Презентація "Зуби ссавців"

Про матеріал
Даний матеріал ознайомить учнів із зубними системами різних видів ссавців та особливостями їх харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація«Зуби ссавців»

Номер слайду 2

Ссавці – це хордові хребетні теплокровні тварини, для яких характерне вигодовування малят молоком. Цей клас налічує близько 5000 (в Україні – понад 100) видів. 

Номер слайду 3

Ротова порожнина ссавців ділиться на власне ротову і передротову частини (відділи). Передротова частина оточена губами, щоками, зубами і яснами. Зуби ссавців розміщені в лунках щелеп. Вони поділені на різці, ікла та кутні.

Номер слайду 4

- кількість зубів від 28 до 48;- різці маленькі;- добре розвинені ікла;- наявні хижі зуби, ступінь розвитку яких залежить від характеру поживи;- корінні зуби мають певні горбики. Зубна система

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Різці мають загострений край, вони допомагають тварині відріза­ти від їжі невеликі шматочки. Ікла найчастіше конічної форми і довші за інші зуби. За їхньою допо­могою тварини утримують та розривають здобич, а та­кож захищаються від ворогів. Малі та великі кутні зуби перетирають їжу. На їхній поверхні є різно­манітні горбки та згортки, які разом утворюють жуй­ну поверхню. У рослиноїдних видів добре розвинені різці й кутні зуби, а ікла недорозвинені або зникають.

Номер слайду 7

До щелепи зуби кріпляться за допомогою кореня, вкритого твер­дим цементом. Різці та ікла мають один корінь, кутні - два або три. У більшості ссавців протягом їхнього життя зуби змінюються. Перші зуби назива­ють молочними, у них, на відміну від постійних, які їх замінюють, немає коренів.

Номер слайду 8

Слід зазначити, що не всі ссавці пережовують їжу. Дельфіни, наприклад, ловлять і ковтають рибу цілою, їхні зуби всі однакові, схожі на ікла та здатні лише утримувати здобич. Вусаті кити зовсім не мають зубів. Живляться вони дрібними організмами товщі води, проціджуючи воду за допомогою особливих рогових пластин («вусів») та язика.

Номер слайду 9

У представників різних загонів ссавців число зубів сильно варіює: зменшення або збільшення числа зубів пояснюється пристосуванням тварин до різних об’єктів харчування. У хижих число зубів не перевищує 44, а ось у парнокопитних або у гризунів кіль зубів сильно варіює. У деяких неповнозубих 18-20 зубів; у деяких видів сумчастих може бути до 58 зубів, а у представників зубатих китоподібних сімейства дельфінових — 250 зубів. Кількість зубів

Номер слайду 10

Хоча зуби ссавців різноманітні за виглядом, вони однакові за будовою. Кожен зуб складається з особливої речовини - дентину. Частина зуба, що виступає над яснами, ззовні вкрита міцною емаллю. До щелепи зуби кріпляться за допомогою кореня, вкритого твер­дим цементом. Різці та ікла мають один корінь, кутні - два або три. У більшості ссавців протягом їхнього життя зуби змінюються. Перші зуби назива­ють молочними, у них, на відміну від постійних, які їх замінюють, немає коренів.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петровська Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
43999
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку