Презентація "Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин"

Про матеріал
В презентації визначені поняття і названі основні принципи та рекомендації раціонального харчування, названі основні методи визначення енергетичного балансу в організмі, названі наслідки нестачі та надлишку поживних речовин в організмі людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин

Номер слайду 2

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — це харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності.

Номер слайду 3

Основні принципи раціонального харчування. Поживність та калорійність їжі мають відповідати енергетичним витратам організму. Максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію. Для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму, що становить 100—110 г білка на добу, а під час фізичної роботи —до 130—140 г. Дотримання індивідуального режиму харчування, що визначається масою, віком та рівнем рухової активності кожної людини

Номер слайду 4

Основні рекомендації раціонального харчування. Забезпечення різноманітності й збалансованості харчового раціону, в якому співвідношення білків, жирів та вуглеводів згідно із сучасними вимогами становить 1,0 : 2,3 : 5,8 Дотримання режиму харчування і приймання їжі в одні й ті самі години, щоб забезпечити нормальну секрецію травних соків. Дотримання сумісності продуктів і вживання змішаної їжі, яка засвоюється краще. Харчуватися краще 4 рази на день, інтервал між споживанням їжі не має перевищувати 6 год. Неодмінно вживати овочі та фрукти, що містять вітаміни, пектинові речовини, клітковину. Важливими умовами харчування є гарний настрій під час приймання їжі, повільне й добре її пережовування, розумна кулінарна обробка харчових продуктів, категорична відмова від тютюнокуріння й вживання алкогольних напоїв

Номер слайду 5

Енергетичний баланс — це співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм, і кількістю енергії, що виділяється ним.

Номер слайду 6

Методи визначення енергетичних витрат. Пряма калориметрія — метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час. Непряма калориметрія — метод визначення кількості виділеного теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу

Номер слайду 7

Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин. Нестачапризводить до порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної сприйнятливості до інфекцій і в крайніх випадках — до дистрофії і «голодних набряків»Надлишокпосилюються процеси гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення, сприяє розвитку подагри

Номер слайду 8

Нестачасильне відчуття голоду і зниження фізичної й розумової працездатності, втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний шок) Надлишокперетворюються на жири і в такому вигляді відкладаються про запас, можуть призвести до розладів травлення через посилення процесів бродіння в товстому кишечнику, а за тривалого споживання великої кількості — до цукрового діабету

Номер слайду 9

Нестачазменшується надходження жиророзчинних вітамінів, що може спричинити гіповітамінози за жиророзчинними вітамінами А, D, Е і К., може спостерігатися нестача незамінних жирних кислот, що зумовлює появу шкірних захворювань, порушень обміну речовин, пошкодження мітохондрій. Надлишокможе підвищуватися вміст холестеролу, що призводить до утворення жовчних каменів, атеросклерозу; збільшується відкладання жиру в організмі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Черноіванова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Клокова Оксана Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Тимошко Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Александрова Катерина Володимирівна
    Дякую, я вже не одну Вашу презентацію "позичила"
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
7 серпня 2019
Переглядів
64936
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку