Презентація "Раціональне харчування"

Про матеріал
Презентація до заняття на тему "Раціональне харчування" Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин. Порушення обміну речовин (метаболізму), пов’язані з нестачею чи надлишком надходження певних хімічних елементів, речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спосіб життя Стан навколишнього середовища Спадковість Медицина Фактори впливу на здоров'я людини

Номер слайду 2

Спосіб життя 3,5 – 7 років життя проводимо за їжею 82000 разів сідаємо за обідній стіл з'їдаємо 9000 кг картоплі, 5000 кг хліба випиваємо 50000 л води та напоїв

Номер слайду 3

Вправа «Вірю (+) /не вірю (-)» 1. Людина харчується, щоб рости. 2. В раціоні людини мають переважати білки. 3. Необхідна добова кількість калорій для людини 16-річного віку складає 2000 ккал. 4. Існує один продукт, який одночасно містить всі необхідні для організму речовини. 5. Харчуватися краще 4 рази на день. 6. Неправильне харчування може спричинити захворювання серця.

Номер слайду 4

Тема. Обмін речовин і перетворення енергії План заняття: Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин. Порушення обміну речовин, пов’язані з нестачею чи надлишком надходження певних хімічних елементів, речовин.

Номер слайду 5

Харчування - це процес надходження до організму поживних речовин необхідних для нормальної життєдіяльності. Раціональне харчування - це достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статті, характеру праці та інших факторів.

Номер слайду 6

«Всяка їжа і пиття смачні і корисні, але треба знати час, місце і міру». Г. Сковорода

Номер слайду 7

Принципи раціонального харчування ХАРЧОВИЙ РАЦІОН РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ УМОВИ ПРИЙОМУ ЇЖІ що їсти? коли їсти? як їсти?

Номер слайду 8

ХАРЧОВИЙ РАЦІОН (що їсти?)

Номер слайду 9

овочі фрукти цільнозернові продукти білки вода олії

Номер слайду 10

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ (коли їсти?) час прийому їжі кількість прийомів їжі інтервали між прийомами їжі розподіл їжі за енергоємністю 1 2 3 4 Прийоми їжі % спожитої їжі Білки Жири Вуглеводи Сніданок (8 год) 25 % Хлопці 14-17 р. 98 г. Дівчата 14-17 р. 90 г. 20% Хлопці 14-17 р. 100 г. Дівчата 14-17 р. 90 г. 30% Хлопці 14-17 р. 425 г. Дівчата 14-17р. 360 г. 50% Обід (12 год) 35 %, Підвечірок (16 год) 20 % Вечеря (20 год) 20 %

Номер слайду 11

Кількість енергії, що надходить в організм, має дорівнювати кількості енергії, що витрачається в процесі життєдіяльності Дослідницька робота: Енергетичний баланс організму 1

Номер слайду 12

Кількість енергії, що надходить в організм, має дорівнювати кількості енергії, що витрачається в процесі життєдіяльності Дослідницька робота: Енергетичний баланс організму 2

Номер слайду 13

УМОВИ ПРИЙОМУ ЇЖІ (як їсти?) гарний настрій під час приймання їжі повільне й добре пережовування їжі розумна кулінарна обробка їжі 1 2 3

Номер слайду 14

Орторексія - розлад прийому їжі, що характеризується нав'язливим прагненням до «здорового і правильного харчування»; - харчовий раціон визначається виключно за критерієм "корисності" продукту, водночас смакові переваги до уваги не беруться.

Номер слайду 15

Порушення обміну речовин НЕСТАЧА НАДЛИШОК Дистрофія Ослаблення імунітету Подагра Ураження нирок, печінки Затримка росту Гіповітамінози Ожиріння Атеросклероз Кетоз Закрепи Цукровий діабет Зайва вага Залізодефіцитна анемія Ендемічний зоб Флюороз Аргіроз Гіповітаміноз Авітаміноз Гіпервітаміноз Порушення обміну речовин, зниження імунітету Порушення в роботі внутрішніх органів (нирки, мозок)

Номер слайду 16

ЗАПИШІТЬ, ЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛО РЕФЛЕКСІЯ ЗАПИШІТЬ ТРИ СЛОВА, ЯКІ СЬОГОДНІ ВИВЧИЛИ ЗАПИШІТЬ ДВА ВМІННЯ, ЯКІ СЬОГОДНІ НАБУЛИ ЗАПИШІТЬ ОДНЕ ЗАПИТАННЯ, НА ЯКЕ ХОЧЕТЕ ЗНАЙТИ ВІДПОВІДЬ НА НАСТУПНОМУ ЗАНЯТТІ

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Опрацювати теоретичний матеріал § 29-30 підручника «Біологія і екологія 10 клас» (авт. Соболь В.І.) і виконати завдання с. 127 Характеристика харчового продукту Ознака Характеристика Назва харчового продукту Група продуктів (за походженням) Склад: а) поживні речовини; б) додаткові речовини; в) харчові добавки Функції харчового продукту Харчова цінність (поживність) Енергетична цінність (калорійність) Країна-виробник

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
11 червня 2023
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку