Презентація " Робота, потужність і теплова дія струму"

Про матеріал
В презентації розкрито основний теоретичний матеріал теми " Робота, потужність і теплова дія струму" , поняття, формули, практичне застосування електричного струму в повсякденному житті згідно структури уроку, а також висвітлені основні правила техніки безпеки при роботі з електричними приладами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема :Робота, потужність і теплова дія електричного струму

Номер слайду 2

Електрична напруга, що створюється електричним сомом і електричним вугром, здатна позбавити почуттів навіть досить велику швидкоплаваючу тварину. Напруга, що виробляється цими рибами, може досягати 600 вольт. Рибалці, в сіті якого попадеться електрична риба, загрожує параліч рук Довжина: до 3 метрів Вага : до 40 кг Житло: неглибокі річки Південної Америки, у великій кількості зустрічаються у водах Амазонки. Небезпека! Здатний випускати потужний електричний заряд Потужні силові хвилі електричний вугор посилає до 150 раз на добу. Але саме дивне те, що, незважаючи на таку зброю, живиться вугор,в основному, дрібною рибкою. По кількості людських жертв, вугор випереджає легендарну піран'ю.

Номер слайду 3

 Вони живуть в прибережних водах Атлантичного і Індійського океанів. Напруга електричного заряду - від 8 в до 220 в, електричні органи займають немало місця на спині риби. Після удару людині доводиться переживати не найприємніші відчуття - окрім жахливого болю, його тіло б'є тремтіння. Рибалки зовсім не мають до нього ніжних почуттів, серед африканських рибальських прізвиськ скатів найм'якше "руколом". На жаль, багато електричних скатів забарвлені так, що зливаються з дном.

Номер слайду 4

Експлуатувати риб вирішили працівники великого виставкового акваріума в Японії. Схема досить проста. Дві алюмінієві пластини поміщають в акваріум з водою, де, нічого не підозрюючи, лежить вугор. Ці пластини під'єднують до спеціальних кабелів, які і проводять вилучену з риби енергію до ялинкових гірлянд і лампочок. Кожна така рибина випромінює більше 800 ватів енергії. Подивитися на диво-винахід приходять сотні людей. Серед них багато тих, що бажають придбати рибу, щоб та економила електрику під час Різдвяних свят.

Номер слайду 5

Електроприлади

Номер слайду 6

«+» позитивні іони «-» електрони

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Робота електричного струму

Номер слайду 9

Робота електричного струму

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Потужність електричного струму

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Різні електроприлади мають різну потужність Потужність електричного струму 100 Вт 1500 Вт 2Вт

Номер слайду 15

Чому під час проходження електричного струму провідник нагрівається?

Номер слайду 16

+ + + + + + + + + + + E + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + Електричний струм

Номер слайду 17

Електричний струм + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + E

Номер слайду 18

Закон Джоуля-Ленца ДЖОУЛЬ ДЖЕЙМС ПРЕСКОТТ (1818–1889), англійський фізик ЛЕНЦ ЕМІЛІЙ ХРИСТІАНОВИЧ (1804-1865), російський фізик

Номер слайду 19

Теплова дія струму. Закон Джоуля-Ленца При проходженні струму через провідник в провіднику виділяється кількість теплоти, що прямо пропорційна квадрату сили струму,опору провідника та часу проходження струму через провідник

Номер слайду 20

Розв’яжіть якісні задачі: У якому випадку кількість теплоти, що виділилася у провіднику, обернено пропорційна опору провідника, а в якому випадку прямо пропорційна? Спіраль електричної плитки вкоротили. Як зміниться кількість теплоти, що в ній виділяється, якщо плитку увімкнути на ту саму напругу? Два дроти однакової довжини й перерізів – залізний і мідний – з’єднані паралельно. У якому з них виділиться більша кількість теплоти?

Номер слайду 21

900igr.net Розв’яжіть кількісні задачі: Яку роботу виконує електричний струм в провіднику за 10 хв.,якщо опір провідника 6 Ом і він знаходиться під напругою 6 В ?

Номер слайду 22

Задача Визначити місячну вартість енергії, що споживається нагрівальним приладом потужністю 600 Вт, якщо ним користувались в середньому по 3 год. на добу при тарифі 20 коп. за 1 кВт·год.

Номер слайду 23

Правила поводження з електричними приладами Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші, потрібно включати в електромережу справними. Якщо ти дивишся телевізор, а екран погас або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Він може загорітися або навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути. Якщо щось потрапило до телевізора, радіоприймача та інших електроприладів, які працюють, треба в першу чергу їх вимкнути. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий.

Номер слайду 24

Якщо електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно: вимкнути електрорубильник. (А ти знаєш, де знаходиться електрорубильник твого помешкання? Якщо ні, тоді негайно попроси своїх батьків показати тобі його і навчити, як ним користуватися!) Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові; терміново телефонуй за номером 101 і викликай пожежників на допомогу. Якщо електроприлад зайнявся, спробуй діяти за такою схемою: обмотай руку сухою ганчіркою, висмикни вилку з розетки; накрий палаючий предмет ковдрою; повідом дорослих про пожежу.

Номер слайду 25

Під час прогулянки ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: підходити до оголених дротів і чіпати їх руками; розводити багаття, запускати повітряних зміїв під лініями електропередач; гратись поблизу підстанцій. якщо не забувати ці прості правила, то можна уникнути багатьох неприємностей. пам’ятай, несправності в електромережі й електричних приладах може усунути лише спеціаліст-електрик!

Номер слайду 26

Підсумки уроку: Я дізнався … Я навчився … Мені сподобалось … Мені не сподобалось …

Номер слайду 27

Домашнє завдання Прочитати §56,Коршак Є.В.”Фізика 10кл.” Розв’язати задачі: №18(1,2)

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 14. Енергія електричного поля
Додано
27 вересня 2020
Переглядів
503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку