Тренінг "Здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Матеріал для позаурочних заходів з біології, може застосовуватися для позакласних заходів для класних керівників.
Перегляд файлу

Тренінг «Впроваджуємо здоровий спосіб життя».

1.       Привітання. Вступне слово тренера. Мотивація.

Наш сьогоднішній захід буде  направлений на вирішення найбільш актуальної проблеми нашого суспільства - збереження здоров'я. За медичними даними в даний час спостерігається тенденція різкого збільшення захворюваності різної міри складності серед дітей, у тому числі шкільного віку. Сьогодні ми всі без виключення, з різним рівнем фізичного і психологічного здоров'я, а також з різними особливостями будемо залучені  до пропаганди здорового способу життя, та згадаємо як правильно його відтворювати.

2.       Виробка правил тренінгу за допомогою обговорення з учнями.

Вони можуть бути такими:

1.   Не перебивати один одного.

2.   Правило піднятої руки (тільки тоді говорити).

3.   Відноситися з розумінням до думки інших.

4.   Обов’язково приймати  участь в виконанні  завдань  всім без виключення.

5.   Звертатися до вчителя, коли щось незрозуміло.

6.   Не говорити занадто голосно при обговореннях.

3. Знайомство      (криголам). Для згуртування колективу проводяться комунікативна вправа: учні повинні швидко об’єднуватися в групи згідно однаковим відповідям на питання вчителя.

1.Скільки разів ти чистиш зуби -       2 рази (вранці та ввечері) – о балів.

                -          1 раз – 15 балів.

2. Як часто ти робиш зарядку

-                      кожен день – о балів

-                      ніколи – 25 балів

3. Як часто в тебе застуда?

-     1 раз на 2 роки – 0 балів

-     1 раз на рік – 5 балів

-     декілька разів на рік – 15 балів

4. Чи часто ти їж солодощі

-   по святах та неділях – 0 балів - майже кожен день – 20 балів

-   коли і скільки схочу – 30 балів.

5. Від чого ти частіш за все плачеш?

-   від болю – 0 балів

-   від образи – 10 балів - від злості – 20 балів 6. Скільки ти гуляеш?

-   кожен день від 1,5 до 2 годин – 0 балів

-   кожен день менше години – 10 балів

-   іноді по вихідних – 20 балів7. Коли ти ляжеш спати?

-   в 21-21.30 – 0 балів

-   після 22 годин – 10 балів

-   після 24 годин – 35 балів

8. Скільки часу ти проводиш біля комп’ютера?

-   не більше 1,5 години, з перервами – 0 балів

-   більше 3 годин – 10балів

-   скільки заманеться – 30 балів

9. Зможеш ти забігти на 5 поверх

-   з легкістю – 0 балів

-   під кінець втомлююсь – 15 балів - насилу та з задихою – 25 балів  - не можу – 35 балів.

10. Чи відвідуєш ти спортивну школу чи танцювальний гурток?  - так – 0 балів  - ні -15 балів.

0 – 20 балів – ти в повному порядку.

Від 20 до 70 – у тебе вже проявилися не дуже гарні, шкідливі для здоров’я звички, але з ними поки не важко боротися

Від 70 до 110 – ти твердо стоїш на шляху руйнування свого здоров’я

Від 110 та вище – починай боротьбу за своє здоров’я з цієї ж секунди. Тоді здоров’я тебе не покине.

4.         Очікування. Свої особисті очікування від уроку учні показують піднятою рукою, якщо думають, що вже володіють знаннями по темі уроку, або думають, що дізнаються нового. Число і тих і інших пишеться на дошці, а в кінці уроку перевіряється та підводиться підсумок, чи корисним був тренінг.

5.         Виступ тренера.                                                                                     

Порушення  здоров’я можливі з таких  причин: спадкові фактори, екологічні умови, шкідливі звички, недотримання режиму дня, порушення техніки безпеки, неактивний образ життя, порушення гігієни. Найважливішою складовою нашого здоров’я також є харчування. Спочатку для дотримання здорового способу життя згадаємо основи правильного харчування. Невірне харчування призводить до виникнення великої кількості захворювань травної системи и не тільки.

6.         Об’єднання у групи.  Відбувається за допомогою розрахунку. (на 3 групи)

7.         Завдання для груп. Вибираємо корисні, шкідливі, корисні тільки на перший погляд продукти, бо головне в харчуванні в першу чергу те, що ми їмо.

КОРИСНІ ПРОДУКТИ РИБА.

Їжте рибу та зможете забути про хвороби серцево-судинної системи. Вона відмінно виводить холестерин. Жирні сорти мають кислоту Омега -3. Це рідкісний елемент, що знижує ризик захворювання та розвитку раку. Риба має корисний білок, який засвоюється в декілька разів легше, ніж білок з м’яса.

БРОКОЛІ

Вона містить амінокислоти і корисний білок. Є одним з головних продуктів, що борються з раком. Включайте брокколі в свій раціон хоч раз на тиждень і зможете виключити ризик появи пухлин. До її складу також входять пектини. Вони налагоджують роботу шлунка і кишечника. Брокколі містить величезну кількість найцінніших мікроелементів. Серед них цинк, йод і марганець.

ЯБЛУКО

Про корисні властивості яблук можна говорити дуже довго. Вони корисні для роботи практично всіх систем людського організму. Є профілактикою багатьох захворювань. Багаті на вітаміни, вони очищують організм від токсинів, шлаків і знижують рівень холестерину.

ПОМІДОР

Містять рідкісний антиоксидант, відомий як лікопен. Його важко знайти в інших продуктах. Помідори очищують кров від холестерину, борються з раковими захворюваннями, захищають від ультрафіолету. Вони відрізняються великим вмістом клітковини і вітамінів.

МОРКВА

Насичена вітамінами: А, В1, В3, С, Е, Р, РР і т. д. Також морква багата на мінеральні речовини: калій, кальцій, залізо, мідь, йод, фосфор і ін. Вона дуже корисна, особливо для людей з проблемами зору.

ЧОРНИЦЯ

Це непросто смачні ягоди. Це панацея від передчасного старіння. Речовини, що містяться в чорниці, знижують ризик хвороби Альцгеймера, старечого недоумства і раку.

ГОРІХ

Користь горіхів можна описувати дуже довго. Вони містять безліч вітамінів і мінералів. Служать засобом для підвищення лібідо. Знижують ризик розвитку цукрового діабету. Зміцнюють серцево-судинну систему і зір.

БАНАН

Їх сміливо можна назвати природними антидепресантами. Вони поповнюють енергетичний запас. Нормалізують роботу травної системи. Підвищують рівень гемоглобіну в крові. Нейтралізують високу кислотність шлунка. Містять величезну кількість корисних речовин. Мабуть, банани мають лише один мінус – вони дуже калорійні.

МЕД

Підвищує стійкість організму до інфекцій, зміцнює імунітет. Він містить майже всі мікроелементи, а також багато вітамінів. Мед допомагає при проблемах з печінкою, органів дихання, шлунка, кишечника та ін.. Однак з цим продуктом варто бути обережними. Це сильний алерген.

ЖУРАВЛИНА

Відмінний засіб при простудних захворюваннях. Вона допомагає нормалізувати температуру тіла, тиск. Благотворно впливає на стан підшлункової залози. Зміцнює ясна.

Продукти, що негативно відбиваються на здоров'ї.

 Солодкі газовані напої

Гази, хімія і цукор – це основні їх складові. Всі напої, подібні Кока-Колі, негативно позначаються на роботі шлунка. Гази призводять до гастритів. А барвники та інші хімічні добавки викликають алергію.

Солодощі та борошняні вироби

 Це основні продукти, що викликають діатез, прищі, алергії і ожиріння. Не варто відмовлятися від солодкого взагалі. Просто замінюйте торти і цукерки сухофруктами, чорним шоколадом, медом. Білий хліб і здобу замініть висівковим або бездріжджовим хлібом.

Фаст-фуд

Це все, що смажиться у фритюрі. Картопля фрі, біляші, пиріжки, чебуреки і

т. п. Зазвичай для їх приготування використовують пересмажене масло. Це призводить до утворення канцерогенів та інших дуже шкідливих речовин Ковбасні вироби і сосиски.

 Сьогодні вже не зустрінеш ковбасу, яка не містить барвників, шкідливих харчових добавок і ароматизаторів. Добре, якщо в ній буде хоч трохи м'яса. Шкідливі і копченості. Вони не тільки підвищують рівень холестерину, але і часто призводять до розладів нервової системи!

Майонез і маргарин.

 Майонез можна вживати, але тільки за умови, що він приготований в домашніх умовах. Куплений в магазині, він загрожує захворюваннями шлунка, кишечника, серця, судин, ожирінням. Він містить велику кількість небезпечних для здоров'я речовин: барвники, добавки, насичені жири, оцет. Не особливо відстає і маргарин. Це аж ніяк не аналог вершкового масла. Це композиція з трансжирів, токсичних речовин, консервантів, синтетичних жирів і т. д. Зверніть увагу, що для магазинної випічки використовується саме маргарин.

Кетчуп, різні соуси і заправки.

У них високий вміст барвників, замінників смаків і ГМО, крім того, консерванти, що оберігають ці продукти від псування, порушують мікрофлору кишечника, знищуючи і корисні мікроби в організмі. Льодяники, барбарис.

Зараз використовується настільки сильна хімічна есенція, що якщо ви злегка намочену цукерочку залишите на скатертині, вона пропале скатертину наскрізь, разом з лаком. Знищується навіть пластик. Уявіть, що відбувається з вашим шлунком.

Морозиво.

Зараз фактично неможливо знайти морозиво, виготовлене з молока. Якщо ви знайдете де-небудь справжній пломбір з молока, тоді сміливо можете купувати. Фруктове морозиво - це гола есенція, нічого натурального в ній немає.

Консервовані фрукти та овочі.

По-перше, основна користь овочів і фруктів, що полягає в їх насиченості вітамінами, втрачається під час термообробки і консервування. По-друге, в баночці з тими ж персиками міститься забійна доза цукру, а в помідорах — синтетичні добавки, що додають кислинку і підсилюють смакові якості. Останній аргумент на користь відмови від покупних консервів повинен переконати навіть тих, кого не лякають перші два: багато консервних упаковок виготовляються з додаванням бісфенолу А, який може спровокувати появу раку.

КРАБОВІ ПАЛИЧКИ.

Крабові палички – продукт, при виготовленні якого жоден краб не постраждав. У їх складі – рибний фарш із «нетоварної риби», вода, крохмаль, ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку, консерванти, стабілізатори.

ПРОДУКТИ, КОРИСНІ ЛИШЕ НА ПЕРШИЙ ПОГЛЯД

ФРУКТОВІ СОКИ

Здавалося б, дотримуючись здорового харчування, важливо пити соки. Однак зауважте: в пакетовані напої додають цукор – причому інколи надмірно. Тож дієтологи рекомендують зменшити вживання консервованих соків.

МЮСЛІ

Доволі популярні сніданки швидкого приготування, на жаль, майже не містять корисних речовин.

ЙОГУРТ

Продукт місить кальцій та корисні для шлунка та кишечника бактерії. Проте мова йде лише про натуральний йогурт нетривалого зберігання, без ароматизаторів та великої кількості цукру.

ЦІЛЬНОЗЕРНОВИЙ ХЛІБ

Дозволяє зберігати стрункість. Та варто знати, що звичайний хліб із додаванням злакових не є цільнозерновим. На упаковці такого хліба має бути вказано, що при його виготовленні використовували неочищене зерно.

СМУЗІ

Доволі популярний напій серед тих, хто дотримується здорового харчування. Це ж так звабливо — отримати концентрат вітамінів та клітковини в одному келиху. Та не можна пити смузі у великій кількості щодня. Це навіть шкідливо й може викликати запори. А якщо маєте проблеми зі шлунком та кишечником, тоді від таких напоїв краще відмовитися.

ЗНЕЖИРЕНЕ МОЛОКО

Коли з молока видалити жир, то поживні речовини теж зникнуть. У деяких дослідженнях навіть було виявлено, що повноцінні молочні продукти з меншою ймовірністю викликають ожиріння, серцеві захворювання і діабет, ніж продукти з низьким вмістом жиру.

ОЛИВКИ

Плоди оливкового дерева в натуральному вигляді мають гіркуватий присмак, тому, найчастіше їх консервують. При консервації втрачається частина корисних властивостей оливок, і збільшується їх калорійність. Крім цього, часто для посилення смаку при консервуванні додають Е-речовини, який не тільки надають оливкам більш насичені смак, але і колір. Насправді, консервовані оливки повинні бути ненасиченого синього кольору, а блідо-рожевого. Адже їх банально забарвлять глюконатом заліза (стабілізатор забарвлення Е579). Тому, в магазині слід уважно ознайомитися зі складом оливок, щоб придбати якісний і дійсно корисний продукт.

Попкорн.

В останні роки попкорн вважається все більш здоровою їжею. І це дійсно так – але якщо ви з’їсте велику упаковку солоного попкорна за один раз, то запросто перевищите денну норму споживання солі. І ризиковані наслідки такої високонатрієвої дієти досить різноманітні, включаючи високий кров’яний тиск.

Сухофрукти.

Сухофрукти можуть здатися більш здоровою альтернативою цукеркам, але, нажаль, це дуже добре, щоб бути правдою. Адже до них часто додають цукор і їх обробляють консервантами, такими як діоксид сірки – для продовження терміну зберігання.

 Чорний шоколад

До складу чорного шоколаду (він вважається корисним в плані серцевосудинного та психічного здоров’я) входить рафінований цукор, який може пошкодити колагенові волокна шкіри.

Виступ тренера. Одним з важливих принципів правильного харчування є дотримання енергетичного балансу організму, тобто кількість енергії, що поступає в організм з їжею, повинна відповідати енергетичним затратам організму. Якщо енергетичні затрати менші, чим кількість енергії споживаної їжі, вага тіла збільшується в основному за рахунок жирової тканини. При голодуванні або недостатньому харчуванні зменшується м’язова вага, затримується ріст та розвиток, знижується імунітет, збільшується можливість інфекційних захворювань. При надмірному харчуванні утворюються проміжні продукти обміну, шкідливі для організму, особливо для печінки, страждає підшлункова залоза, виникає цукровий діабет та серцево-судинні захворювання. Люди, у яких вага перевищує на 30% норму, живуть на 10-15 років менше порівняно з людьми, у яких нормальна вага тіла.

Раціональним харчування буде лише тоді, коли в організмі з харчовими продуктами поступають всі поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі в кількості, необхідної для його нормальної життєдіяльності. ). Треба зазначити, що для підлітків у віці  12- 14 років необхідно: 90 -110 грамів білка, 90-100 грамів жиру, 400 грамів вуглеводів. Для підлітків хлопчаків на добу потрібно 3200 ккал, а дівчаткам – 2800 ккал.

8. Завдання для груп. Визначити як найбільше правил харчування.

1.               Їжа повинна бути повноцінною і максимально різноманітною. Нашому організму потрібні різні мікроелементи і вітаміни. Вони не можуть міститися лише в одному продукті. Чим насиченіше ваше меню, тим більше користі.

2.               Дотримуйтесь режим харчування. Важливо виробити звичку їстиприблизно в один і той же час. Основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечерю. До них варто додати два перекуси.

3.               Не пропускайте прийоми їжі. Це загрожує декількома неприйнятниминаслідками. По-перше, почуттям голоду. Воно змусить вас пізніше з'їсти набагато більше. По-друге, відбудеться виснаження організму. А як наслідок ви будете швидше втомлюватися. По-третє, так можна порушити процеси травлення.

4.               Зведіть до мінімуму споживання цукру і солі. Навряд чи є людина, якане знає про шкоду цукру і солі. При цьому багато хто продовжує ними захоплюватися. Велика кількість цих продуктів призводить до сильного удару по здоров'ю. Не захоплюйтеся ними.

5.               Перший сніданок повинен бути поживним та містити не менш 25% добового раціону, обід – 35%, полуденок – 20% та вечеря – 20% добового раціону.

6.               Їжте свіжі овочі і фрукти якомога частіше. В ідеалі кожен день. Вониджерела мінералів, вітамінів і корисних речовин та клітковини. Клітковина не перетравлюється в організму, однак вона належить до так названих баластних речовин, що сприяє рухливій активності шлунково-кишкового тракту. Наповнивши шлунок, клітковина утворює відчуття насиченості.

7.               Їжте рибу. Не менше одного разу на тиждень. Особливо кориснакислота Омега-3. Вона міститься в основному в жирній рибі.

8.               М’ясні та рибні страви рекомендується вживати в першій половині доби. Вони містять речовини, що збуджують нервову систему. Для вечері кращі молочні та овочеві страви.

9.               Пийте воду. Чисту, без газу. Радимо розрахувати свою індивідуальнудобову норму.

10.           Забудьте про фаст-фуд. Це зайві кілограми, тяжкість в шлунку іпоганий настрій.

11.           Їсти необхідно тільки при настанні справжнього голоду.

12.           Ретельно пережовувати їжу. Погано пережована їжа злипається в шлункуу грудки, які перетравлюються частково. Енергозатрати посилюються, їжа засвоюється погано. Якщо  їжа проковтується без зусиль – вона пережована ретельно.

13.           Вечеряти необхідно не пізніше 18-19 годин. До моменту засинання їжа,що знаходиться в шлунку повинна перетравитися, а їжа перейти в кишечник.

14.           Треба  пам’ятати, що підігріті страви втрачають корисні речовини тавітаміни.

15.           Не слід їсти занадто гарячу або занадто холодну їжу. Оптимальноохолоджені страви – злегка нижче кімнатної температури, а гарячі – не визивають необхідність дути на ложку.

А тепер згадаємо про значимість рухової активності. Рух  - одне з найважливіших пристосувань організму до умов довкілля, що виконується опорно-руховим апаратом. Останнім часом стрімкий розвиток науки і техніки призвів до того, що полегшивши умови праці людини, значно скоротилося навантаження на її м’язи, що і призвело до виникнення такого явища, як гіподинамія. Це обмеження рухової активності, спричинене особливостями способу життя, професійної діяльності, тривалим постільним режимом, перебуванням людини в стані невагомості. Її можна ще назвати малорухливим способом життя.

Гіподинамія може настати в шкільному віці через неправильний розпорядок дня, нехтування уроками фізичної культури, недостатнє перебування на свіжому повітрі. Вона є небезпечним станом для організму людини.

 Вона є причиною атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, остеохондрозу, ожиріння, неврастенії, тощо. А це викликає понад 50% смертності.

Нам всім відомо, що навпаки достатній рівень рухової активності сприяє гармонійному анатомічному та функціональному розвиткові організму, підсиленню опірності його несприятливим умовам довкілля. Щоб малорухливий спосіб життя не шкодив  організму, особливо дитячому і не викликав його порушення (порушення постави) треба  обов’  язково  проводити профілактичні дії.

9. Завдання для всіх. Руханки.

1.       Показати правильну поставу та її порушення. Обговорити.

2.       Виконати вправи для підтримання опорно-рухової системи тапрофілактики її порушень.

Фізичні вправи для підтримки постави, опорно-рухової системи.

Виступ тренера.

Прослухайте про слідуючий компонент здорового способу життя  та визначте – про що іде мова.

Є такий комплекс заходів, що спрямований на збереження й зміцнення здоров'я, попередження захворювань, збільшення тривалості життя шляхом дотримання певних вимог у повсякденному житті й діяльності людини. Найперше до вищезазначеного треба віднести догляд за шкірою тіла й порожниною рота, одягом, взуттям, чистоту приміщення, посуду, продуктів харчування, тощо. Що це? Гігієна.

Про неї існує багато неправильних уявлень (міфів). Давайте разом з’ясуємо, чи не попали ви під вплив таких розповсюджених помилок.

10. Завдання для груп. Знов розподілимося на  3 групи (за фігурами). Відповідаємо «так» чи «ні» на представлені факти.

1.      Дезінфікуючі засоби для рук необхідні для захисту від мікробів та можуть замінити мило.

НІ Засоби для рук, що містять спирт, дійсно корисні в багатьох ситуаціях, але якщо ви не працюєте в лікарні, постійно ними користуватися не варто. Для правильного очищення рук цілком достатньо води і мила. Мікроби і бактерії відмінно пристосовуються і стають стійкішими, тому не використовуйте сильні засоби, якщо тільки це не виправдано необхідністю.

2.      Швидко піднята їжа не рахується як така, що впала і її можнаспокійно їсти, так як кількість мікробів на ній незначна.

НІ. Все ж 99% бактерій потрапляє в їжу в момент її зіткнення з підлогою, тому якщо ви дбаєте про здоров’я, відмовтеся від цього правила. Це одне з найбільш поширений і найбільш небезпечних помилок. Їжа з високим вмістом цукру або солі повільніше набирає бактерії, але їсти що-небудь, що впало на підлогу, все ж не варто.

3.      Чистити зуби потрібно мінімум 1-2 рази в день протягом 2 хвилин, а також очищати порожнину рота після кожного прийому їжі ополіскуванням. ТАК.

4.      Мити          голову                 потрібно             кожен                  день

НІ. Щоденне використання шампуню – це занадто часто, і закінчитися це може тільки пошкодженням волосся. Справа в тому, що засоби для миття волосся змивають шкірні жири, що не дуже корисно для шкіри голови. Якщо волосся швидко стають жирними, використовуйте сухий шампунь, він не так шкодить волоссю. А в цілому ідея про те, що волосся брудні, якщо їх не мити більше доби, – один з найпоширеніших міфів.

5.      Не треба чіпати лице руками

ТАК. Кожного разу, коли ви просто чіпаєте лице, ви заносите на нього бруд і розтягуєте шкіру. Будь-який дотик провокує вироблення шкірного сала. Від цього шкіра ущільнюється і покривається неприємними висипаннями.

6.      Запах          з                 рота           викликаний          недостатньою         гігієною

НІ. Насправді у такого явища, як запах з рота, або галитоза, може бути багато причин. Звичайно, він може бути викликаний і зневагою нормальною гігієною порожнини рота, але так буває далеко не завжди. Насправді найбільш частою причиною даної проблеми стає сухість, яка провокує швидке розмноження бактерій. Також неприємний запах можуть викликати хвороби ясен.

7.      Миття повинно супроводжуватись обов’язковою зміною натільної та постільної білизни. Так.

8.      Можна митися господарським милом.

НІ.  При його застосуванні подразнюється та висушується шкіра.

9.      Шкідливо носити прогумований одяг та взуття. ТАК.

10.  Часте розчісування волосся йому на користь НІ. Не варто розчісувати волосся занадто часто, це може привести до погіршення структури волосся, зробить його більш ламким та посіченим.

11.  Сушарка для рук гігієнічніша, ніж паперові рушники

НІ. Якщо в громадському місці у вас стоїть вибір між сушаркою для рук і паперовим рушником, вибирайте другий варіант. Попри поширену думку, паперовий рушник висушує руки швидше, приблизно за 15 секунд. Більшість же сушарок можуть висушити шкіру лише за 45 секунд. Це дійсно значна різниця, адже якщо ви поспішаєте, то попросту не досушите руки. А волога шкіра – відмінне середовище для розвитку бактерій. Тому користуйтеся паперовими рушниками.

12.  Не слід ділитися змінним взуттям. ТАК.

13.  Не треба ходити в одному і тому ж взутті на вулиці, в школі і вдома. ТАК. Вдома носіть м’яке домашнє взуття, для спортивних занять використовуйте спортивне взуття.

14.  Постійно фарбувати нігті шкідливо.

НІ.  Нігті як-ніяк не живі створення, щоб дихати! Все необхідне вони отримують за допомогою кровотоку, корисних речовин, які ми отримуємо з їжі, яку їмо, а не зовні. Правда полягає в тому, що якщо регулярно покривати нігті шаром лаку або емалі це допомагає зберегти в нігтьовій пластині природний рівень зволоження. На нігтях як би захисний шар виходить.

15.  Важливим елементом одягу є головний убір. ТАК.

16.  Відомо, що школярі на уроках люблять гризти ковпачки на ручках, а також стиральні гумки на маківці олівця. Робити цього категорично не можна. ТАК.

17.  Умиватися треба тільки після тренування.

НІ. Таке умивання дійсно дуже освіжає, здається, що це правильний підхід. Насправді вмиватися варто і до заняття. Пам'ятайте про це. Коли ви потієте, ви витираєте шкіру, а значить, втираєте в пори бруд, жир і бактерії, що може викликати загострення запалень шкіри. Вмивайте обличчя перед заняттям. Коли ви будете потіти, на поверхні шкіри будуть лише вода і сіль, які абсолютно безпечні і не призведуть до загострення запалень шкіри.

18.  Наявність власної гребінця у школяра допоможе уникнути зараження педикульозом. ТАК.

19.  Приймати душ треба двічі на день – вранці та ввечері ТАК.

20.  Повернувшись додому з морозу для зігріву треба прийняти гарячий душ. НІ. Взимку після прогулянок хочеться зігрітися гарячим душем, але це шкідливо для шкіри. Гаряча вода розкриває пори і вимиває поживні і захисні речовини, яких і так не вистачає в холодну і суху пору року. Щоб не з'явилося лущення і свербіж, лікарі радять приймати теплий душ.

Тренер. Як позначалося раніше здоровий спосіб життя та збереження здоров’я неможливий без дотримання режиму дня та загартовування, а навпаки втратити його можливо, якщо мати негативні звички.

Тому не звернути увагу на ці компоненти ми не зможемо.

Загартовування зміцнює здоров’я організму. Завдяки загартовуванню Ви зможете легше переносити сильні морози і високі температури. Ви покращите імунітет, що допоможе Вам хворіти набагато рідше і легше переносити хвороби. Крім цього, загартовування чудово впливає на нервову систему,  людина стає більш урівноваженою, стійкою до стресу, стає більш витривалою, працездатною.

Під впливом процедур загартовування м’язи приходять в тонус, що робить їх більш пружними. Також, загартовування чудово впливає на стан шкіри.

Правильний режим – раціональна тривалість і чітке чергування різних видів діяльності та відпочинку протягом доби.

Значення режиму в тому, що він сприяє нормальному функціонуванню внутрішніх органів і фізіологічних систем організму, забезпечує врівноважений, бадьорий стан, охороняє нервову систему від перевтоми, створює сприятливі умови для розвитку, формує здатність адаптуватися до нових умов, стійкість до впливу негативних факторів. Люди, які звикли до встановленого розпорядку дня, що відповідає їх віку, як правило, відзначаються дисциплінованістю, вмінням працювати, товариськістю, врівноваженою поведінкою, вони активні, рідко страждають відсутністю апетиту. Все це і є показником міцного здоров'я та правильного розвитку.

Шкідливі звички згубно впливають на здоров’я людини, і найчастіше стають небезпечними для життя пристрастями. Більш уразливі для шкідливих звичок підлітки, які легко потрапляють під поганий вплив старших товаришів. Діти підліткового віку найчастіше пояснюють свої шкідливі звички тим, що їм нудно або вони роблять це заради експерименту. Але мало хто з них розуміє, що перша сигарета або доза наркотику може привести до страшної залежності і смертельних наслідків.

11. Завдання для груп.

1 група. Вставити пропущенні слова до тексту та розповісти про розповсюджені негативні звички та їх шкідливий вплив на здоров’я.

Через вживання …., у людини-…. може виникнути захворювання на рак легенів. Велике навантаження отримує і серце. Вчені підрахували, що люди, що ….. у 10 разів більше хворіють на рак та на інфаркт міокарда, ніж люди, які не мають такої звички.

Через вживання …, особливо ін'єкційне введення, людина має ризик захворіти на ВІЛ/СНІД. Це шкідлива звичка має три складові: Медична складова включає руйнівний вплив на організм людини, особливо на ……… . Соціальна складова включає наслідки поведінки …….  людини, небезпечної для її оточення. Юридична складова — це кримінальна відповідальність за використання, вироблення, зберігання та збут вищезазначених речовин, а також залучення до їх вживання.

….. шкідливо впливають на мозок і печінку людини. Також від  ….. страждають ожирінням, захворюваннями серця. Вживання ….. руйнує не тільки здоров’я людини, але і його зв’язок з суспільством. Люди втрачають роботу, під дією цієї отрути вони поводяться неадекватно. Страждають їх сім’ї,  скоюються злочини, виникають  аварії на дорогах.

…. – це аналог залежності, свого роду шкідливе захоплення, надмірний потяг до комп'ютерних або ……..  Даний вид залежності відрізняється від своїх побратимів: оскільки не стосується фізичного здоров'я індивіда, а зачіпає лише….. . Тому така шкідлива звичка подібна по проявах з психічними захворюваннями.  Проблема ускладнюється тим, що на початковій фазі її практично нереально виявити дана недуга, оскільки соматично вона не проявляється.

Ігроманія; алкоголізма; нікотину; алкогольні напої; палять; спиртного; наркотичних речовин; емоції; курця; азартних ігор; нервову систему; наркозалежної.

2                    група. Серед представлених понять знайдіть значення, правила та видизагартовування організму.

Застосовування режиму відпочинку; позитивний вплив на психоемоційний стан людини; поєднання із загартовуванням фізичних вправ, ігор та спортивних розваг; підвищення імунітету; збагачення організму киснем; обтирання тіла різними речами, наприклад, вологим і холодним рушником, снігом, водою; нормалізація роботи практично всіх органів і систем організму;підвищення стійкості нервової системи;  враховування індивідуальних особливостей організму; ножні ванни; обливання; покращення кровообігу, постійний самоконтроль за станом здоров’я; прискорення обмінних процесів;покращення функціональності м'язової системи; контрастний душ; консультування з лікарем перед початком тренувань; постійність занять; тонізуюча дія на всі функції організму; процедури повінні викликати лише позитивні емоції; відвідування парної, лазні, сауни;  прогулянки на свіжому повітрі на природі;  ходіння босоніж по траві поступовість збільшення дозування; регулярність занять; застосування різних видів тренувань організму; прийняття сонячних ванн; для початку загартовування треба бути повністю здоровим; у разі появи нездужання після процедури загартовування потрібно негайно припинити і проконсультуватися з лікарем.

3                    група. Співвіднести часові показники та види добової діяльності підлітказгідно правильним нормам режиму дня

7:00.                           Підйом.

7:00-7:30.                   Зарядка, умивання.

7:30-7: 45.                  Сніданок.

7:45-8:30                    Підготовка до школи, дорога в школу 8:30-14:50.                 Заняття в школі.

11:10- 11:25               Другий сніданок

15:00-16:00                Дорога додому, обід.

16:00-18:00.               Самопідготовка, виконання домашнього завдання.

18:00-18.30.               Робота по дому 18:30 -19:00.               Вечеря.

19:00-20:00.                Вільний час, відпочинок 20:00-21:30.                Вечірня прогулянка.

21:30-22:00.                Підготовка до сну.

22:00 – 7:00                Сон

Підйом. Сон. Вечірня прогулянка. Дорога додому, обід. Вечеря. Зарядка, умивання. Підготовка до школи, дорога в школу Самопідготовка, виконання домашнього завдання. Сніданок. Другий сніданок Заняття в школі. Робота по дому. Вільний час, відпочинок. Підготовка до сну.

7:00.    7:00-7:30.    7:30-7: 45.    7:45-8:30      8:30-14:50.    11:10- 11:25     15:00-16:00         16:00-18:00.     18:00-18.30.     18:30 -19:00.       19:00-20:00.   20:00-21:30.        21:30-22:00.     22:00 – 7:00               

12. Закінчення тренінгу, підведення підсумків. Чи пізнали учні нове? Чим кожен може похвалитися, чого прагне, що може побажати іншому?

(Здоров’я не тільки  фізичне)

pdf
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Сценарії
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку