Презентація "Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті,комахоїдні,рукокрилі"

Про матеріал
Презентація "Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті,комахоїдні,рукокрилі" створена до підручника Біологія 7 клас (Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, В.В. Серебряков (2020 рік). У презентації зібрана інформація про яйцекладних, сумчастих,комахоїдних, рукокрилих. Яскраві фотографії та малюнки допоможуть учням краще засвоїти навчальний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті, комахоїдні, рукокрилі

Номер слайду 2

Яйцекладні ссавціЯйцекладні ссавці належать до особливої групи – першозвірів. Поширені – Австралія, Нова Зеландія. Подібність з рептиліями - першозвірі розмножуються, відкладаючи яйця. Особливості - у них не формується плацента. Численні дрібні протоки молочних залоз відкриваються прямо на поверхню тіла тварини. Дитинчата злизують молоко, що виступає на шкірі.

Номер слайду 3

ЄхидниЄхидни – наземні рийні тварини, щоживуть у норах. Зовні нагадують їжаків,бо їхнє тіло вкрите жорсткими голками –видозміненими волосками. Під голкамиросте шерсть. Передня частина мордивидовжена у своєрідний хоботок. Живляться безхребетними, яких добуваютьза допомогою довгого клейкого язиказ товщі ґрунту, під камінням, у мурашникахтощо. Самка єхидни відкладає одне яйце,яке виношує в шкірній сумці на черевному боці.

Номер слайду 4

Качкодзьоб. Качкодзьоб веде напівводний спосіб життя. Поширений в Австралії та Тасманії. Його тіловкрите густим жорстким хутром, яке майжене намокає у воді. Качкодзьоб має сплющенийхвіст. Пальці кінцівок з’єднані плавальною пе-ретинкою, завдяки чому тварина добре плаває. На щелепах розміщені рогові чохли, що нага-дують дзьоб гусеподібних. Качкодзьоб живить-ся безхребетними тваринами, яких добуває з дна водойм, проціджуючи воду дзьобом подібнодо качки. Відкладає та висиджує здебільшогодва яйця.

Номер слайду 5

Сумчасті ссавціСамки сумчастих ссавців зазвичай мають шкірну сумку на череві (звідки й походитьназва групи), куди відкриваються протоки молочних залоз. Переважна більшістьсумчастих поширена в Австралії та Новій Гвінеї. Певні види сумчастих живуть у. Південній Америці й лише один вид (північноамериканський опосум) мешкає в. Північній Америці. Багато сумчастих є наземними тваринами (кенгуру, сумчастітушканчики) або живуть на деревах (коала, сумчаста летяга), деякі пов’язані зводоймами (водяний опосум) або живуть під землею (сумчастий кріт). Середсумчастих є комахоїдні, хижі та рослиноїдні види.

Номер слайду 6

Опосуми. Опосуми - мешканці лісів. Мають довгий чіпкий хвіст, який використовуютьпід час лазіння по деревах. Живляться гризунами, дрібними птахами таїхніми яйцями, комахами, рештками тварин, грибами, рослинами. Активніпереважно вночі.

Номер слайду 7

Кенгуру. Кенгуру- травоїдні тварини, здатні пересуватися стрибками до 1,5 м завдовжки. Їхні передні кінцівки короткі, проте задні кінцівки та хвіст розвинені добре. Кенгуру гігантський здатний розвивати швидкість понад 60 км за годину. Від ворогів захищається, спираючись на хвіст і завдаючи сильних ударів задніми кінцівками.

Номер слайду 8

Коала, або сумчастий ведмідь. Коала, або сумчастий ведмідь мешкає у Південній Австралії і зовні нагадує іграшкового плюшевого ведмедика. Ці тварини активні вночі, живляться листками та молодими пагонами певних видів евкаліпту. На початку минулого століття цей вид перебував на межі зникнення, і лише завдяки енергійним заходам уряду та громадськості Австралії його вдалося врятувати.

Номер слайду 9

КомахоїдніДо комахоїдних належать їжаки, кроти, землерийки та багато інших. Їхні зуби майже подібні за будовою, оскільки здобич вони заковтують цілком. Комахоїдні заселили різні середовища існування: наземне, ґрунтове, водне.

Номер слайду 10

Їжаки. Тіло їжаків вкрите голками – видозміненими волосками. У разі небезпеки вони згортаються в колючий клубок завдяки добре розвиненим підшкірним м’язам. Зазвичай їжаки активні вночі. Узимку впадають у сплячку. В Україні поширені два види їжаків: європейський, або звичайний та вухатий.

Номер слайду 11

Кроти Кроти – типові мешканці ґрунту, пристосовані до життя в норах. У зв’язку з риючим способом життя вони мають компактну форму тіла, копальні передні кінцівки у формі широких коротеньких лопаток, щільне хутро. Органи зору розвинені слабо, часто сховані під складками шкіри. Проте слух і нюх дуже тонкі. В Україні поширений кріт європейський, або звичайний.

Номер слайду 12

Хохуля звичайна Хохуля звичайна- рідкісний звір, якого занесено до Червоної книги України та Міжнародної червоної книги. В Україні хохуля зрідка трапляється на території Сумської та Луганської областей. Хохуля веде напівводний спосіб життя, має між пальцями плавальні перетинки.

Номер слайду 13

РукокриліРукокрилі – єдина серед ссавців група, пристосована до активного польоту. У нихвід верхівки другого пальця передніх кінцівок до хвоста вздовж тулуба тягнетьсяскладка шкіри, що слугує крилом. Пальці передньої кінцівки значно видовжені. Подібно до птахів, у рукокрилих є кіль та добре розвинені грудні м’язи, якізабезпечують рух крил. Рукокрилі здебільшого ведуть нічний спосіб життя. Зір уних розвинений погано, поте слух дуже тонкий. Орієнтуються під час польоту таздобувають їжу зазвичай за допомогою ехолокації. Удень ці тварини ховаються нагорищах, у дуплах і печерах. Ехолокація – здатність виробляти звукові сигнали високої частоти й сприйматизвуки, відбиті від перешкод.

Номер слайду 14

РукокриліПереважна більшість видів рукокрилих належить до кажанів. В УкраїніПоширені підковоноси, вечірниці, нічниці, нетопирі, довгокрил звичайнийтощо. Живляться вони комахами, тому є корисними для людини тваринами. Частина видів узимку впадає у сплячку, частина мігрує.

Номер слайду 15

Запитання для перевірки1. Чим відрізняються представники першозвірів і справжніх звірів .2. Де поширені сумчасті ссавці? Які ознаки їм притаманні?3. Які характерні риси комахоїдних?4. Які представники рукокрилих мешкають в Україні? Проблемне запитання Що спільного і відмінного у пристосуванні до польотурукокрилих і птахів?

Номер слайду 16

Використані джерела 1. Біологія: підручник 7-го класу закладів загальної середньої освіти/ Л.І. Остапченко, П. Г. Балан, В. В. Серебряков, Н. Ю. Матяш, В. А. Горобчишин – 2-ге видання; перероблене-Київ: Генеза.2020.-208с.2.https://www.google.com/search?client=opera&q=рукокрилі+фото &sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-83.https://www.google.com/search?client=opera&q=комахоїдні+фото &sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-84.https://www.google.com/search?client=opera&q=сумчасті+фото &sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-85.https://www.google.com/search?client=opera&q=першозвірі+фото &sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Піддубна Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ревенко Лідія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 лютого 2021
Переглядів
14278
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку