Презентація "Різноманітність ракоподібних"

Про матеріал
Цифровий ресурс розроблений відповідно діючої навчальної програми з біології у 7 класі. Пропонується вчителям,які працюють за підручником для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів «Біологія» (автори: Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова, вид-во «Ранок», 2015). Цифровий ресурс включає чотири презентації з теми «Різноманітність тварин. Членистоногі». Вони покликані доповнити матеріал уроку додатковим наочним матеріалом, відео-файлами, інтерактивними вправами, які спонукатимуть учнів до активної пізнавальної діяльності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ракоподібних, роль в екосистемі та значення в житті людини. Стецюк Ірина Михайлівна,вчитель біології Монастирищенського ліцею-інтернату «Обдарованість» 2020 рік

Номер слайду 2

Пригадаймо з попереднього уроку!Для проходження вправи підключіться до мережі та тисніть сюди

Номер слайду 3

Різноманітність ракоподібних, роль в екосистемі та значення в житті людини Проблемне питання. Це було в роки Першої світової війни. В Адріатичному морі два англійські крейсери «Дармут» та «Брістоль» зіткнулися з ворожими кораблями австрійців. Флагман «Дармута» передав «Брістолю» наказ: «Прямувати за мною». Але що це?.. Усупереч наказу, «Брістоль» почав відставати, доки не відстав безнадійно. Після бойових дій капітана «Брістоля» викликали на флагман. «У вас крейсер чи черепаха? — насміхаючись запитав адмірал. — Вас необхідно віддати під трибунал за невиконання наказу! Ви можете що-небудь сказати на своє виправдання?». «Сказати? Ні, сер. А показати — так. Накажіть оглянути днище «Брістоля». Це моє виправдання»,— спокійно відповів капітан. Виявилося, до днища почіплялося стільки «зайців», що через них крейсер утратив швидкість. — Що ж то за «зайці»? На це запитання ви дасте відповідь наприкінці уроку.

Номер слайду 4

Різноманітність ракоподібних Ракоподібні поділяються на дві групи: нижчі й вищі ракоподібні.

Номер слайду 5

Різноманітність ракоподібних Дафнії Ці рачки великими зграйками плавають у воді ставків та інших прісних водоймищ з повільною течією, зарослих водяними рослинами. Різнобарвними крапками вони миготять у воді. Будова дафнії пов'язано з умовами її існування. Прозоре тіло робить її мало помітною у воді.

Номер слайду 6

Різноманітність ракоподібних Дафнії Основним органом руху дафнії є довгі гіллясті вусики другої пари. Вони підтримують тіло дафнії у воді. Змахуючи вусиками, тварина різкими рухами, як би стрибками пересувається у воді. Тому дафнії називають ще водяний блохою. (відео)

Номер слайду 7

Різноманітність ракоподібних Циклопи Входячи до клас ракоподібні, циклоп має унікальну будову тіла, яка суттєво відрізняє його від інших представників. Дивно, але, незважаючи на свій незначний розмір, ці рачки не тільки служать їжею більшості риб, але і можуть вживати в їжу саму рибу, поки вона не встигла вирости.ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 8

Різноманітність ракоподібних Циклопи Циклопи мають унікальну будову тіла, форма голови у циклопа складна. На ній розташовується:одне око - саме він став головним приводом для того, що веслоногий рачок отримав свою другу назву – циклоп;дві пари антен;ротовий аппарат;кілька ніжок щелеп.

Номер слайду 9

Різноманітність ракоподібних Водяні віслючки Тіло тварини трохи сплюснено. Голова складається з декількох сегментів і плавно переходить до груди. Груди водяного віслючка також складається з сегментів. Пересування здійснюється за допомогою ніг, які розташовані на грудях. Грудні ноги мають однакову будову. Черевце рачка теж складається із сегментів. Довжина тіла водяного ослика 15-20 мм.

Номер слайду 10

Різноманітність ракоподібних Щитні Майже все тіло цих рачків покриває широкий сплощений щиток, вільним залишається тільки задній край черевця. Розміри тіла різних видів варіюють від 2 до 10-12 см. У передній частині щита знаходиться пара близько розташованих очей і одне просте вічко. Кількість ніг у щитнів може досягати 70 пар і більше. Груди діляться на сегменти.ppt_x

Номер слайду 11

Різноманітність ракоподібних Мокриці Тіло тварини покрите панциром. Кожен сегмент-пластина має пару ніжок, в мокриці таких пар сім, всі ноги мають однакову будову. Довжина мокриці близько 1 см.

Номер слайду 12

Різноманітність ракоподібних Мокриці Забарвлення тіла може бути різним: від сіро-бурого до сталевого сірого. Дві пари вусиків: одна розвинена погано, маленького розміру, інша добре розвинена. Очі розташовані на голові з боків Якщо мокриця відчуває небезпеку, вона згортається в клубок, щоб здатися мертвою.

Номер слайду 13

Різноманітність ракоподібних Краби В крабів п'ять пар ніг, перша з яких перетворилася на клешні, і не бере участі в пересуванні. Майже в усіх крабів черевце сховане під головогрудьми. Розміри крабів змінюються у великих межах: так краб-горох сягає лише кількох міліметрів завширшки, тоді як розмах кінцівок японського краба-павука  може становити чотири метри.ppt_xppt_x

Номер слайду 14

Різноманітність ракоподібних Краби Звабливий краб (краб-скрипаль) - ракоподібна тварина невеликого розміру. Особливістю цієї тварини є гігантська права клешня. Величезну клешню мають тільки особини чоловічої статі. У жіночої статі, як права, так і ліва клешня має однакову будову.

Номер слайду 15

Різноманітність ракоподібних Краби Краб — пальмовий злодій. Деякі вчені вважають, що пальмовий злодій виростає до великих розмірів через те, що, на відміну від інших раків-пустельників, він не живе в мушлях, які обмежують ріст ракоподібних. Пальмовий злодій має настільки сильні клешні, що може відщипнути людині палець.

Номер слайду 16

Різноманітність ракоподібних Морські жолуді та морські качечки Є серед ракоподібних і такі, які ведуть прикріплений спосіб життя. У них активною є лише личинкова стадія, яка певний час плаває у воді, а як сяде на дно, прикріпиться до нього, перетвориться на дорослого рака, так все життя й сидить на скелі, на мушлі молюсків, на панцирі краба, буває і на панцирі морської черепахи чи шкірі китів і акул, на зубах кашалота.

Номер слайду 17

Різноманітність ракоподібних Морські жолуді та морські качечки Ці вусоногі для мореходців — просто біда! І для портових споруд велика від них шкода. Тому, що ці раки оселяються на днищах кораблів, палях, через що і знижується швидкість руху суден, руйнуються споруди. До 70 % поверхні корпусів кораблів може бути вкрита вусоногими раками. На дні великих суден можуть бути десятки тонн морських жолудів.

Номер слайду 18

Роль ракоподібних в екосистемах та значення в житті людиниЄ ланками ланцюгів живлення. Річкові раки — санітари водойм, оскільки вони поїдають відмерлі організми. Дафнії, циклопи та інші дрібні ракоподібні використовують велику кількість органічних решток, загиблих дрібних тваринок, бактерій і цим очищають воду. Дрібні ракоподібні є джерелом живлення більших водяних тварин: криль слугує підкормкою для китів, ластоногих і риб. Дафніями, циклопами підгодовують молодь риб у рибних господарствах: осетрів, севрюг тощо.

Номер слайду 19

Роль ракоподібних в екосистемах та значення в житті людини. Ракоподібні — промислові тварини (раки, омари, краби). Ракоподібні — делікатесні харчові організми.Із креветок, криля виготовляють поживні їстівні пасти, жир, кормове борошно. Циклопи є проміжними хазяями паразитичних червів. Паразитичні оселяються на рибі, молюсках, кільчастих червах. Дрібні ракоподібні є живим кормом акваріумних риб.

Номер слайду 20

Узагальнюємо вивчене! Вправа «Третій зайвий» Вибрати зайвий організм і пояснити свій вибір. 1. Дафнія, циклоп, мокриці. 2. Рак-самітник, камчатський краб, коропоїд. «Біологічна задача» Дрібні ракоподібні живляться в основному бактеріями й одноклітинними водоростями. За добу дафнія поглинає від 4,8 до 40,8 млн бактерій (залежно від їх концентрацій у воді). Скільки бактерій поглинає дафнія за одну хвилину? за 1 годину? Упізнати назви представників ракоподібних:• ПОЇДИРОКО• РИОМА• КЛОПИЦИ• ТИГУСЛАН• НІЇДАФ• КБИРА• КРИМОЦІ• ВЕТКРЕКИ

Номер слайду 21

Перевір себе!Для проходження вправи підключіться до мережі та тисніть сюди

Номер слайду 22

Різноманітність ракоподібних, роль в екосистемі та значення в житті людини Обговорення питання, яке було поставлене на початку уроку (про морських жолудів.) Домашнє завдання: Завдання для всього класу. Опрацювати відповідний параграф підручника Індивідуальні та творчі завдання. 1. Скласти три тестових завдання формату Б (декілька правильних відповідей). 2. Підготувати цікаву інформацію про павукоподібних.

Номер слайду 23

Література:— Біологія : підруч. для 7 класу загальноосвіт. навч. закл. / Н. В. Запорожець, І. І. Черевань, І. А. Воронцова; за ред. К. М. Задорожного. — Х. : Вид-во «Ранок», 2015. — 240 с. : іл. (книга трьох авторів). — Інноваційні технології на уроках біології. ТРВЗ-педагогіка [Текст] : навч.-метод. посібник / упоряд. К. М. Задорожний. - Х. : Основа, 2009. - 127 с. (книга одного автора).— Використання ігрових технологій під час вивчення біології[Текст]/ уклад. К. М. Задорожний. – Харків: Видавнича група «Основа», 2010. – 141 с. . (книга одного автора). — Біологія: Комплексний довідник/Р. В. Шаламов, Ю. В. Дмитрієв, В. І. Подгорний.— Х.: Веста: Вид-во «Ранок», 2006.— 624 с. (книга трьох авторів). — Ковальчук Г.І. Цікава зоологія. У 2-х ч.[Текст] / Г.І. Ковальчук.– Харків: Видавнича група «Основа», 2010. – – 126 с.: іл. (книга одного автора). Інтернет-ресурси — http://dovidka.biz.ua/prichini-mutatsiy/ — https://uk.wikipedia.org/wiki/ — http://osvita.ua/vnz/reports/biolog/26421/ — http://bukvar.su/biologija/12187-Znachenie-mutaciiy-v-evolyucii-zhivogo-mira.html — https://www.youtube.com/watch?v=m8 Uplm. Xe5ic — dovidka.biz.ua/rakopodibni-tsikavi-fakti/ — https://learningapps.org/  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слодзик Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
7067
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку