Презентація : "Рельєф суходолу. Рівнини."

Про матеріал

Презентація допомагає сформувати в учнів знання про рівнини і гори як основні форми рельєфу земної поверхні; пояснити особливості утворення і розвитку рівнин; познайомитись з їх класифікацію, сформувати первинні уміння характеризувати географічне положення рівнин на фізичній карті . Виховувати допитливість, інтерес до географічної науки, самостійність у роботі і здобутті знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЛЬЄФ СУХОДОЛУ. РІВНИНИ

Номер слайду 2

Рельєф — сукупність різноманітних форм нерівностей земної поверхні. Форми рельєфу утворюються в результаті взаємодії внутрішніх та зовнішніх сил Землі. Внутрішні сили створюють форми поверхні, а зовнішні — їх вирівнюють і будують свої. Цей процес неперервний і довготривалий у розвитку і часі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

До найбільших планетарних відносять материки та океанічні западини. Материки — найбільші масиви суходолу Землі, основна частина поверхні яких виступає над рівнем моря. Їх є шість: Євразія , Африка, Північна Америка,Південна Америка, Антарктида та Австралія . Глибокі океанічні западини за сотні мільйонів років заповнилися водою, і утворилися океани: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північно-Льодовитий та Південний.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рівнини — великі ділянки суходолу з плоскою або горбистою поверхнею. Висоти сусідніх точок мало відрізняються між собою. Рівнини відрізняються за висотою над рівнем моря

Номер слайду 7

Низовини (абсолютна висота не перевищує 200 м над рівнем моря). Наприклад, Амазонська низовина, що є найбільшою на планеті, розташована в Південній Америці, її середня висота 15–100 м, і вона майже рівна та плоска. В Україні такою низовиною є Причорноморська.

Номер слайду 8

Височини — це горбисті форми поверхні, що піднімаються на висоту 200–500 м. Наприклад, Придніпровська та Подільська височини, що розташовані в межах України.

Номер слайду 9

Плоскогір’я — це також рівнини, досить високі — понад 500 м над рівнем моря. Наприклад, Бразильське плоскогір’я, розташоване в Південній Америці.

Номер слайду 10

На фізичній карті низовини зображають зеленим, височини — жовтуватим, плоскогір’я — світло-коричневим відтінком. Україна розташована на Східноєвропейській рівнині, де поширені низовини і височини.

Номер слайду 11

НИЗОВИНА ВИСОЧИНА ПЛОСКОГІР'Я

Номер слайду 12

За способом утворення рівнини бувають первинні, які утворилися внаслідок вертикальних рухів літосфери, підняттяморського дна та відступу моря. На півдні України, біля Чорного моря, таким способом утворилася Причорноморська низовина. Вторинні рівнини утворювалися на місці зруйнованих гір чи в результаті твердих річкових наносів, що відкладалися в пониззі рік.

Номер слайду 13

РІВНИНАПЛОСКА ГОРБИСТА

Номер слайду 14

Ми вивчали…Ми дізналися…Мені сподобалось …

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку