Презентація "Регуляція експресії генів"

Про матеріал
Презентація до підручника Р.Шаламова, біологія, 10 клас. Експре́сія ге́нів — процес, при якому спадкова інформація генів використовується для синтезу функціонального продукту: білка або РНК. Якщо кінцевим продуктом є білок, процес експресії генів називається біосинтезом білків а ген — білок-кодуючим. Процес складається із кроків транскрипції мРНК та її процесингу, трансляції та посттрансляційної модифікації. В інших випадках, для генів, що не кодують білки, а кодують так звані некодуючі РНК (наприклад, тРНК чи рРНК), набір кроків дещо відрізняється. Для експресії генів може використовуватися як генетична інформація, так і епігенетична.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регуляція експресії генів. Шеіна Т.в. Учитель хімії і біологіїПарутинської зош і-ііі ступенів

Номер слайду 2

Відмінності у роботі генів призводять до відмінностей у наборі білків різних клітин. Геном людини – 22-23 тисячі генів. Але лише незначна їх частина є активною, тобто транскрипція відбувається лише з декількох сотень генів. Такі гени експресуються. Гени які працюють у всіх клітинах і забезпечують базові життєві функції – називаються генами домашнього господарства. Кожна клітина має свої активні гени – це призводить до різного набору білків у них: у клітині серцевого м'яза – активно експресується ген міозину ІІ, у клітинах печінки – ген сироваткового альбуміну. Яким же чином організм регулює вибіркову роботу одних генів і «мовчання інших»?

Номер слайду 3

РНК-полімераза – фермент, що забезпечує біосинтез РНК на матриці ДНК

Номер слайду 4

Для забезпечення транскрипції, окрім РНК-полімерази, необхідна участь факторів транскрипціїЗабезпечення транскрипціїМатриця ДНКРНК-полімераза. Суміш рибонуклеотидів. РНК-полімераза. Промотор Транскрипція Фактори транскрипціїЗабезпечує правильну посадку РНК-полімеразу на промотор і її наступну активацію

Номер слайду 5

Регуляція експресії відбувається завдяки продуктам регуляторних генів і енхансерам. Регуляторні гени – кодують специфічні білки чи молекули РНК, які контролюють експресію інших генів. Типи регуляторних генів: Гени білків-репресорів – експресуються постійно, завжди наявні у клітині. Гени білків-активаторів – зв'язуються з ділянкою біля промотора і прискорюють початок транскрипції. Структурні гени – продукти яких не беруть участі в регуляції роботи інших генів. Енхансери – ділянки ДНК розташовані поза геном і з яким зв'язується регулятор транскрипції

Номер слайду 6

Стероїдні гормони впливають на експресію генів. Стероїдні гормони – це група сполук, похідних холестеролу, що виробляються залозами внутрішньої секреції: корою наднирників і статевими залозами. У клітині гормони зустрічають свій рецептор-білок, він розпізнає гормон і запускає відповідь на нього. Наприклад: естроген – статевий жіночий гормон, із цитоплазми потрапляючи у ядро, там починає діяти як фактор транскрипції – з'єднується з промоторними областями генів і запускає їх експресію, сприяючи активації РНК-полімерази. Так здійснюється клітинна відповідь на виділення гормону в організмі, що в даному випадку визначає вторинні статеві ознаки жінки і її статеву поведінку.

Номер слайду 7

У бактерій регулюється робота комплексів генів - оперонів

Номер слайду 8

Триптофановий оперон активний тільки за відсутності триптофану

Номер слайду 9

Тести

pptx
Додано
12 березня 2020
Переглядів
7820
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку