

маса тіла

зменшується

 

 

 

Виникає необхідність визначати енергетичну цінність харчових продуктів та вимірювати енергетичні витрати

організму за різних навантажень

Енергетичний баланс організму людини

Харчова цінність їжі (поживність)

Енергетична цінність їжі (калорійність)

Хімічний склад продукту з урахуванням його споживання в загальноприйнятій кількості

Характеризує частку енергії, що вивільняється в процесі

розщеплення їжі та окиснення поживних речовин

Речовини, які входять до складу їжі:

                поживні – білки, жири, вуглеводи;

                додаткові – вітаміни, органічні кислоти, мінеральні солі, харчові добавки

При окисненні речовин вивільняється енергія:

1 г жиру – 39, 8 кДж

1 г білка – 17, 6 кДж

1 г вуглеводів – 17, 6 кДж

Енергетична цінність вимірюється – ккал або кДж

1 кал = 4,18 Дж

Енергетичний баланс організму людини

Загальний обмін

Основний обмін

Функціональний обмін

Витрати енергії на основний та

функціональний обмін

Енергія, необхідна для забезпечення життєдіяльності в умовах спокою

Енергія, необхідна для здійснення фізичної активності

У підлітків –

170-250 кДж на 1 кг маси тіла

Підтримка процесів життєдіяльності (робота систем та органів)

Залежить від фізичної та розумової

активності

на 1 кг тіла

        у підлітків – 142, 6 кДж

        у дорослих – 100, 56 кДж

За умов звичайної денної активності калорійність їжі має перевищувати основний обмін приблизно на 25%

Найбільш та найменш  калорійні продукти.

Давайте виберемо з відомих нам продуктів висококалорійні та малокалорійні: вівсянка, буряк, рис, квасоля, салат, сухофрукти, шоколад, лосось, огірок, окунь, яйця,

креветка, олія, молоко, сир, кефір, горіхи, курятина.

Перевіримо правильність ваших думок:

Низькокалорійні продукти (ккал/100гр)                Висококалорійні

буряк  (43)                                                                     рис (200)            салат   (11)                                                                     квасоля (300) вівсянка  (88 )                                                               сухофрукти(200) огірок      (12)                                                                 шоколад (534) окунь   (100)                                                                  лосось (200)   креветка  (95)                                                               яйця (155) молоко    (45)                                                                сир (236) кефір     (64)                                                                   горіхи (600) курятина (116)                                                              олія (900)


чи надлишку поживних

 

Недостатнє вживання

Надлишкове вживання

Білки

image

Порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної

сприйнятливості до

інфекцій і до дистрофії та

image«голодних» набряків

Посилення процесів гниття в товстій

кишці, що спричиняє

розлади травлення.

Сприяє розвитку подагри

image

речовин в організмі людини

чи надлишку поживних

 

Недостатнє вживання

Надлишкове вживання

Вуглеводи

image

Відчуття голоду, зниження фізичної і розумової

працездатності, втрата свідомості й судоми

(гіпоглікемічний шок)

image

Ожиріння, розлади травлення через

посилені процеси

бродіння у товстому

кишечнику, цукровий

діабет

image

речовин в організмі людини

чи надлишку поживних

 

Недостатнє вживання

Надлишкове вживання

Жири

Розвиток гіповітамінозів за жиророзчинними вітамінами

A, D, E, К: куряча сліпота, рахіт, безпліддя, порушення зсідання крові; нестача

незамінних жирних кислот

та як наслідок захворювання

шкіри, порушення обміну

речовин, пошкодження мітохондрій

Підвищується вміст холестеролу,

утворення жовчних каменів,

атеросклерозу,

відкладання жиру в imageорганізмі

речовин в організмі людини


Деякі продукти, які ми вживаємо є шкідливими. Зможете ви вибрати їх серед корисних?

image

КОРИСНІ ПРОДУКТИ

РИБА. Їжте рибу та зможете забути про хвороби серцево-судинної системи. Вона відмінно виводить холестерин. Жирні сорти мають кислоту Омега -3. Це рідкісний елемент, що знижує ризик захворювання та розвитку раку. Риба має корисний білок, який засвоюється в декілька разів легше, ніж білок з м’яса.

БРОКОЛІ Вона містить амінокислоти і корисний білок. Є одним з головних продуктів, що борються з раком. Включайте брокколі в свій раціон хоч раз на тиждень і зможете виключити ризик появи пухлин. До її складу також входять пектини. Вони налагоджують роботу шлунка і кишечника. Брокколі містить величезну кількість найцінніших мікроелементів. Серед них цинк, йод і марганець.

ЯБЛУКО Про корисні властивості яблук можна говорити дуже довго. Вони корисні для роботи практично всіх систем людського організму. Є профілактикою багатьох захворювань. Багаті на вітаміни, вони очищують організм від токсинів, шлаків і знижують рівень холестерину.

ПОМІДОРМістять рідкісний антиоксидант, відомий як лікопен. Його важко знайти в інших продуктах. Помідори очищують кров від холестерину, борються з раковими захворюваннями, захищають від ультрафіолету. Вони відрізняються великим вмістом клітковини і вітамінів.

МОРКВАНасичена вітамінами: А, В1, В3, С, Е, Р, РР і т. д. Також морква багата на мінеральні речовини: калій, кальцій, залізо, мідь, йод, фосфор і ін. Вона дуже корисна, особливо для людей з проблемами зору.

ЧОРНИЦЯ Це непросто смачні ягоди. Це панацея від передчасного старіння. Речовини, що містяться в чорниці, знижують ризик хвороби Альцгеймера, старечого недоумства і раку.

ГОРІХ Користь горіхів можна описувати дуже довго. Вони містять безліч вітамінів і мінералів. Служать засобом для підвищення лібідо. Знижують ризик розвитку цукрового діабету. Зміцнюють серцево-судинну систему і зір.

БАНАН Їх сміливо можна назвати природними антидепресантами. Вони поповнюють енергетичний запас. Нормалізують роботу травної системи. Підвищують рівень гемоглобіну в крові. Нейтралізують високу кислотність шлунка. Містять величезну кількість корисних речовин. Мабуть, банани мають лише один мінус – вони дуже калорійні.

МЕД Підвищує стійкість організму до інфекцій, зміцнює імунітет. Він містить майже всі мікроелементи, а також багато вітамінів. Мед допомагає при проблемах з печінкою, органів дихання, шлунка, кишечника та ін.. Однак з цим продуктом варто бути обережними. Це сильний алерген.

ЖУРАВЛИНАВідмінний засіб при простудних захворюваннях. Вона допомагає нормалізувати температуру тіла, тиск. Благотворно впливає на стан підшлункової залози. Зміцнює ясна.

Висновки

               Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим чинникам середовища, високій працездатності та активному довголіттю

               Визначення метаболічних потреб й організація раціонального харчування відбуваються на основі енергетичного балансу

               Нестача, як і надлишок поживних речовин призводять до порушень обміну речовин і розвитку захворювань, тому харчування має бути повноцінним і достатнім

Домашнє завдання опрацювати параграф 30,

визначити та записати як найбільше правил

раціонального харчування.



[1] максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію;

[2] дотримання індивідуального режиму харчування, що визначається масою, віком та рівнем рухової активності кожної людини

pdf
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку