Основні принципи раціонального харчування. Поживність та калорійність їжі мають відповідати енергетичним витратам організму. Максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію. Для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму, що становить 100—110 г білка на добу, а під час фізичної роботи —до 130—140 г. Дотримання індивідуального режиму харчування, що визначається масою, віком та рівнем рухової активності кожної людини
Основні рекомендації раціонального харчування. Забезпечення різноманітності й збалансованості харчового раціону, в якому співвідношення білків, жирів та вуглеводів згідно із сучасними вимогами становить 1,0 : 2,3 : 5,8 Дотримання режиму харчування і приймання їжі в одні й ті самі години, щоб забезпечити нормальну секрецію травних соків. Дотримання сумісності продуктів і вживання змішаної їжі, яка засвоюється краще. Харчуватися краще 4 рази на день, інтервал між споживанням їжі не має перевищувати 6 год. Неодмінно вживати овочі та фрукти, що містять вітаміни, пектинові речовини, клітковину. Важливими умовами харчування є гарний настрій під час приймання їжі, повільне й добре її пережовування, розумна кулінарна обробка харчових продуктів, категорична відмова від тютюнокуріння й вживання алкогольних напоїв
Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин. Нестачапризводить до порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної сприйнятливості до інфекцій і в крайніх випадках — до дистрофії і «голодних набряків»Надлишокпосилюються процеси гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення, сприяє розвитку подагри
Нестачасильне відчуття голоду і зниження фізичної й розумової працездатності, втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний шок) Надлишокперетворюються на жири і в такому вигляді відкладаються про запас, можуть призвести до розладів травлення через посилення процесів бродіння в товстому кишечнику, а за тривалого споживання великої кількості — до цукрового діабету
Нестачазменшується надходження жиророзчинних вітамінів, що може спричинити гіповітамінози за жиророзчинними вітамінами А, D, Е і К., може спостерігатися нестача незамінних жирних кислот, що зумовлює появу шкірних захворювань, порушень обміну речовин, пошкодження мітохондрій. Надлишокможе підвищуватися вміст холестеролу, що призводить до утворення жовчних каменів, атеросклерозу; збільшується відкладання жиру в організмі